4 niet te missen herfstactiviteiten in Noord-Brabant

In de Nederlandse provincie Noord-Brabant valt er dit najaar heel wat te beleven: van een gloednieuwe Brueghel tentoonstelling tot een interactief lichtspektakel. Wij lijsten alvast dé 4 culturele najaarstoppers voor je op.

1. Brueghel's meesterwerken en familieverhalen

Vol trots kondigt het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch, de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant, de Brueghel tentoonstelling aan. Deze expo bundelt het beste van vijf Brueghel generaties in een unieke verzameling van tachtig schilderijen uit verschillende internationale collecties: van vrolijke taferelen tot verhalen uit de bijbel en uitgestrekte landschappen. De familie Brueghel, bekend om hun ondernemersgeest, behoort tot de meest invloedrijke families in de westerse kunstgeschiedenis. De tentoonstelling onthult niet alleen hun meesterwerken, maar laat ook de familieverhalen terug tot leven komen. Wie waren de sterke vrouwen in deze familie, welke rol hadden ze en wat was de band tussen de verschillende generaties? Ontdek het zelf tijdens deze indrukwekkende tentoonstelling die je tot en met 7 januari 2024 in Het Noordbrabants Museum kan bewonderen.

2. Vincents Lichtlab: harmonie tussen licht en kleur

In Nuenen, tussen Helmond en Eindhoven, staat alles in het teken van de wereldberoemde kunstenaar Vincent Van Gogh. Dit kleine dorpje was de thuishaven van de schilder en de plek waar hij zich tot artistiek meester ontwikkelde. Voor Van Gogh speelde de harmonie tussen licht en kleur een cruciale rol in zijn creaties. Hoe de schilder met dit samenspel experimenteerde, kan je als bezoeker interactief beleven dankzij Vincents Lichtlab in het Van Gogh Village Musseum in Nuenen. Dit is tevens het perfecte vertrekpunt voor een wandeling door het dorp waar maar liefst 24 locaties aan Van Gogh herinneren. Je ontdekt diverse monumentent en trekt het mooie Noord-Brabantse landschap in. Onderweg passeer je overal luisterpalen die jou alles vertellen over zijn leven, kan je het Van Gogh-Roosegaarde fietspad volgen of dineren in de Watermolen van Opwetten, één van Van Gogh's schilderijen.

3. Van Gogh-Roosegaarde fietspad: duizend fonkelende steentjes 

Net buiten Nuenen, in Eindhoven, bevindt zich het unieke Van Gogh-Roosegaardefietspad. Nu de zomer achter ons ligt en de dagen terug langer worden, geeft dit pad bezoekers een betoverende beleving van licht en techno-poëzie waarbij digitale techniek omgezet wordt in een zintuigelijke ervaring. Kunstenaar Daan Roosegaarde liet zich inspireren door De Sterrennacht, een iconisch werk van Vincent van Gogh, en creëerde een route verlicht door duizend fonkelende steentjes. Dit pad maakt deel uit van de Van Gogh-fietsroute waarbij je in de voetsporen van de meesterschilder treedt.

4. GLOW lichtkunstfestival

In Eindhoven geniet je tijdens het GLOW lichtkunstfestival van magische taferelen. Voor dit festival creëren meer dan 35 internationale lichtkunstenaars verbluffende LED-kunstwerken waarmee ze een vijf kilometer lange route verlichten. Elke avond transformeert het stadscentrum van Eindhoven in een lichtshow waarbij het thema 'The Beat' centraal staat. Dit jaar krijg je dankzij de audiotours meer inzicht in de creatieve processen achter de creaties. Dit festival loopt van 11 tot en met 18 november 2023, maar dat betekent niet dat je in Eindhoven nadien niet langer aan het juiste adres bent voor lichtkunst. Het hele jaar door zijn er zo'n tiental permanente kunstwerken die je kan bezichtigen, zoals de schoorsteen van de gloeilampenfabriek, een lange slinger met parapluvormige lampionnen en de loopbrug van Motion Paintings.

Meer info

Alle informatie over deze culturele highlights vind je hier terug.

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur.

..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."
"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

Het iconische Hilton Amsterdam, doordrenkt van geschiedenis en raffinement, ligt in het chique residentiele Amsterdam-Zuid.

..."
"

Hilton Rotterdam ligt in het hartje van de stad; een plek vol cafés, restaurants, shops en musea.

..."
"

Het DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen ligt in de bossen. Je voelt je als een koning in de luxe kamers met balkons die uitzicht bieden op de bossen en de golfbaan met 9 holes.

..."
"

Hilton Amsterdam Airport Schiphol biedt het perfect begin van de vakantie.

..."
"
Het is een erg comfortabel hotel op het Noordzeestrand, op een kilometer van het (enige) dorp. Alleen wie hier woont, mag met een wagen op het eiland rijden, dus de rust is op Vlieland absoluut. 
..."
"

Peter en Heleen Faas hebben in het gereputeerde Hotel Noordzee in Cadzand een onvervalste New England annex Cape Cod-stijl geïntroduceerd, met veel wit geschilderd hout, maritieme details en vlotte River Woods-kleurtjes. Het hotel beschikt over 62 kamers opgesplitst in tien categorieën.

..."