Kruisherenhotel

Kruisherengang 23, 6211 Maastricht, Nederland
GRANDE reporters visited (multiple) this hotel
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.

Het met 5 sterren geclassificeerde Kruisherenhotel Maastricht ligt in het centrum van Maastricht in het voormalige 15e-eeuwse Kruisherenklooster. Samen met de monumentale, gotische kerk is dit complex getransformeerd tot designhotel. De inrichting is een creatie van de internationaal geroemde interieurarchitect Henk Vos in samenwerking met internationale ontwerpers als Le Corbusier, Ingo Maurer en Philip Starck. De architectonische contrasten tussen verleden en heden komen overal in het hotel tot leven. Van de indrukwekkende entree tot Kruisherenrestaurant en luxe hotelkamer tot Wine Bar Rouge & Blanc. Het samenspel van geschiedenis, design, muziek, kunst, gastvrijheid en expertise laat een overweldigende indruk achter welke is bekroond met de ‘Dutch Hotel Award 2017’. Het Kruisherenhotel Maastricht is lid van Design Hotels.

Het hotel behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection, waar ook Hotel Winselerhof in Landgraaf, Hotel Château St. Gerlach in Valkenburg en restaurant Château Neercanne deel van uitmaken. De familie Oostwegel gaat voor klasse en kwaliteit: men respecteert de sfeer van elk gebouw, en vult dat aan met eigentijdse luxe. In het Kruisherenhotel is het contrast uniek tussen het statige klooster en de supermoderne inrichting: van de inkom tot elke kamer.

Via een koperen gang kom je de voormalige kloosterkerk binnen, waar je blik meteen naar boven wordt getrokken, naar de hoge gewelfde plafonds. Aan de oude wanden van mergelblokken siert moderne kunst, het spel van licht is een ontwerp van lichtontwerper Ingo Maurer en komt van unieke moderne luchters. De hele hoogte van de kerk is gebruikt: op de begane grond vind je de wijnbar en de receptie, middenin de ruimte 'zweeft' de eetzaal net onder de glas-in-loodramen en dan kan je met de lift nog een verdieping hoger: waar je een geweldig zicht hebt over de hele kerk.

De 60 kamers of suites zijn geïnspireerd op de voormalige kloostercellen: vandaag zijn het luxe-kamers van 5 sterren kwaliteit. Binnenkort breidt het hotel haar aanbod nog verder uit met vijftig extra kamers. Bijkomende troeven van het Kruisherenhotel zijn de centrale ligging in de leuke stad Maastricht, én het uitstekende restaurant, dat bovendien binnenkort nog wordt uitgebreid!  

Foto's: Etienne van Sloun