Tem de krachtige zomerwind Meltemi in de Griekse Saronische Golf

De eilanden van de Saronische golf, niet ver van Athene, zijn niet alleen aantrekkelijk voor zeilers. Hun rijke geschiedenis in combinatie met de rustige wateren, prachtige kusten en sublieme landschappen charmeren elk hart. Adem de sereniteit in en tem zo de zomerwind Meltemi in de rustige wateren van de Saronische Golf.

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Greece Benelux

Zeilroute in de Saronische Golf

Onze reis begint in Aegina, ten zuidwesten van Athene. Met zijn milde klimaat en weinig regenval is het eiland al lang favoriet als zomerverblijf bij welvarende Grieken. Je vindt er traditionele taverna's, een havenstad met een 19de-eeuwse sfeer, stranden, verlaten Byzantijnse kapellen, maar ook pijnbomen en begroeide heuvels. Vers geroosterde pistachenoten en likeuren zijn de plaatselijke delicatessen die overal te koop zijn.

Bij het bezoeken van Perdika in Aegina, heb je het gevoel dat je in een Cycladisch dorp bent. Bij de Tempel van Aphaia ontdek je een van de meest memorabele delen van het oude Griekenland. De tempel vormt een heilige driehoek uit de oudheid met het Parthenon en de Tempel van Poseidon in Sounion. Het kleine eiland Moni, met wilde geiten en pauwen, moet men met eigen ogen bewonderen. De haven van Souvala tenslotte, bekend door het warme, geneeskrachtige water dat geschikt is voor het genezen van reuma, kan ook niet ontbreken in dit rijtje.

We zeilen verder naar Poros, waar dennenbossen de heuvels van het eiland bedekken en helemaal doorlopen tot aan de zandstranden. Bij aankomst word je verleid met schilderachtige taverna's, jachthavens, neoklassieke gebouwen en een klokkentoren. Dat alles zit verstopt tussen en achter gezellige steegjes. De sereniteit en ontspanning van de witgekalkte huizen adem je elke seconde in met de gezonde zeelucht. Het is de ideale bestemming voor watersporten. Vooral de stranden van Mikro Neorio, Megalo Neorio en Limanaki tis Agapis zijn ideaal voor duikers. Het binnenland is perfect om al fietsend of wandelend te verkennen met rustige paden door de dennenbossen. Verder is het eiland ook bekend door de tempel van Poseidon, die niet ver ligt van Barbaria. De Galini Villa dankt haar imago aan haar bekende ex-bewoners als Seferis, Greta Garbo en Henry Miller.

Hierna volgen we Meltemi naar Spetses. Een pittoresk, autovrij kosmopolitisch eiland met een unieke architectuur, maritieme geschiedenis en cultuur. Het eiland bloeide tijdens het begin van de 18de eeuw en ontwikkelde zich tot een belangrijke zeemacht die de belangrijkste scheepvaartroutes van de Middellandse Zee domineerde. Tegenwoordig getuigen de tweehonderd jaar oude kapiteinshuizen langs de kust van de enorme rijkdom en grootsheid van die tijd.

Zeil met ons mee naar de Griekenland met onderstaande video:

 

Bezoek Spetses in september, wanneer "Armata", een werkelijk indrukwekkende re-enactment van een zeeslag, plaatsvindt. Dat gebeurt al sinds 1931. Als je een sportliefhebber bent, wil je zeker niet de unieke atletiekevenementen missen die elk jaar worden georganiseerd, zoals in April de "Spetsathlon", de grootste triathlon in Griekenland. En in oktober "Spetses Mini Marathon", waar duizenden sporters deelnemen aan hardloop- en zwemwedstrijden.

Maak tijdens je verblijf tijd vrij om de oude haven Baltiza en de nieuwe haven Dapia te bezoeken. Baltiza is gelegen in een diepe inham, waar ook originele houten schepen worden gebouwd. Dapia is een lust voor het oog. Je vindt er taverna's en bars langs de hele waterkant tussen de twee havens. Maar ook de prachtige oude wijk, de weelderige baai Agii Anargyroi met cipressen en dennenbomen verblinden je met hun schoonheid. Agia Paraskevi schittert met de groene reflecties in helderblauw water. Bij Zogeria of Lazareto moet je zijn om te snorkelen in kristalhelder water omringd door dennen en garrigue, vegetatie bestaande uit grassen en lage planten. 

Spestes is volledig autovrij. Als je niet graag wandelt of fietst, kun je een romantische tocht rond het eiland maken in paardenkoetsen en de grote herenhuizen bewonderen die de smalle geplaveide straatjes van het eiland sieren.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Saronische golf

Aegina

Poros

Spetses

Copyright foto's: Visit Greece, M. Vernikou, Galatas, Shutterstock
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek