Sanlúcar de Barrameda, Spaanse Hoofdstad van Gastronomie 2022

De inzet van de burgers, de rijkdom aan streekproducten, het microklimaat, het unieke natuurschoon en de traditionele gastvrijheid van de inwoners zorgden ervoor dat de gemeente Sanlúcar de Barrameda verkozen werd tot Spaanse hoofdstad van Gastronomie 2022. Hoog tijd om de Andalusische keuken te ontdekken!

De bekroning van Gastronomische hoofdstad is een initatief van de Federación Española de Periodistas y Escritores de Turismo (FEPET), een beroepsvereniging van 200 journalisten en schrijvers over toerisme en gastronomie, die in Spanje wonen of werken. Elk jaar reiken ze deze prijs uit aan de stad die zich nationaal en internationaal opmerkelijk heeft ingezet voor de promotie van gastronomie als een van de hoofdattracties in Spanje. Dit jaar gaat de onderscheiding naar Sanlúcar de Barrameda. Het is de eerste keer dat een gemeente, die geen provinciehoofdstad is, de prijs in wacht sleept.

Sanlúcar is binnen Andalusië bijzonder gunstig gelegen aan de Atlantische kust in de provincie Cadiz, aan de monding van de rivier Guadalquivir en tegenover het Nationaal Park Doñana. Het staat bekend voor zijn recordaantal zonuren per jaar en zijn stranden waar de legendarische paardenraces plaatsvinden. 

De gastronomische rijkdom van Sanlúcar is ontstaan uit een smeltkroes van culturele en culinaire gewoontes van de verschillende volkeren die het dorp doorheen de geschiedenis hebben bewoond zoals de Feniciërs, de Romeinen en de Arabieren. Later, in de 16e eeuw, groeide Sanlúcar uit tot een van de belangrijkste havens voor de handel met Amerika. De specerijen, fruit en groenten die van over de oceaan werden aangevoerd zijn bepalend geweest voor de ontwikkeling van zowel de lokale gastronome als de landbouw. Sanlúcar was toen de vertrek- en aankomsthaven van de eerste expeditie die, met als doel een westelijke specerijenroute te ontdekken, de eerste omvaart om de wereld uitvoerde.

Tuinbouw, wijnproductie en visvangst

Vandaag is de gastronomie onlosmakelijk verbonden met de bewoners en de 'terroir' van Sanlúcar. De keuken steunt op drie belangrijke basisgegevens: eigen tuinbouwproducten, eigen wijnproductie en visvangst uit de zee, met als sterproducten langoustines en Manzanilla.

Manzanilla is een droge witte sherrywijn die uitsluitend in de wijnkelders van Sanlúcar wordt gemaakt. Het speciale microklimaat van de stad bezorgt de wijn zijn unieke karakteristieken waaraan hij zijn 'Denominación de Origen propia' te danken heeft.

Het kwaliteitslabel van 'langoustine van Sanlúcar' geldt als garantie voor een uniek streekproduct met een heel eigen smaak. Deze langoustines worden uitsluitend in de Golf van Cádiz gevangen en bij voorkeur vers gegeten, maar ze worden ook gekookt, gegrild of bereid in een traditioneel zeemansstoofpotje.

De tuinbouw van Sanlúcar - met een uniek traditioneel irrigatiesysteem dat gebruik maakt van de getijden - levert groenten die bij alle chefs in de streek geliefd zijn voor hun gastronomische kwaliteiten.

Al die elementen maken van de gastronomie van Sanlúcar, die een evenwicht vindt tussen traditie en innovatie, een waardig toonbeeld van de mediterraanse keuken. Als gastronomische hoofdstad in 2022 zal Sanlúcar je met talloze mogelijkheden op het vlak van gastronomie, cultuur en natuur verrassen.

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels