Nieuwe techniek en een nieuw tempo
De slordige Zdarsky-techniek werd in de jaren 20 door Hannes Schneider en Toni Seelos verfijnd. Een parallelle bocht maakte het mogelijk om elegant in gehurkte houding door de bochten te glijden. Belangrijk volgens Toni Seelos om de parallelle bocht goed te doen, was “om de schouder mee opwaarts te draaien in de bocht”. Skiën werd immens populair en verschillende skischolen werden gesticht, waaronder de eerste Ski Academie door Hannes Schneider in St. Anton am Arlberg.
Oostenrijkse manier van skiën
Het nieuwe ‘Oostenrijkse skiën’ verspreidde zich zelfs tot in Japan en de VS. En opnieuw kwam een Oostenrijker ten tonele: Stephan Kruckenhauser. Hij introduceerde de wedeltechniek waarbij skiërs hun voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar plaatsen en licht door de knieën op en neer gaan. Wie kon wedelen kon rekenen op heel wat belangstelling! Gelukkig is carven vandaag de dag heel wat makkelijker. Sinds 1980 wordt skiërs aangeleerd een wijde houding met gespreide voeten aan te nemen. Zo snijden de skiranden door de sneeuw als een bandenspoor. Deze carvetechniek maakte skiën aantrekkelijker, ook voor minder atletische wintersporters. Het is niet langer nodig jarenlang te oefenen op steile hellingen: de moeilijke afdalingsdiscipline werd een plezierige wintersport.
Oostenrijks ski-instructeurs, een kwaliteitsmerk
De Oostenrijkse skischolen en technieken zijn wereldwijd in aantrek en alomtegenwoordig, deels dankzij de vele Oostenrijks ski-instructeurs. Hun rode uniformen staan al jaren garant voor kwaliteit, professionalisme en lesgeven met de nodige humor, charme en expertise. Met de begeleiding van deze experten kunnen zelfs beginnelingen die nooit op latten hebben gestaan, binnen een paar dagen een helling naar beneden carven.
Van kleine bergdorpen tot bruisende wintersportresorts
Veel van de expert-skileraars komen oorspronkelijk uit simpele bergdorpen die zijn uitgegroeid tot bruisende resorts die alle voorzieningen bieden voor wintersporters. Toch blijft heel wat van de oorspronkelijke dorpscharme bewaard, iets wat we kennen onder de term gemütlichkeit: plezier maken met vrienden, relaxen, genieten van lekker eten en lokale wijnen en uitkijken naar de eerste afdaling de volgende morgen.
Meer info
Foto's © Archiv Winter!Sport!Museum, Zdarsky Museum en Damüls Faschina Tourismus - Österreich Werbung