Oostenrijk, de geboorteplaats van het skiën

Wat vroeger een moeizame manier was om van A naar B gaan, groeide uit tot een van de populairste sporten. Ziehier het oorsprongsverhaal van skiën.

Pioniers in het alpineskiën

Rond 1900 zocht de Oostenrijkse artiest Mathias Zdarsky in Lilienfeld een manier om van de sneeuwbedekte hellingen de vallei in te glijden. Hij baseerde zich op de houten planken waarmee de Noren al over vlakke sneeuwlandschappen raasden. Een metalen binding voor stabiliteit en enkele andere aanpassingen et voilà: de houtlatten waren geschikt voor alpineskiën. Om de snelheid bij afdalingen te controleren vond Zdarsky de ‘alpine-lans’ uit: een lange stok die van de ene hand naar de andere overging en hem hielp om te sturen en te vertragen in de bochten. Zigzaggend van de helling begon de eeuw van het afdalingsskiën.

Nieuwe techniek en een nieuw tempo

De slordige Zdarsky-techniek werd in de jaren 20 door Hannes Schneider en Toni Seelos verfijnd. Een parallelle bocht maakte het mogelijk om elegant in gehurkte houding door de bochten te glijden. Belangrijk volgens Toni Seelos om de parallelle bocht goed te doen, was “om de schouder mee opwaarts te draaien in de bocht”. Skiën werd immens populair en verschillende skischolen werden gesticht, waaronder de eerste Ski Academie door Hannes Schneider in St. Anton am Arlberg.

Oostenrijkse manier van skiën

Het nieuwe ‘Oostenrijkse skiën’ verspreidde zich zelfs tot in Japan en de VS. En opnieuw kwam een Oostenrijker ten tonele: Stephan Kruckenhauser. Hij introduceerde de wedeltechniek waarbij skiërs hun voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar plaatsen en licht door de knieën op en neer gaan. Wie kon wedelen kon rekenen op heel wat belangstelling! Gelukkig is carven vandaag de dag heel wat makkelijker. Sinds 1980 wordt skiërs aangeleerd een wijde houding met gespreide voeten aan te nemen. Zo snijden de skiranden door de sneeuw als een bandenspoor. Deze carvetechniek maakte skiën aantrekkelijker, ook voor minder atletische wintersporters. Het is niet langer nodig jarenlang te oefenen op steile hellingen: de moeilijke afdalingsdiscipline werd een plezierige wintersport.

Oostenrijks ski-instructeurs, een kwaliteitsmerk

De Oostenrijkse skischolen en technieken zijn wereldwijd in aantrek en alomtegenwoordig, deels dankzij de vele Oostenrijks ski-instructeurs. Hun rode uniformen staan al jaren garant voor kwaliteit, professionalisme en lesgeven met de nodige humor, charme en expertise. Met de begeleiding van deze experten kunnen zelfs beginnelingen die nooit op latten hebben gestaan, binnen een paar dagen een helling naar beneden carven.

Van kleine bergdorpen tot bruisende wintersportresorts

Veel van de expert-skileraars komen oorspronkelijk uit simpele bergdorpen die zijn uitgegroeid tot bruisende resorts die alle voorzieningen bieden voor wintersporters. Toch blijft heel wat van de oorspronkelijke dorpscharme bewaard, iets wat we kennen onder de term gemütlichkeit: plezier maken met vrienden, relaxen, genieten van lekker eten en lokale wijnen en uitkijken naar de eerste afdaling de volgende morgen.

Meer info

Foto's © Archiv Winter!Sport!Museum, Zdarsky Museum en Damüls Faschina Tourismus - Österreich Werbung

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."