Winter in sneeuwzeker Obertauern

Obertauern in Salzburgland is met gemiddeld 264 centimeter sneeuw de meest sneeuwzekere winterbestemming in de Oostenrijkse Alpen. Skiën kan er vanaf november tot mei voor jong en oud, ervaren of beginner, maar ook voor niet-skiërs valt er naast de piste veel te beleven.

Wetenschappelijk bewijs

In het zuidoosten van de deelstaat Salzburgerland ligt Obertauern, in het noorden en het zuiden kijk je uit op de besneeuwde bergen en het dorp ligt tussen 1630 en 2526 meter hoogte. De term sneeuwzeker wordt door veel skigebieden gepromoot, het betekent namelijk een zekerheid voor skiërs. Waar andere skigebieden uitvoerig hun pistes bezaaien met kunstsneeuw, hoeft Obertauern dat niet te doen.

De hoogstgelegen Oostenrijkse wintersportlocatie kan jaarlijks vanaf november tot mei rekenen op natuurlijke sneeuw, én dat is zelfs wetenschappelijk bewezen door onderzoeker Günther Aigner. De Tiroolse onderzoeker is gespecialiseerd in skitoeristisch onderzoek en verzamelt sneeuwdieptemetingen beginnend bij 1908. Hij vergeleek 30 jaar aan gegevens van de 7 Oostenrijkse staten waar wintersport mogelijk is. Het verdict? Obertauern mag zich met een gemiddelde maximum sneeuwhoogte van 264 centimeter per jaar als winnaar uitroepen. Uit het onderzoek van 2016 bleek ook dat sinds 1908 de sneeuwhoogte in Obertauern -statistisch- in evenwicht blijft, de komende jaren ziet het er dus niet naar uit dat de sneeuwval zal minderen.

De Beatles in Obertauern

De Kelten en Romeinen moeten dat geweten hebben: de weg naar Salzburg liep langs hier en na de Eerste Wereldoorlog begonnen de eerste skitoeristen toe te stromen. Nu beschikt het skigebied over 26 skiliften en opgeteld 100 kilometer aan blauwe, rode en zwarte skipistes.

Ook de Beatles stonden al op de pistes van Obertauern. Tijdens de opnames van hun film Help! waren de muzikanten op zoek naar een wintergebied waar er in maart 1965 nog sneeuw lag. Zo kwamen ze bij Obertauern terecht om de skibeelden te filmen. Bovendien was er in het Alpendorpje weinig kans dat de opnames verstoord werden door fans of Britse toeristen. Lokale inwoners verzorgden de skistunts en in ruil gaf de band een optreden in hun hotel in het dorp – hun enige optreden in Oostenrijk.

Jong en oud, beginner of ervaren

Al snel volgden andere bezoekers. Tot op vandaag kiezen families talrijk voor Obertauern. Zo kan je met het hele gezin skilessen volgen of met de kinderen het familie-ski-park ontdekken. Als de jongsten al wat ervaren zijn kan je de dag doorbrengen op de piste, waar een hele tour gemakkelijk een hele dag kan duren.

Het omliggende skigebied biedt voor elk wat wils: blauwe, rode, zwarte en buitenpistes of een route die je langs de 7 hoogste toppen brengt. In het Snowpark of op de schans leven de echte waaghalzen zich uit, voor crosscountry skiërs wachten de omliggende bergen en hellingen en ’s avonds kan je genieten van een nachtelijke skitocht op een witte piste verlicht met vele lampen.

Ook een winterparadijs voor niet-skiërs

Ook niet-skiërs kunnen in Obertauern genieten. Langs de pistes vind je de terrassen van de vele bars en restaurants om even uit te blazen in de zon en te kijken naar het berglandschap. In de hutten in het dorp kan je overdag en ’s avonds uitgebreid eten, maar na het sluiten van de skipiste staat alles er in het teken van de après-ski.

Verder kan je in de skigebieden ook winterwandelingen of sneeuwschoentochten maken, de bergen verkennen met de snowbike of snowkite, kennismaken met biathlon of van de hellingen glijden met een toboganslee. Samen met de kinderen kan je ook de diersoorten in het wildpark in Untertauern ontdekken. Als je de echte Oostenrijkse gezelligheid wil ervaren, kan je kiezen voor een rit met de sneeuwkoets die door paarden wordt voortgetrokken.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."