Ontdek al fietsend de Gentse wielergeschiedenis

Tal van plekken in en rond Gent ademen fietsgeschiedenis. Ontdek al fietsend de Gentse wielergeschiedenis met de Gandrien. Stad Gent en Flanders Classic stelden deze mooie fietsroute van 40 kilometer lang samen voor iedereen met een voorliefde voor de koers. Iedereen klaar? 3,2,1,... Start!

1. Sint-Pietersplein

Starten doe je op het Sint-Pietersplein, het grootste plein van Gent. De gedachten van de fietsliefhebber zullen hier gauw afdwalen naar opgewonden renners, blinkende fietsen en een groot podium, liefst onder een koude voorjaarszon. Lange tijd werd hier immers de start gegeven van de Omloop Het Nieuwsblad (vroeger: Het Volk), en daarmee ook een beetje van het wielerjaar.

2. Charles De Kerckhovelaan

Vlakbij het Sint-Pietersplein, in de middenberm van de Charles De Kerckhovelaan, staat de Omloop-aftelklok. Wie ter hoogte van het Citadelpark geregeld op de binnenring passeert, ziet de koers zo iedere dag een beetje dichterbij komen.

3. Het Kuipke

Aan dit gebouw, dààr vertrekt de Omloop 2021. Het maakt van de Emile Clauslaan half gewijde grond. Maar wie wielrennen en Gent zegt, zegt natuurlijk ook zesdaagse; en wie in Gent zesdaagse zegt, zegt ook Het Kuipke. Nochtans is de Zesdaagse zelf nog ouder dan de plek waar ze altijd al lijkt door te gaan.

4. Sprintje De Meersbloem

Dat cafés en wielrennen goed samengaan heeft zeker niet alléén sportieve redenen, maar in het geval van De Meersbloem aan het jaagpad langs de Schelde is dat eigenlijk wel zo. Ter hoogte van dit eeuwenoud café ligt immers de streep voor het vaste sprintje van het ‘Scheldepeloton’, een groep fietsers uit het Gentse.

5. De Visserij

Wat Bordeaux-Parijs is voor wielerklassiekers, is de Visserij voor fietsstraten. Een pionier en een primeur want de Visserij was de eerst fietsstraat van België!

6. Bij Sint-Jacobs

Wie graag over de kasseien dokkert, ook in het historisch centrum, kan vanaf hier op Sint-Jacobs gemakkelijk z’n hart ophalen: zo’n zeshonderd meter aan ‘kinderkopkes’.

7. Korenmarkt

Wanneer de start van de Ronde van Vlaanderen in 2017 van Brugge naar Antwerpen verhuisde, was dat wennen voor veel mensen die het nooit anders geweten hebben. Maar voor Vlaanderens grootste koers in Brugge neerstreek, startte het peloton zo’n twintig jaar in Sint-Niklaas. En daarvoor, tot en met 1976: in Gent.

8. Blaarmeersen

We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal! Hier aan de Blaarmeersen werd al heel wat koersgeschiedenis geschreven. In 2019 kroont Jesse Vandenbulcke er zich tot Belgisch kampioene op de weg. Bij de mannen sprint West-Vlaming Tim Merlier onweerstaanbaar naar de driekleur.

9. Verlorenkost

We arriveren aan de finish! Hier op het kruispunt van de Nederkouter en Verlorenkost is het voor fietsers altijd even stilstaan. Voor een behouden oversteek, maar misschien ook om een blik te werpen op Plum, de oudste nog bestaande fietsenwinkel van de stad. Hij is vanaf 1910 in de Bagattenstraat en sinds 1930 op deze locatie aan de Nederkouter terug te vinden.

Kan jij niet wachten om alle Gentse wielerweetjes te ontdekken? Spring op het zadel en fiets de Gandrien!

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
In het hart van Brussel ligt het luxe viersterrenhotel NH Collection Brussels Grand Sablon. Het elegante hotel is gevestigd in een prachtig historisch gebouw en telt 108 stijlvolle ingerichte kamer en suites. 
..."
"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"

Aan de oevers van de adembenemende meren van l'Eau d'Heure bevindt zich viersterren etablissement Golden Lakes Hotel. De geschikte luxueuze uitvalbasis om deze fascinerende groene omgeven te (her)ontdekken. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."