Ontdek al fietsend de Gentse wielergeschiedenis

Tal van plekken in en rond Gent ademen fietsgeschiedenis. Ontdek al fietsend de Gentse wielergeschiedenis met de Gandrien. Stad Gent en Flanders Classic stelden deze mooie fietsroute van 40 kilometer lang samen voor iedereen met een voorliefde voor de koers. Iedereen klaar? 3,2,1,... Start!

1. Sint-Pietersplein

Starten doe je op het Sint-Pietersplein, het grootste plein van Gent. De gedachten van de fietsliefhebber zullen hier gauw afdwalen naar opgewonden renners, blinkende fietsen en een groot podium, liefst onder een koude voorjaarszon. Lange tijd werd hier immers de start gegeven van de Omloop Het Nieuwsblad (vroeger: Het Volk), en daarmee ook een beetje van het wielerjaar.

2. Charles De Kerckhovelaan

Vlakbij het Sint-Pietersplein, in de middenberm van de Charles De Kerckhovelaan, staat de Omloop-aftelklok. Wie ter hoogte van het Citadelpark geregeld op de binnenring passeert, ziet de koers zo iedere dag een beetje dichterbij komen.

3. Het Kuipke

Aan dit gebouw, dààr vertrekt de Omloop 2021. Het maakt van de Emile Clauslaan half gewijde grond. Maar wie wielrennen en Gent zegt, zegt natuurlijk ook zesdaagse; en wie in Gent zesdaagse zegt, zegt ook Het Kuipke. Nochtans is de Zesdaagse zelf nog ouder dan de plek waar ze altijd al lijkt door te gaan.

4. Sprintje De Meersbloem

Dat cafés en wielrennen goed samengaan heeft zeker niet alléén sportieve redenen, maar in het geval van De Meersbloem aan het jaagpad langs de Schelde is dat eigenlijk wel zo. Ter hoogte van dit eeuwenoud café ligt immers de streep voor het vaste sprintje van het ‘Scheldepeloton’, een groep fietsers uit het Gentse.

5. De Visserij

Wat Bordeaux-Parijs is voor wielerklassiekers, is de Visserij voor fietsstraten. Een pionier en een primeur want de Visserij was de eerst fietsstraat van België!

6. Bij Sint-Jacobs

Wie graag over de kasseien dokkert, ook in het historisch centrum, kan vanaf hier op Sint-Jacobs gemakkelijk z’n hart ophalen: zo’n zeshonderd meter aan ‘kinderkopkes’.

7. Korenmarkt

Wanneer de start van de Ronde van Vlaanderen in 2017 van Brugge naar Antwerpen verhuisde, was dat wennen voor veel mensen die het nooit anders geweten hebben. Maar voor Vlaanderens grootste koers in Brugge neerstreek, startte het peloton zo’n twintig jaar in Sint-Niklaas. En daarvoor, tot en met 1976: in Gent.

8. Blaarmeersen

We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal! Hier aan de Blaarmeersen werd al heel wat koersgeschiedenis geschreven. In 2019 kroont Jesse Vandenbulcke er zich tot Belgisch kampioene op de weg. Bij de mannen sprint West-Vlaming Tim Merlier onweerstaanbaar naar de driekleur.

9. Verlorenkost

We arriveren aan de finish! Hier op het kruispunt van de Nederkouter en Verlorenkost is het voor fietsers altijd even stilstaan. Voor een behouden oversteek, maar misschien ook om een blik te werpen op Plum, de oudste nog bestaande fietsenwinkel van de stad. Hij is vanaf 1910 in de Bagattenstraat en sinds 1930 op deze locatie aan de Nederkouter terug te vinden.

Kan jij niet wachten om alle Gentse wielerweetjes te ontdekken? Spring op het zadel en fiets de Gandrien!

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
In het verleden deed dit gebouw al dienst als stoomkatoenspinnerij (1873), magazijn, broodbakkerij (1892) en garage. Maar sinds 2004 kreeg het een nieuwe toekomst als viersterrenhotel, centraal gelegen aan de rechteroever van de Leie.
..."
"
De 150 bijzonder elegante kamers combineren historische charme met een moderne vormgeving. De suites die in de gerestaureerde zestiende eeuwse huizen gelegen zijn, bieden een prachtig uitzicht over de beroemde Korenlei aan de oever van de rivier de Leie.
..."