Naar Santiago de Compostella via de Franse Route vanuit Aragón

Het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella is al eeuwenlang een veel bezochte bestemming. Vele christenen legden de zware tocht jaarlijks af met behulp van de eerste reisgids ter wereld: de Codex Calixtinus. In dit middeleeuwse geschrift staat de Franse Route beschreven. 

De Camino Francés, oftewel de Franse Route, is de belangrijkste pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus. Het is een 800 kilometer lange wandeling die begint in Frankrijk en eindigt in Santiago de Compostella. Je kunt je tocht beginnen in Aragón, waar je geniet van het geweldige uitzicht en een bezoek brengt aan Jaca, de parel van de Pyreneeën.

Monte Perdido: de verloren berg

Hoog in de Pyreneeën is waar voor veel pelgrims het avontuur begint, bij de bergpas van Somport. Vanaf dit startpunt in de Spaanse autonome gemeenschap Aragón is het uitzicht adembenemend. Tijdens je afdaling kom je langs verschillende uitkijkpunten, vanwaar je de prachtige vergezichten kunt bewonderen. Neem dus zeker even de tijd om te stoppen bij Mianos, Canal de Berdún en Arrés.

     

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Terwijl je je tocht voortzet, beland je voor je het weet in het natuurpark Pyrenees-Monte Perdido. Dit stukje werelderfgoed bevindt zich in het noorden van de provincie Huesca en bestaat uit vier valleien (Añisclo, Escueta, Ordesa en Picuaín) en een top (Monte Perdido). De top is de op twee na hoogste van Spanje en de naam, Monte Perdido (verloren berg), is afgeleid uit het Frans. Oorspronkelijk heette de berg die op de grens van Spanje en Frankrijk staat, Pico de Añisclo. Franse wandelaars veranderden deze naam omdat de bergtop vanaf hun kant niet meer te zien was, vandaar de ‘verloren berg’. In dit veelzijdige natuurgebied kun je van alles ontdekken, van uitgestrekte weides en dichte bossen tot besneeuwde gletsjers.

Jaca: De parel van de Pyreneeën

Een volgende stop is het dorpje Jaca, dat ook wel bekend staat als ‘de parel van de Pyreneeën’. Jaca heeft een rijke historie en heeft verschillende kloosters en kerken die het bezoeken waard zijn. Het was tevens de eerste hoofdstad die in Spanje gesticht werd door de Romeinen. In het nabijgelegen dorpje Castiello de Jaca vind je het klooster van San Juan de la Peña. Het klooster, dat volledig omringd wordt door prachtige natuur, stamt uit de periode van de Islamitische veroveringen in Spanje. Terwijl je rondloopt door de oude straatjes, kun je die invloeden nog goed terugzien.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de Compostella

Aragón

Monte Perdido

Jaca

Castiello de Jaca

Copyright foto's: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels