Liverpool: trip down to Penny Lane

John Lennon en George Harrison zijn helaas overleden, Ringo Starr woont en drumt vooral in de Verenigde Staten. Paul McCartney heeft een estate in het zuidoosten van Engeland, al zou hij in de buurt van Liverpool nog altijd een optrekje hebben. En toch is Liverpool zijn muzikale helden niet vergeten. Sinds enkele jaren speelt de stad aan de Mersey volop in op Beatles-toerisme.

The Beatles zijn nu al meer dan 50 jaar gesplit, maar de popgroep spreekt wereldwijd nog altijd tot de verbeelding. De groep nam tussen 1962 en 1970 tien albums op en de groepsleden waren zo bekend dat John Lennon ooit grapte dat ze populairder waren dan Jezus. De Beatlemania leidde steeds meer tot ongeziene gilpartijen tijdens concerten, zodat de groep in augustus 1966 besliste niet langer op te treden. Die radicale beslissing gaf hen meer tijd om zich in de bekende Abbey Road Studios in Londen over te geven aan allerhande experimenten. Arrangeur en producer George Martin was de échte vijfde Beatle, in de studio gaf de samenwerking tussen George Martin en The Beatles vonken. Maar wat rest van de magie van The Beatles in de straten van hun hometown Liverpool?

The Cavern

Onze eerste halte is The Cavern, een bedevaartsoord voor elke rechtgeaarde Beatles-fan. Akkoord: club/concertzaal The Cavern, waar de lads van The Beatles zo vaak hebben opgetreden, schoof na verbouwingen een paar meter op. Er wordt niet meer met lauw bier gegooid en de ingang aan Mathew Street ruikt al lang niet meer naar (katten)pis. Maar er zijn nog altijd optredens. Vooraan wagen jonge, nog onbekende groepjes hun kans, tijdens ons bezoek was een heel goede zangeres aan de slag. Achteraan brengen enkele Beatles-lookalikes covers van bekende Beatles-nummers. Een tourist trap? Niet echt, want je weet vooraf dat je dit krijgt voorgeschoteld. En dus neuriën en zingen ook wij lekker mee. Welcome in Liverpool!

Penny Lane & Strawberry Field

De hele nacht dromen we van gillende tieners en na een verkwikkend ontbijt trekken we naar de mede met Europees geld gerenoveerde oude havendokken. Daar is het beginpunt van de Magical Mystery Tour, een busrit die ons tot bij enkele aan The Beatles gelieerde bezienswaardigheden brengt. Onze gids is een geboren verteller en hij onderhoudt de fans in de bus over ’s werelds beste groep ooit (dat vinden alvast alle busreizigers). Natuurlijk horen we anekdotes die we hier of daar al eerder hoorden of lazen. Maar we zien en horen ook nieuwe dingen. Dat ‘working class hero’ John Lennon de minst arme van de vier Beatles was, bijvoorbeeld. Dat zie je als je de huizen bekijkt waarin vooral George Harrison en Richard Starkey (alias Ringo) zijn opgegroeid: net geen krotten! We zien onderweg ook de huizen van Johns tante Mimi, Mendips, en de sociale woning waar de familie McCartney introk toen Paul 13 was. De jongens trokken vaak de straat op en Penny Lane (uit het gelijknamige lied van Paul) gaat eigenlijk niet over Penny Lane zelf, maar over een kruispunt (met een barber, een banker with a motorcar en een shelter in the middle of a roundabout) waar Penny Lane op uitgaf. Ongeveer het midden tussen de huizen van John, Paul en George! Ringo kwam trouwens pas later bij The Beatles terecht. Hij verving pechvogel Pete Best. Strawberry Field (zonder s!) was dan weer een domein nabij het huis van Johns tante Mimi.

Mimi, Julia en Mary

Vader op de lange vaart, moeder die een nieuw leven begon: vanaf zijn vijfde werd John Lennon opgevoed door Auntie Mimi, een dame die probeerde de sociale ladder op te klimmen. Ook al moest ze daarvoor, na de dood van haar man, hospita worden en haar eigen kamer verhuren aan studenten, waarna ze zelf op een veldbed in de binnenkeuken sliep. Nadat John Paul had leren kennen, vreesde hij dat zijn tante (de arme) Paul niet zou zien zitten als vriend voor haar oogappel, maar de immer charmante Paul maakte (gelukkig voor ons allen) een goede indruk op Mimi. En wat John en Paul bond? John verloor zijn moeder Julia tweemaal: nadat ze John aan haar zus Mimi had uitbesteed en een tweede maal toen ze werd doodgereden door een (wellicht dronken) politieagent. Pauls moeder overleed toen hij veertien was. Mother Mary in Let it be is inderdaad Mary McCartney…

Maar terug naar het heden. The National Trust kocht de woning van de McCartneys (20 Forthlin Road) en Yoko Ono kocht Mendips, Mimi’s huis, om het door The National Trust te laten beheren. Beide huizen zijn, in een redelijk oorspronkelijke staat, enkel te bezichtigen via een tour georganiseerd door diezelfde National Trust. En dat is zeer de moeite, vooral omdat beide huizen inzoomen op de manier waarop John en Paul opgroeiden. Hoe zag hun kamer eruit, hoe leefden ze, hoe groeiden ze vanuit de ‘blue suburban skies’ (zoals bezongen in Penny Lane) uit tot muzikale wereldsterren…

Beatles Story

Nog meer achtergrondinformatie vinden we terug in The Beatles Story, een museum aan de oude dokken dat de geschiedenis van The Beatles illustreert aan de hand van foto’s, films, objecten en ander historisch materiaal. Het museum is met veel liefde en vakkennis uitgebouwd en is absoluut een omweg waard. Dat het museum bezoekers uit de hele wereld aantrekt, net als de Magical Mystery Tour en de huizen van John en Paul, is helemaal terecht. En laat u maar eens goed gaan in de souvenirshop! Het museum kreeg intussen al een annex in de Pier Head. Daar kunt u terecht voor tijdelijke tentoonstellingen. In die Pier Head kunt u een ticket kopen voor een rondvaart op de Mersey (zo mooi bezongen door de sixtiesgroep Gery & The Pacemakers, die andere groep uit Liverpool, bekend van de klassiekers Ferry Cross The Mersey en het tot voetbalhymne uitgegroeide You’ll Never Walk Alone. Die rondvaart maakt u met een boot, de Everybody Razzle Dazzle, die werd gedecoreerd door Sir Peter Blake. En laat dat nu toevallig de kunstenaar zijn die de iconische cover van het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ontwierp!

Eleanor Rigby

Vergeet tot slot de rest van de stad niet. Liverpool werd de afgelopen jaren flink verfraaid en heeft alles te bieden voor een volwaardige citytrip – tips vindt u op www.visitliverpool.com, vergeet zeker Tate Liverpool en de Walker Art Gallery niet. In de binnenstad is er trouwens nog meer te zien dat doet herinneren aan The Fab Four. Zoals het standbeeld van John, Paul, George en Ringo aan de riverfront en het standbeeld van de fictieve Eleanor Rigby in Stanley Street. Aan een gebouw in de buurt prijken beelden van de afzonderlijke Beatles. Kunstschool LIPA wordt financieel door Paul ondersteund en naar het schijnt komt hij elk jaar persoonlijk naar de proclamatie. In de zuidelijke suburbs kunt u dan weer terecht voor de grafsteen van de échte Eleanor Rigby, op het kerkhof van St. Peter’s Church. Vlak bij die grafsteen is er een parochiezaaltje. Het was hier dat Paul op 6 juli 1957 op aanraden van zijn vriend Ivan Vaughan een openluchtoptreden bijwoonde van Johns groepje The Quarrymen. John en Paul konden het meteen goed met elkaar vinden… en de rest is geschiedenis.

Copyrights: Tekst en foto’s: Wim De Mont
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Aan het sympathieke sluizencomplex van Crinan genieten gasten van het authentieke en charmante karakter van het Crinan Hotel. De familie Ryan laat iedereen zich meteen thuis voelen met hun gezellige warmte en gastvrijheid!

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Radisson Blu Hotel City Centre verwelkomt je in het hart van de oude stad in Edinburgh. Op een boogscheut van talloze bezienswaardigheden droom je weg in een stijlvolle kamer met een moderne en strakke inrichting: een hemels verblijf!

..."
"
The Caesar is een van de weinig betaalbare boetiekhotels in de Britse hoofdstad. De receptie ademt een rustige loungesfeer uit en op het ontbijtbuffet is het smullen van de chocoladebroodjes, verse ananas en parmaham.
..."
"

Een topper in het hippe Soho: het Sanctum Soho Hotel groepeert twee victoriaanse panden, die tot een mekka van hypermodern design werden getransformeerd. De daktuin is de kers op de taart.

..."
"

The Courthouse, hartje Londen, heeft een zwaar verleden. Zowel John Lennon, Oscar Wilde, Christine Keeler, Keith Richards als Mick Jagger kwamen hier ooit terecht, toen dit pand nog fungeerde als oppergerechtshof. Vandaag vinden de vips hun bezoek hier interessanter.

..."
"

Fun-fun-fun, dat is de sfeer die dit hotel in Brighton, aan de Engelse zuidkust, uistraalt. Golvende vormen, hevige kleuren en grappige meubels zorgen in de kamers en de gemeenschappelijke ruimten voor een funky effect. De bar groeide uit tot een hotspot voor de lokale fine fleur.

..."
"

Voor een weekendje uitwaaien in een typisch Engelse badstad, uiteraard met pier, moet je in Hotel Burlington in Worthing zijn. Dit karaktervolle adresje dateert uit 1865 en vind je op slechts een halfuurtje rijden van het hippe Brighton.

..."