Het land van de Spaanse wijn tijdens culinaire bedevaartstocht naar Santiago de Compostella

De verschillende wandelroutes naar Santiago de Compostella bezorgen pelgrims niet alleen prachtige uitzichten in een natuurlijke omgeving. Elke regio die je op je tocht tegenkomt, heeft zijn eigen gastronomie die meer dan het proberen waard is. Op de Franse Route ligt de regio La Rioja: ‘het land van de wijn’. Een van de beroemdste wijnen van Spanje, de Rioja, komt hier vandaan. In deze regio kun je je laten onderdompelen in de wijncultuur en laat je je verrassen door de overheerlijke gerechten die hier goed mee combineren. Verder maak je kennis met de traditionele cuisine van Castilië en León.

         

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

La Rioja: het land van de wijn

Wijn is onderdeel van de cultuur in de Spaanse autonome regio La Rioja. Er zijn talloze wijnhuizen en -gaarden waaraan je een bezoekje kunt brengen of deel kunt nemen aan een proeverij. Van de ruim 500 wijnhuizen zijn er maar liefst 80 die hun deuren geopend hebben voor rondleidingen met een gids, proeverijen en cursussen. In La Rioja worden witte wijn, rosé en rode wijn geproduceerd. Alle wijnen uit La Rioja dragen het label ‘Designation of Origin’. De ‘Bodegas Muga’ en ‘Bodegas López de Heredia’ zijn twee bodegas die een bezoekje meer dan waard zijn. Ook het wijnhuis ‘Marqués de Riscal’ is een must-see. Naast het wijnhuis pronkt een hotel naar ontwerp van beroemde architect Frank Gehry. Dit luxueuze hotel draagt dezelfde naam als de wijn.

Ben je nu een beetje uitgewandeld en wil je het wijnlandschap op een andere manier ervaren, dan liggen er genoeg mogelijkheden voor je. Je kunt de wijngaarden per fiets, te paard of vanuit een heteluchtballon ervaren. Ook kun je gebruik maken van de ‘wijntrein’. De treinrit loopt van Logroño tot Haro en brengt je langs de wijnhuizen in de regio. Het is in het leven geroepen om de wijncultuur te promoten. Tijdens de trip word je vergezeld door acteurs in traditionele kostuums, die leuke anekdotes en verhalen vertellen over de wijn in La Rioja. Overnachten rondom de wijngaarden is ook een niet te missen ervaring. Er zijn tal van (spa)hotels en landhuizen waar je op je pelgrimstocht je batterij kunt opladen.

Gastronomie in La Rioja

Daarnaast is gastronomie erg belangrijk in deze regio. De voedzame bodem zorgt ervoor dat La Rioja veel culinaire specialiteiten heeft, waarbij de basisingrediënten onder andere asperges, (tuin)bonen, pepers en artisjokken zijn. Hiervan worden stoofpotjes gemaakt, gerechten met lamsvlees en 'aardappels ‘a la riojana’ (Rioja-style). De aardappels ‘a la riojana’ worden ook met chorizoworst of spareribs bereid. Een bekend dessert zijn de typisch Riojaanse gebakjes, ‘golmejería’ genoemd.

De roast in Castilië en León

De gastronomie van Castilië en León, de grootste van de zeventien autonome regio’s, kenmerkt zich vooral door de roast. De regio wordt ook wel ‘España del asado’ genoemd (het geroosterde Spanje). Het beeld van een speenvarken of lam aan het spit wordt vaak ook direct gelinkt aan de gastronomie van Castilië en León. Maar ook ingrediënten als wilde champignons, allerlei soorten bonen en kikkererwten zul je veel tegenkomen in de lokale gerechten.

De belangrijkste gastronomische steden van de regio zijn Burgos en León. In Burgos zijn lokale producten de sterren van de show en wordt de naam ‘España del asado’ eer aangedaan. In León is de absolute hoofdattractie het levendige Barrio Húmedo-district met de vele tapasbarretjes. Hop van bar tot bar en proef van de lokale worsten cecina en morcilla.

Zeker in de winter kan het in deze regio erg afkoelen, vandaar dat soep ook een handelsmerk is van de cuisine in Castilië en León. Van de Zamora-soep en forelsoep uit León zijn knoflook, tomaten en chilipepers de hoofdingrediënten. Ideaal tegen het koude weer. Tot slot is wijn ook in deze regio een belangrijk product. De wijnen Cigales, Bierzo, Ribera del Duero, Rueda en Toro worden allemaal hier geproduceerd en kun je perfect combineren met worsten en gerookte hammen van het Ibérico-varken.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de CompostellaWil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

eigen gastronomie

La Rioja

wijnen uit La Rioja

gastronomie

aardappels ‘a la riojana

gastronomie van Castilië en León

Castilië en León

Burgos

León

Barrio Húmedo-district

wijnen

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels