De Plaza Mayor, het meest gezellige plein van Salamanca en het mooiste van Spanje.

Reportagetip: Flaneren door Salamanca

Spanjaarden noemen Salamanca ‘La dorada’ de gouden stad. Wanneer het zonlicht in de namiddag op de glimmende zandstenen valt, krijgen de meesterlijke gebouwen een gouden gloed. Het historisch centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, en levert het bewijs van de bijzondere bloeitijd tijdens de Spaanse Renaissance.

In de regio van Salamanca spreken de locals de meest zuivere vorm van het Castiliaans, waardoor de stad veel buitenlandse en Spaanse studenten aantrekt. De Universiteit van Salamanca, in 1218 gesticht door koning Alfonso IX, is de oudste van het land. Ze was een van de belangrijkste universiteiten van Europa, waar grote denkers en schrijvers uit de Gouden Eeuw gestudeerd hebben. De gevel is fantasierijk versierd met fijn snijwerk en stenen figuren, waaronder de beroemde kikker die volgens de studenten geluk brengt tijdens de examens.

Recht tegenover de universiteit ligt het prachtige ‘La Clerecía’. Dat complex is gebouwd in jezuïtische stijl, op initiatief van Margareta van Oostenrijk, echtgenote van Filips III. De bedoeling was om een school te openen om het katholieke geloof te verspreiden en de ketterij in Europa tegen te houden. Het gebouw is een meesterwerk van universele barok, en bestaat uit een groot klooster met een school, kerk en een privégedeelte waar de geestelijken woonden.

300 sint-jakobsschelpen

Schuin over La Clerecía vind je een van de grote trekpleisters in Salamanca: de ‘Casa de las Conchas’, of het Schelpenhuis. Dit herenhuis is een mengeling van gotische, Arabische en Italiaanse architectuur. De gevel is versierd met meer dan 300 sint-jakobsschelpen, vervaardigd uit steen, die symbool staan voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. De binnenhof van ‘Casa de las Conchas’ is ook de moeite waard, het is omringd door zeer speciale bogen, die typisch zijn voor Salamanca.

Als je de Calle de la Compañía richting het noorden volgt, stuit je op het Palacio de Monterrey, dat in opdracht van de familie Monterrey ontworpen werd door Rodrigo Gil de Hontañón. Het gebouw dateert uit 1539 en bestaat uit drie verdiepingen en vier torens. Op de bovenverdieping vind je prachtige glasramen met karakteristieke sierelementen. Momenteel is het paleis eigendom van de adellijke familie Alva. Er werd slechts een kwart van de oorspronkelijke plannen uitgevoerd, toch laat het paleis een imposante indruk na.

Terrasjes en straatmuzikanten

Ten oosten van het Palacio de Monterrey, via Calle Prior, kom je aan de Plaza Mayor, dat beschouwd wordt als een van de mooiste pleinen van heel Spanje. Het werd gebouwd in de 18e eeuw met een typische barokke architectuur, en diende als locatie voor verschillende activiteiten zoals stierengevechten, markten, voetbalwedstrijden en publieke executies. Aan de noordzijde ligt het stadhuis, afgewerkt met beelden.

Het plein is omgeven door muren van vier verdiepingen hoog met balustrades en zuilen. Bijzonder zijn de medaillons op de zuilen en bogen, met portretten van personages die nauw betrokken waren bij de geschiedenis van de stad. De vele terrasjes bruisen van Spanjaarden en toeristen die een glaasje drinken of genieten van heerlijk tapas, en luisteren naar de ‘Tunas’: straatmuzikanten die zorgen voor een gezellige sfeer.

Vanaf de Plaza Mayor kom je in zuidelijke richting, via Calle de San Pablo, bij het mooie oude klooster ‘Convento de Santa María de las Dueñas’. Dit Moorse klooster werd opgericht door Juana Rodríguez Maldonado, als religieus toevluchtsoord voor adellijke dames. Vanaf de tweede verdieping is er een prachtig uitzicht op de stad. Het klooster is een van de hoogtepunten van de renaissancekunst in Salamanca.

Als je vanaf het klooster de straat Calle Palominos inslaat, kom je aan de rechterkant een tweede indrukwekkende paleis tegen: Palacio de Anaya. In 1401 werd hier het eerste studentenhuis van de stad gevestigd. José Hermosilla ontwierp het huidige bouwwerk in neoklassieke stijl, zeer uitzonderlijk voor Salamanca. Momenteel dient het als Faculteit Filologie van de Universiteit van Salamanca. Vooral het binnenplein met zijn 16 zuilen en sierlijke trappenhallen oogt magnifiek.

Catedral Vieja y Nueva

Op een steenworp van het paleis ligt de kathedraal van Salamanca die bestaat uit twee delen. De ‘Catedral Vieja’, of oude kathedraal, vindt zijn oorsprong in de 12e eeuw en bevat gotische en romaanse kenmerken. In het begin van de 15e eeuw besloot koning Ferdinand dat zijn kathedraal niet groot en mooi genoeg was. Architecten Alonso Rodrigo en Anton de Egas begonnen aan de bouw van een nieuwe kathedraal. Door de linkerzijde van de oude te vernietigen en er een nieuwe vlak naast te bouwen, ontstond de ‘Catedral Nueva’. In 1755 leed het gebouw ernstige schade door een aardbeving in Lissabon. De structuur van de toren en de gevel werden hersteld. Tijdens die werken hebben enkele jolige architecten een astronaut verwerkt in de versiering, je kan hem vinden aan de noordgevel, vlakbij de deur.

 

De prachtige kathedraal.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels