Geschiedenis beleven in het goddelijke Bulgarije

Er bestaat een eeuwenoude legende, die zegt dat God was vergeten om Bulgarije te scheppen. Om het goed te maken, schonk hij de Bulgaren bergketens, groene vlakten, meren en mooie kunsten. Hij maakte van Bulgarije een echt paradijs. Na een reis in het land, zul je twijfelen of de legende niet eerder een waargebeurd verhaal is. Bulgarije is prachtig en heeft een zeer verrassende en boeiende geschiedenis. Wij beginnen onze reis in de hoofdstad Sofia.

Sofia en de Alexander Nevski-kathedraal

Wie aan Bulgarije denkt, denkt aan Sofia. De Bulgaarse hoofdstad van het land ligt in de schaduw van het Vitosjagebergte en is al erg oud. Dat hoef je niet met een korreltje zout te nemen: zelfs tijdens de prehistorie was de stad al bewoond. Tegenwoordig is het een moderne stad met heel wat nieuwe pubs, clubs en winkelcentra. Het levendige centrum is compact en kan je daarom gerust te voet doen. Bij aankomst krijgen we een lekker ontbijt voorgeschoteld: romige, Bulgaarse yoghurt. Dat klinkt misschien wat gewoontjes, maar in Bulgarije is yoghurt een echte specialiteit. Het is dan ook hét nationale exportproduct. Zeker met zoete honing of verse walnoten, is het een heuse delicatesse.

Hét symbool van Bulgarije is de prachtige Alexander Nevski-kathedraal, pal op het hoogste punt van Sofia. Het is de grootste kerk van de Balkan, gebouwd tussen 1882 en 1912. Bulgarije was toen nog deel van het Ottomaanse rijk, en de kerk werd gebouwd om de 200.000 Russische soldaten te herdenken die het leven lieten tijdens de Russisch-Turkse oorlog. Binnen in de kathedraal maken we een orthodoxe misviering mee. Rechtstaand, want stoelen zijn er niet. De ruimte wordt half verduisterd, maar er is nog voldoende licht om de beeldschone fresco’s te aanschouwen. Er branden kaarsen en wierrook en boven de ingang staat een oksaal dat plaats biedt voor een koor. Dat koor zingt meerstemmige, Oud-Bulgaarse liederen, die bijna hemels klinken in de buitengewone akoestiek.

Sinds het jaar 2000 staat in het centrum het Heilige Sofia-standbeeld. Het beeld is gemaakt van koper en brons door beeldhouwer Georgi Chapkanov. Heilige Sofia kijkt uit over de stad vanop een 14 meter hoge sokkel. Ze draagt een kroon die een verwijzing is naar de godin van het lot, Tyche, geïnspireerd op het oude embleem van de hoofdstad dat dateert uit 1900.

Niet te missen: het klooster van Rila

Ten zuiden van Sofia ligt het klooster van Rila. Ondanks de wegwijzers is het soms moeilijk om je weg te vinden in Bulgarije: ze gebruiken andere letters dan in het Nederlands. Het Cyrillische alfabet ontstond in het Eerste Bulgaarse Rijk en maakt van elke tocht een zoektocht. Maar de échte toeristische trekpleisters, die krijgen ook een Engels bordje: Rilski monastery. We reizen door groene bossen en langs een prachtige, diepblauwe bergrivier – waar trouwens heerlijke restaurants met verse forel te vinden zijn – en komen aan bij de vestingmuur van het Rilaklooster. Voorbij de poort is het klooster een échte openbaring. Een binnenplaats met rondom vier verdiepingen met monnikencellen, trappen en arcaden, zuilen en houtsnijwerk, alles mooi wit en rood geschilderd, en dan in het hart van deze betoverende kosmos het Katholikon, de kerk met haar koepels, drie schepen en iconostase (altaarwand). Honderden fresco’s uit de bijbel en de heiligenlevens sieren de muren. Centraal staat Rilski, een heremiet uit de dertiende eeuw, die het klooster heeft gesticht. Zonder twijfel is het een van de mooiste kloosters in Europa.

De mooiste stad van Bulgarije: Plovdiv

We rijden twee uurtjes met de wagen en komen aan in Plovdiv. Wie wat langer in de hoofdstad wil vertoeven, moet Plovdiv zeker als daguitstap overwegen. Het is een prachtige stad met een eigen unieke stijl, kleurrijke elementen en tal van musea, galerijen en gezellige cafés. De kasseien straatjes in de binnenstad zijn bovendien allemaal autovrij.

Plovdiv moet als historische stad niet onder doen voor Sofia. Het is een van de oudste ononderbroken bewoonde steden ter wereld, gesticht in 4000 voor Christus, ver voor pakweg Athene. We klimmen een paar heuvels op en bezoeken het oude gedeelte van de stad, Stariot Grad. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de huizen. De hele wijk werd gerestaureerd in haar oorspronkelijke, negentiende-eeuwse traditionele Bulgaarse stijl, vol kerken en torentjes.

Wie zin heeft in wat entertainment, kan terecht in het gerestaureerde amfitheater, een erfenis uit Romeinse tijden. Door een aardbeving in 1972 kwam het theater opnieuw bloot te liggen, en vandaag kan je er genieten van voorstellingen en concerten. Maar ook in de binnenstad krijg je hier en daar hints van een Romeins verleden. Zo word je al eens verrast door een Romeinse zuil die tussen de huizen staat. 

Omweg naar zee

Voor we onze reis eindigen op de prachtige Goudkust, maken we nog even een omweg naar Melnik, de kleinste stad van het land. De stad ligt met zijn architectuur ingesloten tussen bizarre zandsteenformaties en is vooral een oase van 'mechanas' waar je wijn kunt degusteren. Ilia Garvez is de baas van het oudste restaurant: "Bulgarije heeft veel klimaten, van continentaal tot subtropisch. In deze streek heerst een mediterraan microklimaat. We telen drie soorten druiven, met de melnik als bijzondere soort". Hij schenkt me een glas uit. De wijn is robijnrood en heeft een heerlijke, volle smaak.

Varna, de hoofdstad van de Zwarte Zee

De kust van de Zwarte Zee is bezaaid met dorpjes en badplaatsen en is al jaren een populaire en goedkope vakantiebestemming. Varna wordt wel eens de hoofdstad van deze zee genoemd. Het is er kleurrijk en hip, met winkelstraten, restaurants en cafeetjes. We zitten op een terras en eten de beroemde shopskasalade, bestaande uit tomaten, pepers, komkommers, lente-ui en witte geitenkaas. Er staat ook altijd brood op tafel. “Bulgaren eten altijd brood. Het ligt met de platte kant op tafel, want met de ronde kant naar beneden is het teken van armoede of oorlog”, legt onze gids uit.

De oogappel van Varna is het mooie, acht kilometer lange Primorskipark vlak naast de zee. De zeetuinen vormen het grootste aangelegde park van de Balkan. We kuieren tussen het groen en genieten van de frisse lucht.

Wandel door het groene stadspark richting de stranden, zoals het Goudstrand. Met toffe strandbars, muziek en ligstoelen, is het ook een aantrekkelijke plek voor jongeren. Maar als je geluk hebt, zit je in de buurt van een kleiner, minder bekend strandje. Tik maar eens “hidden beach Varna” in op Google Maps, dan kom je er wel. Op dit kleine, verborgen plekje zijn geen voorzieningen, maar je krijgt er wel een heerlijk rustige namiddag voor in de plaats. Neem een lekkere picknick mee met wat vers lokaal fruit, ontspan, en neem een duik in die heerlijke blauwgroene zee.

Geschiedenisliefhebbers komen in Varna niets tekort. Het grootste en belangrijkste archeologische museum van Bulgarije ligt in de badstad. De 39 zalen pronken er met een uitgebreid assortiment van prehistorische, Tracische, Romeinse en hellenistische artefacten, waaronder de oudste bewerkte goudschat van Europa. Je kan ook het Aladzhaklooster bezoeken. Dit klooster ligt 17 km ten noorden van het centrum en is het beroemdste middeleeuwse grotklooster langs de Zwarte Zeekust. Het werd bewoond door kluizenaarsmonniken tijdens de 13de en 14de eeuw. De ongewone architectonische vormen en de talrijke mythes over monnikspoken en verborgen schatten, maken van de ruïnes een mysterieuze plek die al tientallen jaren bewonderaars aantrekt. Wij hebben in de grotten geen vergeten schatten teruggevonden, maar wel onvergetelijke herinneringen gecreëerd. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels