Even tot jezelf in Oostenrijk

We kennen allemaal wel dat gevoel. We kijken heel de dag op een computerscherm tijdens ons werk, of we haasten ons van opdracht naar opdracht. Daarnaast zijn er nog duidend-en-een dingen die gedaan moeten worden. We raken gespannen en de wereld drukt op ons. Tijd om deze cirkel te doorbreken. Daar is geen betere manier voor dan een vakantie naar Oostenrijk. De Oostenrijkse natuur heeft een bijzonder kalmerende werking. Zo kom je terug tot jezelf en kan je ultiem ontspannen. Of je nu graag een boswandeling maakt, een waterval bezoekt of liever op ontdekking gaat in een natuurpark, het kan. En Oostenrijk is ook een geweldige bestemming voor foodies!     

     

Terug naar de basis

Mensen zijn niet gemaakt om dagenlang binnen te zitten. Onze oerkracht trekt ons nog steeds richting de natuur. Dat is ook de reden dat we gemakkelijker tot rust kunnen komen als we ons in de natuur begeven. De verschillende geuren en geluiden van het bos prikkelen onze zintuigen en zorgen ook voor een ware gezondheidsboost. Heb je moeite met rust vinden of nood aan even er tussenuit? Dan is Oostenrijk de bestemming.

De bossen van Oostenrijk brengen een bijzondere sfeer. Het voelt alsof je in een andere wereld bent gekatapulteerd. Een wereld zonder technologie, zonder deadlines en waar alles op je eigen tempo kan gedaan worden. De rust van de omgeving sijpelt langzaam naar binnen en de innerlijke rust die hier te krijgen is, is uniek. De eerste ademhaling die je neemt in een natuurgebied werkt bijzonder bevrijdend. De geuren van de seizoenen mengen zich met de geur van de aarde en bomen. Het geritsel van de bladeren en het briesje dat langs je waait zorgen voor een samenspel die al je zintuigen prikkelen.

Oostenrijk als natuurbestemming

Oostenrijk heeft het allemaal. Van grote naaldbossen tot heldere meren en ruwe bergpassen. Bijna de helft van Oostenrijk bestaat uit bossen, zelfs de hoofdstad Wenen bestaat voor 20% uit bosgebied. Een betere natuurbestemming is moeilijk te vinden. Tussen de bossen door kan je ook genieten van maar liefst 48 verschillende natuurparken die je in dit land kan vinden. Elk park is uniek en brengt een volledig andere ervaring met zich mee.

De liefhebbers van natuurparken trekken best naar Niederösterreich. Hier kan je maar liefst 20 verschillende parken vinden. Elk uniek in zijn vegetatie en landschap. Je vindt er hoogvenen, graslanden en ook de bergtoppen van de Voor-Alpen kan je hier ontdekken. Via een georganiseerde wandeltocht kan je deze gebieden stuk voor stuk ontdekken.

Vallend water

Een waterval ontdekken tijdens een wandeltocht is als de heilige graal vinden na een ellenlange queeste. Het geluid van het vallende water dat op de rotsen slaat is van meters ver al te horen. Bij elke stap die je zet wordt het geluid intenser maar word je ook rustiger. In Oostenrijk heb je de Krimmler watervallen. Deze zijn met hun 380 meter hoogte de hoogste watervallen van Europa. Ze hebben een helende en kalmerende werking. Wanneer je bij deze watervallen aankomt valt alle spanning weg. De mens wordt van nature door water aangetrokken, dat is altijd al zo geweest. Stromend water staat voor helen en vernieuwen. Bezoekers komen naar de Krimmler watervallen om tot rust te komen, na te denken en eens goed in te ademen. Buiten het adembenemende uitzicht op de waterval en de innerlijke rust die je hier krijgt is er nog een reden om naar de Krimmler watervallen te gaan. De fijne waternevel die vrijkomt door de impact van het water op de stenen zorgt ervoor dat je gemakkelijker kan ademhalen. Als je klaar bent met de voet van de waterval bewonderen is het tijd om alles eens van hogerop te bekijken. De Wasserfallweg leidt wandelaars naar de top van de bovenste waterval. Deze route wandelen duurt een uur en een kwartier maar het uiteindelijke zicht is deze tocht meer dan waard. Nadat je bovenaan bent aangekomen kan je nog verder wandelen richting de oorsprong van deze watervallen. Je kan natuurlijk ook de tijd nemen om alles even stop te zetten, je ogen te sluiten, je hoofd leeg te maken en rustig de gezonde lucht in te ademen. 

Avontuur en honger gaan altijd samen

Een hele dag in de natuur ontspannen en wandelen zorgt natuurlijk voor honger. De gezonde lucht en de activiteit van de dag maakt dat je eetlust groter wordt. Na een dag vol mindfulness en relaxen wil je natuurlijk iets eten wat zuiver is. Gezond en lekker eten is iets dat vaak niet samengaat, maar wel in Oostenrijk. Boeren, producenten en koks vallen hier terug op de kennis van hun voorouders. Dat maakt de Oostenrijkse keuken een authentieke keuken, maar zeker niet oubollig. Ze staan open voor nieuwe ingrediënten en technieken en reizen de wereld rond op zoek naar inspiratie en manieren om hun streekproducten naar een hoger niveau te tillen. Respect voor het product staat altijd centraal in Oostenrijkse gerechten. De nieuw opgedane technieken worden naast de traditionele gelegd en zo ontstaat er een hele nieuwe speling. De traditionele recepten worden door middel van een verse, nieuwe aanpak in een nieuw jasje gestopt.

Duurzaamheid centraal

Respect voor het product dat wordt geteeld, is iets wat belangrijk is in de Oostenrijkse keuken; de boeren in Oostenrijk werken hard om lekkere producten te kunnen telen. Biologisch en vers zijn twee onderdelen die hierbij heel erg belangrijk zijn. Volgens de chefs in Oostenrijk moeten de duurzame en vooral verse producten verwerkt worden tot lekkere maaltijden, zonder de afkomst van het product te verliezen.

De streek waar je op dat moment bent, speelt een grote rol binnen wat je eet. Kwaliteit begint op het land. Op je bord ligt niet alleen een heerlijke Wiener Schnitzel of verse Goulash. De producten die in het geserveerde gerecht zitten zijn met respect geteeld en verwerkt en wat je eet geeft ook een zekere verbondenheid met de streek. Volgens de boeren en chefs kan je het gepassioneerde werk en de persoonlijke geschiedenis van het land proeven in elk gerecht. Dat maakt de maaltijden net dat tikkeltje lekkerder.

Een verborgen wijnland

Voor wijnkenners is Oostenrijk ook een geweldige, opkomende bestemming. Gedurende de laatste twintig jaar is Oostenrijk hun wijnteelt gaan verfijnen en perfectioneren. Namen als Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc en Blaufränkisch zeggen veel voor sommeliers. In Tokio en New York zijn deze wijnen enorm in opkomst en worden als een geheim bewaard door de wijnkenners.

Wijncultuur gaat over meer dan enkel een lekker glaasje drinken op een zonnig terras. Het gaat over de wijngaarden, kelders waar ze gerijpt worden, proeverijen en workshops. Wijntoerisme is groot geworden en de interesse in de oorsprong van producten blijft ook verder groeien. De beste manier om wijn te ontdekken, is door een wijnmaker te gaan bezoeken. De wijndomeinen zijn bijna altijd familiebedrijven, die al generaties worden overgedragen. Ze vallen op door een moderne touch in de architectuur. Ze worden goed onderhouden en mogen gezien worden. De eigenaars van deze domeinen zijn vaak ook erg verwelkomend. Ze ontvangen maar al te graag gasten die interesse hebben in hun producten. Bij een bezoek aan een wijngaard word je met open armen ontvangen en je krijgt alles te zien. Van hun terrein tot de wijnkelder en natuurlijk ook de degustatieruimtes.

Meer info vind je via deze links:

Oostenrijk 

Culinair Oostenrijk 

Ontspannen in Oostenrijk 

Bossen en natuurparken 

Wijncultuur in Oostenrijk

Copyright foto's: austria.info, Österreich Werbung: Peter Podpera, Roman Huber, Wolfgang Weinhäupl
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."