De witte wereld: sneeuwvakantie in de dorpjes van de Savoie Mont Blanc

De omstandigheden zijn ideaal om het departement van de Haute Savoie te ontdekken. Het vriest dat het kraakt en de sneeuw ligt twee meter dik. De zon staat aan een wolkeloze hemel en doet haar best om alles heel mooi te accentueren. Met de imposante Mont Blanc als decor belooft het een belevenis van formaat te worden.

Op een uur tijd vliegen we van Brussel naar Genève. De verplaatsing van de luchthaven naar het hart van de Haute Savoie duurt ongeveer 45 minuten. Op korte tijd bevind je je te midden van de Franse Alpen. De verkenningstocht door de streek begint in Combloux. Dit charmante bergdorpje ligt in het departement Haute Savoie. Het is een van de oudste skioorden van Frankrijk. Hier krijg je er een onbetaalbaar uitzicht op de bergen van het Mont Blancmassief! Wij kunnen de eerste indrukken laten inwerken en genieten van enkele streekgerechten van de Haute Savoie.

Fun met sneeuwschoenen

Na de lunch hebben we voldoende energie opgedaan om tot de actie over te gaan. Onze eerste activiteit is een wandeling met sneeuwschoenen in Combloux. Je kunt dit het best vergelijken met een racket die je aan je wandelschoenen vastklikt. Deze sneeuwschoenen zorgen ervoor dat je niet wegzinkt in de metersdikke sneeuw. Berggids Julien neemt ons mee op pad om de schitterende landschappen te ontdekken. Tijdens deze tocht vertelt hij ons meer over het leven in de bergen.

De rust en de stilte zijn even adembenemend als het kader waarin we ons bevinden. Moeder Natuur laat zich hier van haar beste kant zien. Na de inspanning volgt wat ontspanning: een rit met paard en koets. Het is op zijn minst een gezapige manier om Combloux en zijn culturele erfgoed te verkennen. We houden halt aan het prachtige barokkerkje van Saint-Nicolas. Het kerkje is het vertrekpunt van ‘Le Sentier du Baroque’.

Dat is een wandelroute van 20 kilometer die je langs tientallen opmerkelijke barokkerken en kapelletjes leidt. Het eindpunt van deze themawandeling is de bedevaartkerk Notre-Dame de la Gorge in Les Contamines-Montjoie. De inwoners van Combloux legden dit traject jaarlijks af met Pinksteren. Voor hen was dit een bedevaart naar het heiligdom van Notre-Dame de la Gorge.

Isidores boerderij

Vervolgens brengen paard en koets ons naar La Ferme à Isidore et Carmen, een boerderij vol geschiedenis en verhalen. Wanneer je door de houten deur gaat, word je terug in de tijd gekatapulteerd. Deze boerderij dateert uit 1832. En ja, alle voorzieningen van die tijd zijn intact gebleven. Onze verbazing is des te groter wanneer de gids vertelt dat broer en zus, Isodore en Carmen, hier geleefd hebben tot 2002.

Moedig om niet te kiezen voor het hedendaagse comfort. Maar Carmen genoot toch van wat luxe. Ze maakte er namelijk een punt van om wekelijks naar de schoonheidsspecialiste en de kapper in het dorp te gaan.

Taxi-ski

De volgende dag beginnen we met de taxi-ski. Dat is de ideale manier voor niet-skiërs om het plezier van het skiën te leren kennen! Een taxi-ski kun je het eenvoudigst omschrijven als een zetel die geïnstalleerd is op een paar ski’s. Op deze zetel is een warme hoes voorzien. Dat is geen overbodige luxe want de koude snijdt door merg en been als je de pistes afdaalt. Als alles veilig is vastgemaakt, nemen onze instructeurs achter ons plaats op de ski’s om ons langs de pistes te navigeren. Voor een niet-skiër die niet weet wat te verwachten, gaat er op zijn minst een nieuwe wereld open.

We vertrekken richting Le Parc Nordique aan de rand van Les Contamines-Montjoie. Dit park telt vijf langlaufpistes van in totaal 23 kilometer. Wij kiezen voor de groene piste ‘Les Lacs’ van vier kilometer. Bruno is instructeur van dienst en helpt ons de knepen van het langlaufen onder de knie te krijgen. En zo vertrekken we voor een tocht die ons door het park zal leiden. We ontdekken een stuk van het dennenbos en talrijke beekjes die het park doorkruisen. Het park maakt een idyllische indruk.

IJsklimmen

In de vroege avond staat er nog één activiteit op de agenda: ijsklimmen. Je beklimt een ijsformatie, in dit geval de bevroren waterval van Notre-Dame de la Gorge in Les Contamines-Montjoie. Met een ijsbijl in de hand en stijgijzers aan je voeten klim je langs de ijzige wand naar boven. Ik bedank voor deze activiteit en laat het over aan de meer avontuurlijke personen onder ons.

Een stukje nostalgie

We trekken vandaag opnieuw de sneeuwschoenen aan voor een wandeling op de Col de Voza in Saint-Gervais. De Tramway du Mont Blanc zal ons naar deze Col brengen. Deze tramway bestaat uit een elektrisch aangedreven treintje dat zijn eerste tocht maakte in 1909. Het toestel ziet er nog altijd uit zoals toen. Pure nostalgie! Ondanks zijn ouderdom trekt het traag maar gestaag de bergen in, recht naar het hart van het Mont Blancmassief.

Het duurt 45 minuten om het hoogste punt te bereiken, dat op 2.380 meter ligt. Het treintje legt een traject van 12 kilometer af en overbrugt een hoogteverschil van 1.800 meter. Niet slecht voor een bergtrein op leeftijd. Onderweg kun je genieten van de mooiste panoramische uitzichten van de streek.

Tijdens zijn rit naar boven heeft het toestel een aantal stopplaatsen. Vanuit deze haltes vertrekken verschillende wandel- en mountainbikeroutes. Of je kunt ook de ski’s meenemen naar boven want je hebt onderweg toegang tot een aantal skidomeinen. Op het hoogste punt bevind je je in het Nid d’Aigle, het arendsnest. Hier word je beloond met een uniek zicht op de gletsjer van Bionnassy. Het Nid d’Aigle is een vertrekpunt voor de beklimming van de Mont Blanc. De wetten van de natuur gelden in de bergen eens te meer, ook op de dag van onze uitstap met de Tramway du Mont Blanc.

Het vriest tot min 20 graden, en de kabels van deze Tramway zijn vastgevroren door deze extreme vriestemperaturen. Onze plannen dienen omgegooid te worden. Jammer, maar dat is niet erg. In een streek waar zoveel te beleven valt, heb je een breed gamma alternatieven.

Mont Blancs des Dames

We kiezen het skidomein van Bettex in Saint-Gervais uit voor onze sneeuwschoenwandeling en gaan op stap met een plaatselijke gids van de Compagnie des Guides de Saint-Gervais. Hij vertelt vol passie over de omgeving en leidt ons vakkundig langs de plaatsen met de mooiste uitzichten. Onze gids wijst ons de berg Le Buet. Deze berg kreeg in de negentiende eeuw de bijnaam ‘Le Mont Blanc des Dames’.

In die tijd werd de Mont Blanc enkel beklommen door mannen. Zij vonden dat de Mont Blanc geen maat was voor de vrouwen vanwege de extreme omstandigheden. Maar de vrouwen bleven niet thuis om te wachten tot manlief terugkwam van zijn beklimming van de Mont Blanc. Zij trokken naar Le Buet; deze berg is iets minder hoog maar vergt de nodige fysieke uithouding om te beklimmen. De dames hadden op deze berg een adembenemend panorama op het massief van de Mont Blanc. Terwijl de heren de Mont Blanc beklommen, veroverden de dames hun eigen berg.

Miraculeus water

In Saint-Gervais-les-Bains bevindt zich het hoogstgelegen kuuroord van Europa, Les Thermes du Mont Blanc. De geschiedenis van dit oord gaat terug tot het begin van de negentiende eeuw. In deze periode werden de warmwaterbronnen in het massief van de Mont Blanc ontdekt. Men sprak toen van het miraculeuze water. Dit water bevat van nature heilzame elementen voor de huid. Al tweehonderd jaar profiteren mensen van de helende werking van het water. Vanaf het begin kwamen mensen met huidaandoeningen van heinde en ver om behandeld te worden.

Ook opende er in een ander gedeelte van het gebouw Les Bains du Mont Blanc. Dat is toegankelijk voor iedereen die wellness weet te appreciëren. Het water in deze baden komt rechtstreeks van de bronnen uit het Mont Blancmassief en heeft een aangename temperatuur van 32 graden. Naast de thermale baden is er ook een sauna en een stoombad. Ideaal om de stramme spieren te ontspannen.

In de gezellige ontspanningshoeken kun je zalig even indommelen. Wij worden getrakteerd op een gelaatsmassage. Ons gezicht krijgt immers heel wat te verduren met de koude temperaturen en kan een verzorging wel gebruiken. Op twee uur tijd zijn we weer opgeladen en klaar om te vertrekken naar de luchthaven van Genève.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Voor wie gesteld is op luxe, wacht het Château de Pizay in Morgon. Deze Relais du Silence, een viersterrenadres met 62 kamers, is een klassieker uit 1830. Het is er goed slapen en ontbijten.

..."