De smaak van Valencia: verse producten van topkwaliteit voor Wereld Tapas Dag 2023

Gouden zandstranden, smakelijke recepten en heerlijke zonnige temperaturen zijn synoniemen die in één adem met de Spaanse regio Valencia worden genoemd. Dat bestaat uit drie regio’s: Valencia, Castellon en Alicante. Voor Wereld Tapas Dag 2023 werd de regio extra in de verf gezet. Zo werden lekkere, zuiderse smaken gedeeld met de wereld in Brussel. 

Valencia is een gebied waar kustvlakten en berggebieden elkaar ontmoeten. Als toeristische bestemming doet het eer aan zijn naam. Ook zijn positie als cultuurstad en gastronomie met vingerlikkende gerechten zijn begrippen die de regio waardig is. Castellon is de meest onbekende bestemming maar voor de liefhebbers van bergen is dit de plaats om te vertoeven. Zijn 120 kilometer kust heeft veel kleine, gezellige baaien en onderscheidt zich door natuurgebieden en parken. Alicante, bekend door de Costa Blanca, staat vol charmante kustdorpen, rustige baaien en steden met stranden.

Wereld Tapas Dag 2023 in Brussel

Bij de viering in Brussel op 17 juni werden verschillende chefkoks in de kijker gezet die allemaal een Michelinster hebben. Zo waren Susi Diaz van restaurant La Finca te Alicante, Carito Lourenço en German Carrizo van restaurant Fierro in Valencia en Raul Resino van restaurant Raul Resino te Castellon van de partij. Ze werden vergezeld door Manuela Romeralo, een van de beste sommeliers van Spanje. Samen bereidden en deelden ze 10 unieke tapasgerechten uit verschillende Spaanse regio’s. Deze eetbare kunstwerken gemaakt met octopus, garnalen of geitenkaas bijvoorbeeld, brachten de crème de la crème van de Spaanse keuken, hier bij ons.

Paëlla, voor feestelijke momenten

Het meest gebruikte product in de Spaanse keuken is rijst, bekend door het recept van Paëlla. Wat synoniem is van feestelijke momenten waarin je geniet van het leven en een goede maaltijd samen met dierbaren. De bereiding hiervan hangt niet alleen af van de ingrediënten, maar ook waarin alles gekookt wordt. Andere bekende rijstrecepten uit de regio zijn “arroz en perdiu”, “arroz al forn”, “rossjat” of  “arroz a banda”. 

De mediterrane keuken wordt in de regio Valencia gekenmerkt door traditionele recepten gemaakt uit natuurlijke ingrediënten. Dat brengt internationaal erkende vlees-en visgerechten op tafel. De smaken, die door UNESCO zijn uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed, bestaan uit olijfolie, groenten en seizoensproducten. Wat voor een smaakbom zorgt en een mix van geuren die je doen watertanden tijdens de bereiding. Dankzij de kwaliteit en versheid van de producten, tover je zo een heerlijke maaltijd tevoorschijn. 

De regio is door zijn ligging en klimaat ook een haven voor tuinbouw, boomgaarden en wijngaarden. Dat telt meer dan 12 000 hectare van het gebied. Ze verleiden je om de streek op de fiets of te voet te ontdekken langs moestuinen en rustgevende velden met een prachtig uitzicht. Zo ontdek je bijvoorbeeld nog steeds werkende irrigatiekanalen, uit de tijd van de Romeinen en Arabieren.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek