De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken:'Veel cultuurliefhebbers in Belgische musea in 2022'

Na twee moeilijke coronajaren vonden cultuurliefhebbers opnieuw massaal hun weg naar de Belgische musea. VRT NWS publiceerde op 11 januari 2023 een artikel waarin ze zelfs spreken over een “een fantastische culturele herfst”. Een museum is ook zoveel méér dan alleen een rijk historische collectie kunst. En dat hebben de vele bezoekers goed begrepen!

 

Het stijgende aantal bezoekers bewijst dat we overduidelijk zin kregen om de kunst en cultuur van België te (her)ontdekken. Sommige musea kregen verwelkomden zelfs meer bezoekers dan voor de coronaperiode. Daar zit de Museumpas – waarmee je een jaar lang toegang krijgt tot meer dan 200 musea voor slechts €59 – ook wel voor iets tussen. De grote musea– waaronder het recent heropende KMSKA – zijn vaak de eerste keus, maar daarmee worden de kleinere musea niet tekort gedaan. Ook zij zijn in trek en verwelkomen een stuk meer kijklustigen.

Bereid je voor op een visueel feest

Het bewonderen van prachtige schilderijen & imposante beeldhouwwerken in de meest diverse kunststromingen of je vergapen aan de bonte kleurencombinaties en penseelstreken tot abstracte alledaagse objecten: dit is waarom mensen naar musea gaan. Dat geldt ook voor mij. Achter elke hoek krijg ik het idee dat een museum nog veel meer bijzonderheden voor me in petto heeft. Het werkt aanstekelijk om pal voor kunstwerken te staan die vroeger in mijn geschiedenis- en estheticaboeken pronkten. Als betoverend sta ik ernaar te kijken. In het artikel lees je dat het KMSKA sinds z’n heropening eind september (na een sluiting van 11 jaar) eenvoudigweg 3.400 bezoekers lokte. En ook ik was daar eentje van. Gewoon naar de schilderijen – van Rubens tot Ensor - staren en z’n boodschap op me af laten komen. Dat is precies hoe je een kunstwerk het beste ervaart. Een museumbezoek draait om waarnemen, je verwonderen en een beetje onthaasten. En die pijnlijke voeten van al dat slenteren neem ik er graag bij.

 

 

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek