De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Noorse stad Bergen is rustigste stad in de wereld'

De IJslandse nationale luchtvaartmaatschappij Icelandair publiceerde een top 20 van steden waar het ongestoord vertoeven is. Toegegeven: complete rust zal je in een (hoofd)stad niet snel vinden, maar de traagheid van de bekroonde pareltjes zijn zeker een verademing. Te midden van elke bruisende metropool zit ook altijd een vredige plek verstopt. Deze zijn nu bekroond, meldt Knack Weekend in een artikel van 11 oktober.

Maar hoe bepaal je de rust in een stad eigenlijk? Je zou denken dat het gaat om een kwestie van perceptie en persoonlijke smaak. Icelandair liet zich leiden door verschillende wetenschappelijke gegevens. Zo keek de luchtvaartmaatschappij naar de files en het verkeer, de lichtvervuiling, de hoeveelheid groene ruimte, de levensverwachting, het weer en de happiness index. Die laatste is gerelateerd aan het World Happiness Report 2021, dat de invloed van de wereldwijde coronacrisis onder de loep nam. Zowel de effecten die de pandemie uitoefende op de levenskwaliteit als de evaluatie over de corona-aanpak van de talloze regeringen werden grondig bestudeerd.

Bruisend ontmoet ongestoord

Bergen mag zich tot grote winnaar kronen. De Noorse stad scoort hoog op de happiness index en kent weinig verkeersopstoppingen noch lichtvervuiling. Bovendien ligt de levensverwachting er behoorlijk hoog met 82,95 jaar. Fans van Scandinavische landen hebben geluk. De noordelijk gelegen steden Reykjavik in IJsland, Helsinki in Finland, Stockholm in Zweden, Oslo in Noorwegen en Kopenhagen in Denemarken vullen de top 20 aan. Buiten Scandinavië slaagt slechts één andere Europese stad erin om de lijst binnen te sluipen: Zürich in Zwitserland. Verder valt op dat vooral steden in Australië, Nieuw-Zeeland en drie Noord-Amerikaanse metropolen aanvoelen als een vredig universum. Opvallend is ook dat Tel Aviv in Israël de enige Aziatische stad is die het lijstje van de twintig rustigste steden haalt. De ranking van Icelandair zet verschillende steden hoger op de bucketlist van de rustige reizigers. Als je af en toe alleen kan lopen in gezellige steegjes observeer je iedere boom en elke gevel én word je één met de stad. Deze manier van ontdekken laat je nadenken over de wereld om ons heen en jouw eigen kleine rol erin. Ik ruil een citytrip naar een dichtbevolkte populaire wereldstad graag in voor een reis naar een rustiger vakantieoord.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels