- Home »
Reportagetip: In het Olympisch gebied van Lillehammer en Kvitfjell
Reportagetip: In het Olympisch gebied van Lillehammer en Kvitfjell
Wie herinnert zich de Olympische Winterspelen van 1994 in het Noorse Lillehammer? Deze Spelen gingen de geschiedenis in als de ‘vriendelijkste Spelen ooit’. Rond het stadje Lillehammer bouwde men – speciaal voor de Spelen - een hele Olympische infrastructuur. De Olympische afdeling en slalom vonden plaats in Kvitfjell, ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Lillehammer. Meer dan twintig jaar na de vriendelijkste Spelen biedt Kvitfjell een mooie en moderne infrastructuur voor zeer gevarieerd skiplezier.
Johnny Henriksen
Naast de Spelen dankt Lillehammer zijn naamsbekendheid in Vlaanderen ook aan de gangsterkomedie reeks ‘Lilyhammer’. ‘Second man’ van Bruce Springsteen, Steve Van Zandt speelt er met verve de rol van Johnny Henriksen, een naar Lillehammer gevluchte maffiabaas uit New York. In de begingeneriek van de reeks zien we Johnny met de trein in het besneeuwde Noorwegen aankomen. Net als Johnny zoeven ook wij per trein van Oslo naar Lillehammer, zo’n twee uur door de pracht en praal van het Noorse binnenland: we passeren meren, dichte wouden, blokhutten, overal ligt sneeuw. Met het vliegtuig naar Lillehammer of Kvitfjell, dat kan (nog) niet: maar de treinreis vanuit Oslo is zeker de moeite waard.
Noorse winterbanden
Het laatste stuk naar Kvitfjell (‘witte berg’ in het Noors) rijden we met een minivan. Deze is gelukkig voorzien van Noorse winterbanden! De chauffeur rijdt als een bezetene over sneeuw- en ijswegen, bocht in en bocht uit. Onze begeleidster Mona legt uit: “Het lijkt gevaarlijker dan het is. Niet alleen heeft deze minivan zeer goede banden voor dit soort weer, maar elke Noorse chauffeur moet voor zijn rijbewijs proeven over sneeuw en ijs afleggen. En deze chauffeur heeft er natuurlijk ook al vele tientallen jaren ervaring mee!” De reistijd per vliegtuig, trein en taxi vanuit België is in feite vergelijkbaar met bijvoorbeeld de autotocht naar de skigebieden in de Alpen: je hebt zes tot negen uur in te calculeren. Op weg naar Kvitfjell passeren we Hafjell. Hafjell is het tweede ski-gebied van Lillehammer: groter qua pistes, maar minder sportief. En dus vooral geschikt voor families en kinderen. Na enkele dagen in Kvitfjell is het interessant om ook één of meerdere dagen naar Hafjell af te zakken.
De beste poedersneeuw
We komen aan in Kvitfjell en er raast een mini-sneeuwstorm: een massa sneeuw schuift in het rond. Een prachtig decor om door te ploegen richting restaurant. Vandaag zijn we de enige gasten hier. Vibeke, PR Executive van Kvitfjell, weet hoe dat komt: “We hebben de laatste dagen enorm veel sneeuwval maar ook veel wind en storm gekend. Dat schrikt de bezoekers af. Maar eens de wind weer normaal waait, loopt Kvitfjell snel voller.” En inderdaad, de volgende morgen zitten we plots met een veertigtal gasten extra aan het ontbijt. Vibeke lacht: “Voor vandaag en de volgende dagen geldt een garantie van de beste poedersneeuw én mooi weer. En dus bellen skiliefhebbers uit Noorwegen en ook de omliggende landen zoals Zweden en Denemarken elkaar op, en hop: ze staan hier!”
World Cup
Dan gaan we het gebied verkennen: met ongeveer 35 kilometer pistes is het naar Franse of Oostenrijkse normen eerder klein te noemen. Maar Kvitfjell biedt wel een heel gevariëerd aanbod: van pistes voor beginners tot de Olympische afdaling voor ‘zeer gevorderden’. De Olympische afdaling is jaarlijks ook het decor van een manche van de FIS Alpine World Ski Cup. Tijdens die dagen is Kvitfjell het middelpunt van de internationale ski-wereld en staat de regio op zijn kop: tienduizenden supporters bevolken de berg. De afdaling bestaat trouwens ook in een kleinere versie ernaast: de KIDS World Cup. En uiteraard kan je hier ook volop langlaufen of cross-country skiën. We zijn tenslotte in Noorwegen, het land met het record van meer dan 120 Olympische medaillewinnaars in deze discipline. Zo vormt Kvitfjell een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele ski-gebieden: voor elk wat wils en steeds uitbreidend en vernieuwend. Recent opende men een derde zone op de berg Varden: een machtig gebied van makkelijke pistes voor zorgeloos zoeven.
Culinaire top
Naast de aantrekkelijke pistes en de vriendelijke sfeer zet Kvitfjell ook in op culinaire klasse. Het GudbrandsGard Hotel herbergt het fameus restaurant Prepperiet. We worden er verwend met Noorse zalm en eend, een genot Michelin-ster(ren) waardig. Ook het gastronomische mini-dorpje Tyrihanstunet biedt geweldige gerechten in een warm kader. Lekker eten in een traditionele Noorse omgeving van stevig houtwerk, stro daken en natuursteen, top!