De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Het ‘Amazonegebied van Europa’ krijgt als eerste titel van biosfeerreservaat

Een biosfeerreservaat, wat is dat? Wel, het wordt omschreven als een gebied waarin de biodiversiteit van een ecosysteem beschermd wordt. Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Servië bundelen nu hun krachten om het zogenaamde ‘Amazonegebied van Europa’ om te toveren tot een transnationaal biosfeerreservaat. Zo schrijft Knack Weekend in een artikel op 20 september.

De organisaties UNESCO, WWF en de overheden van de betrokken landen hebben het Mur-Drava-Donau-gebied uitgeroepen als natuurgebied van topkwaliteit. Het telt maar liefst 700 kilometer aan rivieren op een totale oppervlakte van bijna 1 miljoen hectare. Door de meanderende rivieren krijgt het gebied met z’n feeërieke bossen een uitzonderlijk karakter met een nog meer bijzondere biodiversiteit waartoe otters, zeearenden, miljoenen trekvogels en bevers behoren. De spectaculaire landschappen waarop je getrakteerd wordt zijn een bonus.

Bescherming van biodiversiteit

De aanwezigheid van spectaculaire landschappen leidt natuurlijk ook tot meer toeristen die zich vergapen aan de adembenemende uitzichtpunten. Bovendien herbergt de regio ook culturele schatten uit het Ottomaanse en Habsburgse rijk in oude steden. Het initiatief om duurzame ontwikkeling in deze gebieden voorop te stellen is dus meer dan welkom. Nooit eerder beseften we hoe belangrijk de rol van de lokale bevolking is, en op welke manier de natuur oplossingen kan bieden. De mens en de natuur moeten elkaar op een bepaalde plek ontmoeten, zonder elkaar schade aan te richten. En da’s een mindset die bij veel toeristen ontbreekt, want wat kunnen we toch egoïstisch zijn. Te veel toeristen zien het als hun recht om op ontdekking te gaan, maar laten wel hun zwerfvuil rondslingeren. Ze voelen zich vaak te superieur om vriendelijk dag te zeggen tegen een lokale bewoner die passeert. Ik heb er een hekel aan. Leven en vooral handelen naar de gewoonten van de bevolking en de natuur waarin ze wonen: dat noem ik pas reizen.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek