De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Extreme droogte legt wereldwijde onderwaterwereld bloot

2022 kent een zomer van weinig regen en vooral veel puffen en zweten. Vele plekken ter wereld worden getroffen door extreme hitte en aanhoudende droogte. Dit fenomeen doet het waterpeil zakken én…het legt het verleden bloot. Dat mag je letterlijk nemen, want talloze historische monumenten duiken hierdoor opeens op. 

De combinatie van stijgende temperaturen en veranderende regenpatronen veroorzaakt verdamping. Zelfs de grootste rivieren ter wereld drogen uit en dat legt heel wat historische schatten bloot. In de Amerikaanse staat Texas werden er nieuwe sporen van dinosaurussen ontdekt in de bedding van een uitgedroogde rivier. De Tiber in Rome legde een antieke brug bloot die werd gebouwd ten tijde van de Romeinse keizer Nero terwijl er aan de andere kant van de wereld Boeddhabeelden van zo’n 600 jaar oud letterlijk boven water kwamen op een eilandje in China. En in de centrale provincie Extremadura komt het fascinerende ‘Spaanse Stonehenge’ piepen. 

7.000 jaar oude geschiedenis komt boven water

Het lage waterpeil en klimaatopwarming gaan hand in hand en hebben een eerder negatieve bijklank. Maar menig archeologen en geschiedkundigen zullen met deze ontdekking ongetwijfeld hun hart ophalen. Het is immers de extreme aanhoudende droogte deze zomer die de rivier op verschillende plaatsen volledig heeft uitgedroogd én dus dit meesterwerk aan de oppervlakte heeft gebracht. De historische Dolmen de Guadalperal, zoals de officiële naam van het ‘Spaanse Stonehenge’ luidt, bevindt zich op de bodem van het Valdecañas-stuwmeer en is maar liefst 7000 jaar oud. Het pareltje werd al in 1926 ontdekt door een Duitse archeoloog, maar kwam onder water te liggen in 1963 toen dictator Franco in die specifieke regio een dam liet bouwen. Sindsdien kregen archeologen slechts vier maal de unieke kans om de Spaanse Stonehenge te bestuderen. De toeristische sector pleit ondertussen om de stenen te verplaatsen zodat kijklustige toeristen ze voortdurend kunnen bewonderen. Maar van mij mag het monument gerust in de mysterieuze onderwaterwereld blijven vertoeven. 

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek