De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Europa’s duurste stad? Het is niet waar je denkt!

Op citytrip naar een Scandinavische stad of Londen? Dan verwacht je dat je heel diep in de buidel moet tasten! Niets blijkt minder waar. De duurste stad in Europa is… de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Dat schrijft Metro Nieuws in een artikel op 16 mei 2023.

Vergeet de beruchte dure bestemmingen zoals Venetië, Kopenhagen of Londen. De Britse krant The Telegraph publiceerde een ranglijst van de 35 duurste populaire steden in Europa. Amsterdam pronkt vanboven op het lijstje. Voor een fijne tijd in de ‘gekende’ dure steden zoals Venetië of Kopenhagen betaal je zo’n 40 à 100 euro minder dan in Amsterdam! Tijdens een tweedaagse trip aan de Nederlandse hoofdstad tel je zonder moeite 727 Britse pond (ongeveer 830 euro) neer.

Een afzakkertje in Amsterdam?

De jaarlijkse ‘City Cost Barometer’ vergelijkt de prijzen voor zaken waarvoor je al snel betaalt tijdens een tweedaagse citytrip: van cocktails en kaartjes voor het openbaar vervoer tot een gegidste rondleiding en een toegangsticket tot een museum. Verder houdt de barometer ook rekening met de prijs van het ticket voor de heen- en terugreis en de kosten van je hotelverblijf. Amsterdam is dus behoorlijk duur geworden voor toeristen. Metro Nieuws wijt dit aan de stijgende kosten voor de Amsterdammers zelf. En het feit dat de stad beperkingen oplegt voor het bouwen van nieuwe hotels, terwijl het massatoerisme na de coronapandemie wel terug op gang komt. Gevolg? Een domino-effect dat de prijzen van hotels, restaurants en transport de hoogte indreef. De wet van vraag en aanbod én een verrijking van de normen, smaak en avontuur zal ervoor zorgen dat Amsterdam nog wel even hoog in de ranglijst blijft hangen.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek