De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Eropuit, maar dan anders: massatoerisme na corona

Tal van toeristische bestemmingen herformuleren hun idee over toerisme. Weg met het massatoerisme, hallo duurzame alternatieven. Maar wat is de impact daarvan op een economie die nog niet hersteld is van de wereldwijde coronacrisis? Dat bekijkt Metro in een artikel op 20 maart 2023.

Anno 2023 reizen we niet meer zoals vroeger. Niet alleen omdat we ons bewuster zijn van de impact die toerisme heeft op onze leefomgeving, de natuur en de lokale bevolking van toeristische bestemmingen. Maar ook omdat de regeringen van de bestemmingen naar waar we reizen zelf opvallende maatregelen treffen tegen het massatoerisme. Nepal en Indonesië, bijvoorbeeld, hebben de kalmte van de coronapremie gebruikt om hun aanpak voor toerisme te finetunen. Maar wat betekent dat voor de lokale economie?

Duurzame alternatieven die de lokale economie écht vooruithelpen

Nepal verbiedt reizigers om solo op pad te gaan. Waarom? Omdat de populaire wandelbestemming al jaren geconfronteerd wordt met een explosie aan toeristen. Een deel ervan bestaat uit onervaren wandelaars die buiten de gebaande paden gaan. Hun reddingsacties creëren niet alleen een ecologische impact maar kost het land ook handenvol geld. Op Bali komt er hoogstwaarschijnlijk een motorfietsverbod. Omdat toeristen roekeloos rondcruisen op het populaire Indonesische eiland. De oplossing van de overheid is om enkel voertuigen van reisorganisaties toe te staan. Je leest: massatoerisme is geen optie meer. In de plaats komen duurzamere alternatieven die ook inkomsten verzekeren voor de plaatselijke gemeenschappen. Zoals het verplichte vervoer en begeleiding door lokale reisorganisaties. Trek dus niet meer naar bijvoorbeeld Bali voor brommerritjes, maar ga ernaartoe om te genieten van een (h)eerlijke keuken en logeer in een bijzonder eco-resort. Je tast misschien iets dieper in de buidel, maar dat is een topervaring met duurzame impact wel waard. Toch?

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek