De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 10 euro voor een bezoekje aan de binnenstad van Venetië

Opmerkelijk nieuws uit ‘de stad van het water’ in VRT NWS van 20 april 2022. Vanaf juni moet je reserveren én entreegeld betalen om het populaire Venetië te bezoeken. De Venetiaanse overheid voert deze bijzondere maatregel in om het massatoerisme een halt toe te roepen. De inkomprijs varieert tussen 3 en 10 euro per dag en is afhankelijk van de drukte op het moment van je geplande bezoek.

De Noord-Italiaanse stad Venetië spreekt tot de verbeelding van vele toeristen. Tijdens de coronacrisis lag het toerisme nagenoeg plat, maar ondertussen pieken de bezoeersaantallen alweer op het pre-covid niveau. Je zou denken dat de stad het florerende toerisme toejuicht, maar bij deze stelling hoort een kanttekening. Venetië ontvangt vooral dagjestoeristen en toeristen die overnachten op cruiseschepen. Ze vervuilen de stad en veroorzaken (onrechtstreeks) schade aan de monumenten, maar ze spenderen niet genoeg om de schoonmaak- en restauratiekosten van de stad toe te dekken. Daar komt nu dus verandering in. 

Op verantwoordelijke wijze de toerist uithangen

De burgemeester van Venetië – Luigi Brugnaro – speelde in 2019 al met het idee om toeristen toegang te laten betalen, maar lanceert het – omwille van de aanhoudende coronacrisis - pas echt vanaf juni. Als het proefproject van een half jaar succesvol blijkt, wordt het experimentele boekingssysteem vanaf januari 2023 officieel in gebruik genomen. Dagtoeristen zullen hun bezoek aan de stad kunnen reserveren via een website die maximum 40 à 50.000 registraties aanvaardt. Natuurlijk houdt de stad rekening met uitzonderingen: toeristen die in de stad overnachten betalen het entreegeld niet aangezien ze al bijdragen aan de lokale economie dankzij de toeristenbelasting, gekoppeld aan een overnachting. De nagelnieuwe reservatie heeft bovendien ook z’n voordelen. Zo biedt een reservatie ook toegang tot kortingen bij het bezoek aan bijvoorbeeld een museum. Ik vind het alvast geen slecht initiatief. Massatoerisme ontneemt de charme van een authentieke stad zoals Venetië. Wanneer je nu op een verantwoordelijke manier je toegang reserveert én betaalt, krijg je tenminste de kans om te gapen naar de prachtige gevels die de stad rijk is, zonder bij elke stap te vrezen dat je tegen een bende toeristen (met gids en vlaggetje) aanloopt. Deze manier van ontdekken laat toeristen hopelijk ook nadenken over de wereld om ons heen en onze kleine rol erin. Wie weet voelt een bezoek aan de populaire stad binnenkort wel als een compleet ander universum. Niemand om je heen en het zachtjes, tegen de kades klotsende water als achtergrondmuziek? Dat vooruitzicht tovert alvast een glimlach op mijn gezicht.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek