7x historisch in Hanzestad Lübeck

In de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, op zo’n 70 km van Hamburg, ligt op een heuvel de stad Lübeck. Door deze historische handelsstad loopt de Trave, een 17 km lange rivier die Lübeck verbindt met de Oostzee. Deze exclusieve handelsweg bracht Lübeck rijkdom die nog steeds zichtbaar is in de stad. Net als in de middeleeuwen begeef je je door geplaveide steegjes die uitkomen op stadstuinen en pleinen met imposante monumenten. Deze architectuur zorgde ervoor dat de stad een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst kreeg in 1987. Wij geven zeven tips voor een ontdekkingsreis door de historische stad Lübeck

1) Gevaar in de Hanzestad

In de vroege 13de eeuwse middeleeuwen werden grondstoffen zoals hout, hars, huiden en rogge uit het Duitse platteland in steden verzameld om te exporteren. Een van deze steden was Lübeck. Kooplieden en handelaren schudden elkaar de hand voor een gezamenlijk doel: overzeese handel drijven. Bovendien eiste Lübeck tol voor het gebruik van de rivier de Trave en groeide uit tot een rijke handelsstad. Deze groeiende rijkdom bracht gevaar met zich mee: rovers en dieven loerden achter elke hoek. Om de stad te beschermen werd de Hanze opgericht: een groep beveiligers die waakt over de stad, schepen en handelswaar. Door (overzeese) handelsverbanden genoot Lübeck handelsprivileges en bescherming van andere Hanzesteden. De Hanze hoofdstad kende gouden tijden tot in de 16de eeuw: handelsroutes veranderden en de impact van de Hanze verminderde. 

Deze gouden eeuwen vertonen zich nog steeds in de architectuur van Lübeck: impressionante 15de en 16de eeuwse adellijke woningen, zoutpakhuizen, hoge kerktorens, monumenten, pleinen en torens achter elke straathoek. Kortom: Lübeck toont zijn geschiedenis.

2) Poorten naar de middeleeuwen

Over deze parels waakten de Hanzen vanuit uitkijktorens op de 12de eeuwse stadsomwalling. De imposante muren, voorzien van poorten, staan symbool voor macht en welvaart. Tot op heden kun je de stad betreden via de noordelijke toegang van Burgtor en de hoofdpoort van Holstentor. Holstentor is perfect bewaard gebleven en biedt een prachtig inzicht in de oude stad. Zijn gotische architectuur straalt grandeur uit met majestueuze spitsbogen en verfijnde details. Als belangrijk onderdeel van het behoud van het historische karakter van Lübeck, behoort Holstentor, samen met het oude stadscentrum, tot UNESCO Werelderfgoed.

3) Zorg traditie in hospice 

Wanneer je onder de toegangspoort Burgtor doorloopt richting het stadscentrum, passeer je 300 meter verderop het Heilige Geest Hospitaal van Lübeck. Dat middeleeuws gebouw is een van de oudste toevluchtsoorden voor (geestes-)zieken. Net als het bekende Franse hospice in Beaune, biedt het Lübeckse hospitaal steun en zorg in de laatste levensfase van zijn patiënten. Het grootste verschil is echter dat het Heilige Geest Hospitaal traditie en geschiedenis uitstraalt. Het Hospice van Beaume is namelijk moderner, omdat het 100 jaar later werd gebouwd. 

Tijdens uw bezoek aan Lübeck kan je op ontdekking in het hospice van dinsdag tot zondag, om er een kijkje te nemen in de imposante kerkzaal. Ook kan je een van de kleine ziekenkamers bekijken, die de inrichting uit de jaren ‘70 behield. 

4) De zeven torens van Lübeck

'De vijf kerken' van Lübeck kleuren het straatbeeld baksteenrood. Samen tellen ze zeven torenspitsen die typerend zijn voor de skyline van de stad. Ze vertegenwoordigen de pracht en praal van hun eigen godsdienst, in verschillende middeleeuwse architectuurstijlen. De opvallendste is de protestantse kathedraal de Dom, de grootste kerk van de stad. De Dom is een van de oudste bakstenen kerken in Noord-Duitsland en een meesterwerk van gothische architectuur. 

Voor een wandeling door het oude centrum, langs de kerken Marienkirche, Petrikirche, Jakobikirche, Ägidienkirche en Katharinenkirche, reken je best twee uur. Bewonder de interieurs, orgelspelen en kunst of neem een trap naar de top van de toren, waar je wordt beloond met het uitzicht over Lübeck.

5) Steegjes en achtertuinen: binnenstad met 90 passages

Onder deze pracht en praal schuilen wel 90 kleine steegjes, waarin je net als vroeger lijkt te verdwalen in het doolhof van de oude stad. Achter elke hoek schuilt een verrassing: van poortjes tot groene oases en binnentuinen. De grootste en oudste stadstuin is het idyllische Glandorps Hof dat tot op de dag van vandaag nog steeds is omwoond. 

Aan een van de pleinen in het oude stadscentrum ligt het voormalige klooster dat werd omgebouwd tot het Sint Annen Museum. Het museum stelt zijn collectie middeleeuwse kunst en religieuze voorwerpen tentoon. Je wandelt als het ware een oude woonkamer binnen, dat maakt het Sint Annen museum een must-visit voor kunst- en cultuurliefhebbers.

6) Nobel in Lübeck

Een lange traditie van intellectuelen en universitairen bezorgde de stad vier Nobelprijswinnaars. De eerste Nobelprijs voor Lübeck ging naar de Duitse schrijver Thomas Mann in 1929. In zijn romans Buddenbrooks, De Toverber en Dood in Venetië herken je invloeden van grote filosofen Goethe, Nietzsche en Schopenhauer. Je kan meer te weten komen over Mann’s leven en werk in het museum Buddenbrookhaus.

Ruim 40 jaar later, in 1971, gaat een volgende Nobelprijs naar de Duitse politicus Willy Brandt. De voormalig Duitse bondskanselier ondernam moedige pogingen tot verzoening tijdens de Koude Oorlog. Zijn strijd voor sociale rechtvaardigheid en democratie droegen bij aan de eenheid van Duitsland en de Europese Politieke Samenwerking in 1970. Hij wordt erkend als visionair leider en ontving daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede. Zijn leuze klinkt: “Te vaak met de vuist op tafel slaan is slechter voor je vuist dan voor de tafel.”

In 1999 ontving een tweede Lübeckse schrijver de Nobelprijs: Günter Grass. Hij staat erom bekend politieke en maatschappelijke thema’s in realistische verhalen neer te pennen. Het Günter Grass-Haus geeft inzicht in zijn schrijfproces, gedachten, werken en belicht Grass' visie over politieke en sociale thema’s. 

De vierde Lübeckse winnaar, neuroloog Thomas C. Südhof ontving zijn Nobelprijs in 2013 voor zijn bijdragen in de neurowetenschappen. Die leidden tot belangrijke doorbraken in het begrijpen van neurologische aandoeningen.

7) Aan het water

Al dobberend wachten plezierbootjes op een tocht over de rivier, die je een ander uitzicht op de stad biedt. Met zo’n bootje kan je de stroming volgen totdat de Trave uitmondt in de Oostzee. Avonturiers en waaghalzen kunnen kajakken, kanoën, zeilen en zelfs wind- of kitesurfen. Blijf je liever met de voetjes op de grond? Bij zomers weer is het strand Travemünde vlot bereikbaar met openbaar vervoer. Of kuier langs de kleurrijke promenades en drink een koffie aan de waterlijn. Daarbij krijg je misschien een stukje marsepein, de Lübeckse specialiteit.

Copyright afbeeldingen: © Lübeck Tourisme
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek