7 tips in Istrië

Het Kroatische schiereiland Istrië dompelt je onder in een sublieme natuur, prachtig bewaarde historische gebouwen met talloze invloeden en een heerlijke keuken. De Adriatische Zee is hier nooit ver weg, ook al wandel je middenin de prachtige heuveltoppen van het binnenland, de kronkelende dorpstraatjes of tussen de uitgestrekte wijngaarden. Hier volgen enkele tips voor de mooiste steden en dorpen waar je kan genieten van de Istrische gastvrijheid, lekkere gerechten, een mengelmoes aan culturen en natuurpracht van het schiereiland.

1. Groznjan, van de eerste Histri

Een van die typische heuveldorpen op Istrië is Groznjan. De eerste inwoners van het schiereiland, de Histri, stichtten de vele heuveldorpjes in het binnenland. De Histri kon de vijand van ver zien aankomen en waren door de steile hellingen vaak al uitgeput voordat de strijd losbarstte. Die strategische ligging hielp Groznjan echter niet vanaf de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog. In de jaren zestig namen enkele kunstenaars hun intrek in het slapende dorpje, dat tot op vandaag een unieke mix van historische gebouwen en hedendaagse kunst brengt.

2. Natuurlijk Motovun

Enkele kilometers verderop ligt Motovun. De nauwe, eeuwenoude steegjes vertellen de geschiedenis van de stad aan elke voorbijganger. De Romeinen palmden na twee mislukte pogingen het hele schiereiland van de Histri in tijdens de tweede eeuw voor Christus. Ze bouwden dorpen, legden wegen aan en onder hun gezag bloeide de rijkdom van de streek. De Venetianen die vanaf de 14e tot de 17e eeuw het schiereiland innamen, lieten de meest blijvende indruk op de streek na. Oude beschermde verdedigingsmuren pronken nog in vele in het dorp en bieden een ideale wandelweg om het dorp te verkennen. Bovenaan de heuveltop wacht een terrasje én een schitterend uitzicht over Motovun en de omliggende heuvels, dát gecombineerd met een Istrische wijn, ongerepte natuur en de blauwe Adriatische Zee: prachtig!

3. De Adriatische Zee bij Porec

Centraal in Istrië rust al eeuwenlang de stad Porec aan de Adriatische kust. Je kan er wandelen tussen de chique jachten in de haven, de oude historische gebouwen en het moderne stadsgedeelte. Porec is een smeltkroes van beschavingen die er stuk voor stuk hun sporen nalieten. Eerst waren er de Romeinen die van de stad een administratieve hoofdstad maakten, daarna volgden de Venetianen, Oostenrijkers, Fransen, Italianen en de Duitsers. Van de Byzantijnse machthebbers kan je tot op vandaag in de oude stad de Eufrasiusbasiliek en haar schitterende zesde-eeuwse fresco’s bekijken. Deze basiliek behoort al sinds 1997 tot UNESCO. Wanneer de honger opduikt, vind je ongetwijfeld een leuk restaurantje aan de kustdijk.

4. Kustdorp Rovinj

Het kustdorpje Rovinj kan je zowel via land als via zee bereiken. Vanuit Poric brengt een taxiboot je op een uurtje naar Rovinj, over de oogstrelende Adriatische Zee – met wat geluk springen de dolfijnen naast de boot op en neer mee. Vanop de boot word je getrakteerd op een Adriatisch uitzicht: het blauwe water gaat over naar appelblauwzeegroen en lange keistranden met daarachter hoge rotswanden. Hier is de kuststrook overgroeid met uitgestrekte bossen en bomen die met hun wortels tot aan het water reiken, op andere plekken raas je voorbij de rustige Kroatische kustdorpjes.

Rovinj doemt op in de verte: een grote beboste heuvel met daarvoor huizen die op het water lijken te drijven. Een Kroatisch mini-Venetië, zou je deze wonderbaarlijke plek kunnen noemen. De Venetianen zetten ook hier voet aan wel, toen Rovinj gebukt ging onder pirateninvallen. Zodus is ook de Venetiaanse architectuur hier ook aanwezig. Uniek is de Sint-Euphémiekerk, waar bovenin een 60 meter hoge klokkentoren een standbeeld meedraait met de windrichting.

5. Havenstad Pula

Pula moet zowat de Istrische toegangspoort vanaf de zee zijn. Dé zeehaven en scheepswerf van Istrië tonen je een contrast tussen oud en nieuw. De stad kende net zoals de hele streek vele overheersers. Je kan er een Romeinse tempel met een reusachtige havenkraan op de achtergrond tegenkomen of een oude Byzantijnse kerkklok die de misthoorn van een vrachtschip probeert te overstemmen. Boven Pula schenkt een oude Venetiaans fort je een weids uitzicht over de oude Romeinse tempels en de chaotische haven. Nog Romeins overblijfsel is het lokale amfitheater, dat van buitenaf zo goed als intact lijkt, maar vanbinnen ineenstuikt. Dat hebben we te danken aan de Venetianen die de stenen gebruikten om hun eigen stad op te bouwen. Maar niet getreurd: dit amfitheater kan zich tot de zes grootste ter wereld rekenen en er vinden tal van concerten plaats.

6. Tito op de Brijuni-eilanden

De Joegoslavische dictator Tito verloor zijn hart aan de eilandengroep Brijuni, ten noordwesten van Pula. Zonder enige toestemming pootte hij er zijn villa neer bij een idyllisch strand en stukje privébos. Hij schepte bij al zijn vrienden op met de oude Romeinse ruïnes die naast zijn optrekje lagen. Hij ontving hier zes maand per jaar de grootste wereldleiders en beroemdste filmvedettes. Enkele namen uit de fotogalerij: Ghandi, Sophia Loren, Elizabeth Taylor en Fidel Castro. In een drive-in cinema parkeerde hij zijn Cadillac, golfen deed hij op een enorm golfterrein, Afrikaanse stamhoofden schonken hem olifanten, struisvogels en zebra’s voor zijn eigen safari. De witte villa valt jammer genoeg enkel van buitenaf te bekijken. Het plaatje met de witte villa op een paradijselijk eiland alleen al, is wel meer dan de moeite waard.

7. De wijndorpen langs de Parenzana

Zoals je misschien al kon afleiden hebben de Italianen altijd een grote invloed gehad op hun buren over de plas. Een ideale manier om die Italiaanse sferen te ontdekken is de Parenzana af te fietsen. De Parenzana is oude spoorlijn uit begin 20ste eeuw die je van het Italiaanse grensstadje Trieste over het schiereiland brengt. Je passeert de groene bosheuvels, de blauwe kuststrook rond Porec en onderweg een heleboel olijfgaarden en wijngaarden. De eigenaars laten je met plezier proeven van al hun lokale gerechten en wijnen. De Istrische wijnindustrie kende een grote bloei zetten Istrië op de wijnkaart. Je waant je zo in Italië.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels