3 tips in Kroatië

3 tips in Kroatië: van onbekende natuurparken naar raften tussen de gebergten.

1. Voor natuurliefhebbers:

“Kroatië heeft elf natuurparken en acht nationale parken waarvan ik er drie minder bekende wil uitlichten. Het eerste is het natuurpark ‘Zumberak’. Het heuvelachtige gebied met steile bergruggen verspreidt zich over een oppervlakte van meer dan 34.200 ha en ligt in het noordwesten van Kroatië.”

“Het tweede park is het ‘Nationaal Park Risnjak’. Het park herbergt een unieke fauna en flora: van zeldzame bloemen en planten tot wilde katten. Het gebied ligt in de Dinarische Alpen en heeft als hoogste punt de Veliki Risnjak met een hoogte van 1526 meter.”

“Als derde hebben we het ‘Nationaal Park Velebit’, waar dennen en beukenbossen domineren. De structuur van de bergen, de fauna en flora en de dieren die er leven zorgden ervoor dat het gebied in 1981 tot nationaal park werd bekroond.”

“Kroatië telt in totaal 19 beschermde natuurgebieden. Bezoek zeker parken als de Plitvice-meren, Risnjak, Žumberak, Medvednica, Papuk, Kopački rit of Lonjsko polje, waar de kleuren adembenemend zijn.”

“Ik raad zeker ook Mljet aan, ook wel bekend als het ‘groene eiland’ of het Ogygia uit de Odysseus. Volgens de legende koos Calypso dit eiland uit om er enkele jaren te verblijven met haar geliefde Griekse held. ‘De schoonheid van het eiland was het enige dat haar schoonheid overtrof’, aldus Homerus.”

2. Voor cultuurliefhebbers:

“Opgewekte Kroatische steden als Zagreb, Split en Dubrovnik kunnen we zeker aanbevelen. Onze hoofdstad Zagreb heeft veel te bieden: interessante musea, culturele evenementen, shoppingmogelijkheden en de typische Kroatische levenstijl. Wat veel mensen niet weten is dat ook de omgeving van de hoofdstad interessant is. Je kan een wijntoer maken, door de bergen trekken, kastelen en nationale parken bezoeken. Én in de wintertijd ademt de hele stad een warme, magische kerstsfeer die veel families naar Zagreb lokt.”

“Ook Istrië is de moeite waard. Je kan er op truffeljacht gaan, de lokale wijngaarden en hun kelders bezoeken, fietsen, historische stadjes en hun najaarsfestivals meemaken. Niet alleen in Istrië, maar het hele land kan je op het platteland een handje toesteken bij het oogsten van druiven, mandarijnen en truffels met nadien een gastronomische kennismaking met de streekspecialiteiten.”

3. Voor sportliefhebbers:

“Het binnenland van Kroatië nodigt uit om te fietsen of te wandelen. Maar ook langs de kust of op de eilanden kan je gaan zeekajakken, zeilen of raften. Zo zijn de Dinarische Alpen perfect voor lange trektochten in de herfst. Het historische kuststadje Zadar in het zuidelijke Dalmatië heeft een nationaal park, prachtige eilanden en een gebergte waar je je op een raft of met een rugzak kan uitleven.”

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels