7 tips in Amsterdam

De monumenten, musea, ontspannende kanalen, karaktervolle huizen en kasseistraten: iedereen heeft wel een beeld van Amsterdam. Toch is geen enkel bezoek aan de Nederlandse hoofdstad hetzelfde dankzij de smeltkroes van culturen in de stad, de directe stijl van de inwoners en het ongedwongen, losse sfeertje dat de stad beheerst. Hier is onze top 7 voor een ongedwongen Amsterdam.

1. De Grachtengordel en de Jordaan

Amsterdam en haar grachten, je kan er eeuwig blijven door dwalen. In halve cirkels strekken ze zich uit rond het stadscentrum: Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht en ga zo maar door. Je hebt een dikke portefeuille nodig om er te wonen, maar niemand kan het laten om langs de kanalen te wandelen, met een bootje te varen en even te ontspannen op een terras. Je kan natuurlijk ook de grachten met de fiets verkennen, maar het is gemakkelijk verdwalen in de wirwar van kanalen, bruggen en steegjes. Tenslotte is het centrum slechts 2 vierkante meter groot.

De Jordaan ademt hét beeld van Amsterdam: gezellige grachten, piepkleine huisjes met kleurrijke gevels en overal vrolijke kroegen waar Nederlandse cultmuziek weerklinkt. De grachtengordel nodigt uit tot een wandeling langs het water en door de kleine steegjes. De Heineken brouwerij ligt wat verderop en wie iets anders wil kan zo een café binnenstappen. Café Bolle Jan bijvoorbeeld, een ware volkskroeg waar je de Amsterdamse volkssfeer kunt ervaren.

2. Anne Frankhuis

Het Anne Frankhuis trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers aan door het uitzonderlijke verhaal van het Joodse meisje dat met haar familie tijdens WOII onderdook in een achterkamer. Het jonge meisje pende alle details over de gebeurtenissen aan de Prinsengracht 263 neer in haar wereldberoemd dagboek. Wanneer je vandaag het oude herenhuis bezoekt, blijft dat verhaal toch nog even hangen.

3. Rijksmuseum

Museum nummer één in het Museumkwartier: het Rijksmuseum. Ontdek de wereldberoemde oude meester uit Nederland. Hier tonen onder andere Vermeer, Hals en Rembrandt het beste van zichzelf. En als afsluiter is er de eregalerij met het impressionante Nachtwachtschilderij van Rembrandt.

4. Van Goghmuseum

Museum nummer twee in het Museumkwartier: het Van Goghmuseum. Kom een kijkje nemen in het leven van ’s werelds bekendste en mysterieuze schilder. Meer dan duizend schilderijen met enkele van zijn bekendste werken zoals 'De aardappeleters', 'Het gele huis' en 'Zonnebloemen' hangen hier vereeuwigd. Bovendien krijg je een inkijk in zijn persoonlijk leven door middel van zijn schetsen en persoonlijke brieven.

5. Stedelijk Museum

Museum nummer drie in het Museumkwartier: het Stedelijk Museum. Dit is het modernste museum van de drie. Alles wat tot de hedendaagse kunst behoort, kan je hier bezichtigen: moderne kunst, vormgeving en fotografie. Parels uit de collectie zijn de werken van Mondriaan, Appel en de Cobra-beweging.

6. Scheepvaartmuseum

Het historische Scheepvaartmuseum ligt tussen de grachten van de Amstel en het IJ. Deze plek herbergt de op één na grootste collectie zeevaartgeschiedenis ter wereld. De Nederlanders hebben hun succesvolle zeevaartgeschiedenis te danken en de vele kreken, beken en rivieren in hun land; én dit museum vertelt heel die geschiedenis.

7. Sfeer op de straten

Onze laatste tip is niet meteen een bezienswaardigheid, eerder iets dat je moet ervaren: de gezellige sfeer in de Nederlandse hoofdstad. De aantrekkingskracht van Amsterdam komt grotendeels van het vrije, vrolijke leven op en naast het water. De ongeremdheid van Amsterdammers gecombineerd met vreemde culturen, dat is de troef van Amsterdam. In die vrije sfeer groeide de stad sinds de jaren 60 uit tot een hippiestad waar politieke en creatieve stromingen getolereerd werden. Het Vondelpark en de Dam trokken heel wat activisten uit de wereld aan. Denk maar aan de huwelijksreis van John Lennon en Yoko Ono. Die hippiecultuur is misschien verdwenen, maar die kenmerkende losbandigheid vind je nog overal terug.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur.

..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."
"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

Het iconische Hilton Amsterdam, doordrenkt van geschiedenis en raffinement, ligt in het chique residentiele Amsterdam-Zuid.

..."
"

Hilton Rotterdam ligt in het hartje van de stad; een plek vol cafés, restaurants, shops en musea.

..."
"

Het DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen ligt in de bossen. Je voelt je als een koning in de luxe kamers met balkons die uitzicht bieden op de bossen en de golfbaan met 9 holes.

..."
"

Hilton Amsterdam Airport Schiphol biedt het perfect begin van de vakantie.

..."
"
Het is een erg comfortabel hotel op het Noordzeestrand, op een kilometer van het (enige) dorp. Alleen wie hier woont, mag met een wagen op het eiland rijden, dus de rust is op Vlieland absoluut. 
..."
"

Peter en Heleen Faas hebben in het gereputeerde Hotel Noordzee in Cadzand een onvervalste New England annex Cape Cod-stijl geïntroduceerd, met veel wit geschilderd hout, maritieme details en vlotte River Woods-kleurtjes. Het hotel beschikt over 62 kamers opgesplitst in tien categorieën.

..."

Pagina's