7 Deense hoogtepunten in 2022

Van een interactieve tentoonstelling over de massa-extinctie van dinosaurussen, een nieuwe fiets- en wandelroute aan de Deense Noordzeekust tot de vijftigste editie van het Roskilde Festival: dit zijn de zeven Deense hoogtepunten om naar uit te kijken in 2022.

1. Tour de France

De start van de Tour de France in Denemarken stond oorspronkelijk gepland voor 2021. Inmiddels is dit gerenommeerde wielerevenement verplaatst naar juli 2022 en zullen de eerste meters van de Ronde van Frankrijk op vrijdag 1 juli in Kopenhagen worden afgelegd. De tweede etappe vindt plaats op zaterdag 2 juli en gaat over het eiland Seeland richting het eiland Funen en de derde etappe start op zondag 3 juli in Zuid-Jutland en gaat van Velle naar Sonderborg.

2. Interactieve tentoonstelling

Aan de zuidoostkust van Seeland liggen de kliffen van Stevns Klint. Dit natuurfenomeen, gevormd van krijt en kalksteen, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en krijgt in 2022 een bezoekerscentrum. In deze interactieve tentoonstelling, vormgegeven door het Nederlandse ontwerpbureau Tinker Imagineers, wordt het verhaal verteld van de massa-extinctie van dinosaurussen 66 miljoen jaar geleden. Bezoekers kunnen ook zelf op zoek gaan naar fossielen, aan het 17 kilometer lange strand onderaan de klif.

3. Refugee Museum of Denmark

In de bossen net buiten Oksbol stond van 1945 tot 1949 het grootste vluchtelingenkamp van Denemarken. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was dit een thuis voor 35.000 Duitsers. Overblijfselen van dit kamp, de begraafplaats en het voormalig ziekenhuis, hebben een nieuwe bestemming gekregen en zijn door BIG (Bjarke Ingels Group) getransformeerd tot het nieuwe museum FLUGT - Refugee Museum of Denmark. Tegen de herfst van 2022 kunnen bezoekers meer te weten komen over de Duitse en andere vluchtelingen die zich door de jaren heen in Denemarken hebben gevestigd.

4. Nieuwe fiets- en wandelroute aan Deense Noordzeekust

De nieuwe 157 kilometer lange fiets- en wandelroute 'Kystsporet' (Kustspoor) aan de Deense Noordzeekust strekt zich uit van Norre Vorupor tot aan Blokhus. De route leidt fietsers en wandelaars door charmante kustplaatsjes, een ruig duinlandschap en weelderig groene weides. Een van de hoogtepunten op de route is het Nationaal Park Thy.

5. REGAN Vest-bunkercomplex

Het is een van de best bewaarde geheimen van Denemarken: het ongeveer 5.500 vierkante meter grote REGAN Vest-bunkercomplex, 60 meter onder de grond in Rold Skov in Noord-Jutland. De nucleair veilige bunker, gebouwd ten tijde van de Koude Oorlog in de jaren zestig, was bedoeld om de Deense regering en de koninklijke familie te beschermen in geval van een Derde Wereldoorlog. De bunker wordt dit jaar voor het eerst opengesteld voor het publiek.

6. Eerste 'World Craft Region' van Europa

Het Deense eiland Bornholm, gelegen in de Oostzee, is als eerste Europese bestemming verkozen tot 'World Craft Region'. Het eiland heeft een sterke traditie op het gebied van kunstnijverheid, denk aan handwerk, glasblazen, keramiek en pottenbakken, en is een geliefde bestemming onder kunstliefhebbers. In september en oktober 2022 zal je gedurende zes weken weken allerlei creative workshops kunnen volgen en thematentoonstellingen bezoeken.

7. 50ste editie Roskilde Festival

De 50ste editie van het Roskilde Festival staat voor 2022 gepland van 25 juni tot 2 juli. Het 8-daagse muziekfestival omhelst veel meer dan alleen optredens van nationale en internationale artiesten. Het festival staat voor activisme, kunst en alles wat te maken heeft met solidariteit en duurzaamheid. Enkele grote namen zijn inmiddels bekend waaronder Dua Lipa en Tyler, the Creator.

Foto: © VisitSydsjælland-Møn A/S
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels