48 uur in Palermo: Italiaanse grandeur in de hoofdstad van Sicilië

Palermo, de Siciliaanse hoofdstad, ademt grootsheid, kunst en poëzie uit met zijn prachtige barokke bouwwerken, talloze kerken, luidruchtige volkswijken en weelderige aristocratische huizen. Laat je verrassen door alle historische hoogtepunten die deze stad aan de Middellandse Zee in petto heeft. 

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met italia.it

Dag 1: Loop tussen de schatten uit de barokperiode

We starten onze dag in het historisch centrum van Palermo dat bol staat van impressionante barokke bouwwerken. Een uitgebreide wandeling voert ons langs alle culturele hoogtepunten die de stad schuilhoudt. Vanop het beroemde plein Quattro Canti, zo genoemd omdat de vier historische wijken én de twee belangrijkste straten van de stad (de Via Vittorio Emanuele en de Via Maqueda) hier samenkomen, wandelen we richting de kerk van San Giuseppe dei Teatini. We treden binnen in een grandioos decor en staan versteld van de weelderige gouden fresco’s die het plafond bekleden. In deze kerk, daterend uit de achttiende eeuw, is de barokstijl nog duidelijk zichtbaar. 

Enkele voetstappen van de kerk verwijderd, ligt het Piazza Pretoria, waar te midden van het plein de majestueuze fontein, Fontana Pretoria, prijkt. Deze fontein vol mythologische figuren, monsters en dieren, staat ook wel bekend als de ‘Fontein van de Schande’. De nonnen van het nabijgelegen klooster van Santa Caterina d’Alessandria vonden het ongehoord dat naakte mensenlichamen werden nagebouwd ter versiering van de fontein. Dit oude klooster staat tot ver buiten Sicilië bekend om zijn banketbakkerij, waar de traditionele recepten van de nonnen in ere worden gehouden. Stap binnen in het klooster en kies een van de heerlijke Siciliaanse desserts uit die tentoongesteld worden in de oude bakkerij. 

Na deze zoete verwennerij zetten we onze tocht door het historisch centrum verder. We slaan af op de Via Vittorio Emanuele, de oudste en belangrijkste wegas van de stad, waar we de imposante kathedraal van Palermo tegenkomen. De kathedraal, die deel uitmaakt van de Arabisch-Normandische route, werd door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. De kathedraal weerspiegelt de turbulente geschiedenis van de stad Palermo. Hoewel het bouwwerk altijd al een religieuze functie heeft gehad, werd eeuwenlang met de bouwstijl gespeeld. Eind twaalfde eeuw werd de toenmalige moskee omgebouwd tot een kerk. Je herkent in de kathedraal nog steeds Islamitische elementen, gecombineerd met Normandische invloeden.  

De Arabisch-Normandische kathedralenroute verbindt kathedralen, verspreid over het eiland Sicilië, met elkaar die elk op hun eigen manier sporen van zowel het Arabische als het Normandische tijdperk nalaten. 

Op een steenworp van de kathedraal ontdekken we Mercato del Capo. Op deze boeiende markt, waar verkopers met veel passie hun koopwaar bijna zingend aanprijzen, kan je proeven van de verrassende straatkeuken van Palermo. Met een volle maag springen we de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis binnen, een van de mooiste barokkerken in de Siciliaanse hoofdstad. Na deze korte tussenstop brengen we een bezoek aan Teatro Massimo, dit elegante bouwwerk is een toonvoorbeeld van neoklassieke stijl vermengd met art nouveau. De grootste nationale en internationale opera- en balletgezelschappen treden op in dit impressionante theater. 

Een paar meter verderop stappen we binnen in het Palazzo Branciforte, dit voormalig aristocratisch paleis in renaissancestijl, brengt een rijke collectie aan archeologische vondsten, beeldhouwwerken en Siciliaanse poppen onder. Op de benedenverdieping van het paleis is de beroemde koksschool van de Gambero Rosso gevestigd. 

We beëindigen deze culturele eerste dag met een bezoek aan het Pantheon van Palermo, de kerk van San Domenico, waar befaamde Siciliaanse kunstenaars, schrijvers en politici begraven liggen, waaronder ook de beroemde rechter Giovanni Falcone. 

’s Avonds begeven we ons naar de Via Emerico Amari, een groot voetgangersgebied recht tegenover de stadshaven, waar tal van restaurants en bars te vinden zijn. We sluiten deze goed gevulde eerste dag af met een traditioneel Siciliaans gerecht in combinatie met een heerlijk glas Italiaanse wijn. 

Dag 2: Natuur, zee en musea

Deze tweede dag staat in het teken van water, een van de elementen die de geschiedenis van de stad heeft gekenmerkt. We bezoeken Mondello, het heldere en turquoise water van deze pittoreske badplaats betovert al jarenlang menig reiziger. De badplaats met een lange strook wit zand, ingesloten tussen de berg Pellegrino en de berg Gallo, verrast zijn bezoekers met prachtige negentiende-eeuwse villa’s die zich verbergen in de binnenstraten van het dorp. Voor liefhebbers van sport en buitenlucht is Mondello de ideale plek om verschillende sportactiviteiten te beoefenen, zoals surfen, beachvolleybal of wedstrijden als de Windsurf World Championship.

Na een frisse ochtendduik in de helderblauwe zee, staat een hike doorheen Parco della Favorita op het programma. Dit 400 hectare grote park vormt de groene long van Palermo, wat het tot de favoriete plek van de inwoners maakt om te joggen of mountainbiken. De kronkelige paden in het park loodsen je naar de top van de berg Pellegrino, waar een prachtig uitzicht over de baai op je wacht. 

Eens we weer aangekomen zijn in het centrum van Palermo, begeven we ons naar het schilderachtige Piazza Marina. Dit gezellige plein wordt omsloten door kleurrijke historische gebouwen en de beroemde Garibaldi Tuin, waar de grootste tropische boom van Europa, de mammoet Ficus Macrophylla, te bewonderen valt. 

Op een boogscheut van elkaar verwijderd, vinden we het Palazzo Mirto en het Oratorium van San Lorenzo. In het voormalige aristocratische woonhuis Palazzo Mirto, in Louis XV-stijl, vind je tal van oude antiquiteiten en fascinerende objecten uit een ver vervlogen tijd, terwijl je in het naburige Oratorium van San Lorenzo prachtige beeldhouwwerken uit het repertoire van de beroemde Giacomo Serpotta kan bewonderen. 

We zetten onze tocht door de stad verder in de wijk de Kalsa, van Arabische origine. Hier ontdekken we Santa Maria Dello Spasimo, een dakloze kerk, waar vandaag de dag tentoonstellingen, voorstellingen en culturele evenementen worden georganiseerd. 

In het hart van de wijk ligt de Regionale Kunstgalerij Palazzo Abatellis, waar verleden en heden met elkaar in verbinding treden dankzij het ontwerp van architecten Carnalivari en Scarpa. Dit museum brengt zowel vele artefacten uit de Arabische tijd onder als de prachtige fresco ‘Triomf van de dood’ uit de vijftiende eeuw en ‘Annunziata’, het beroemde schilderij van Antonello de Messina dat bestempeld wordt als een icoon uit de Italiaanse Renaissance. 

Ons bezoek aan Palermo eindigt op de pier van Sint Erasmo, waar we met een heerlijk aperitief in de hand en een frisse herfstbries die over ons gelaat streelt, de laatste indrukken van deze levendige stad vol poëzie en magie in ons opnemen.

Meer informatie vind je via onderstaande links:

Palermo

Italië

San Giuseppe dei Teatini

Teatro Massimo

Santa Caterina d’Alessandria

Kathedraal van Palermo

Palazzo Branciforte

Parco della Favorita

Mondello

Regionale Kunstgalerij Palazzo Abatellis

 Sicilië

Copyright foto's: Massimo Italiano
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek