4 tips in Malta

Malta schittert op de rotsen van de Middellandse Zee als een vaste zonnige vakantiebestemming. Hier komen zon en zee, omarmende gastvrijheid en culinaire proevers, cultuur en geschiedenis samen. Malta verzoent zich met haar straffe verhalen en rijke geschiedenis en toeristen zullen het geweten hebben. Hier volgen vier ‘must-see’ bezienswaardigheden, als je de Maltese kronieken wilt induiken.

1. Orde van Malta

Bovenop de heuvel pronkt het vroegere paleis van de ridders van de Orde van Malta. Dit was de katholieke ridderorde die Malta bestuurde tussen de 16de en 19e eeuw. Edellieden en geneeskundigen moesten een strenge selectie doorgaan om toe te treden tot de ‘ridders van Sint-Jan’. Ze boden hulp aan mensen in nood en verdedigden onder andere het eiland tegen de Turkse inval in 1565. Een paar duizend ridders vochten 30 000 Turken. Napoleon versloeg ze nadien, maar samen met de Engelsen konden de Maltezers Napoleon verdrijven en zo werd Malta Engels gebied.

Malta mocht in 2018 de titel van 'Culturele hoofdstad Valletta van Europa' dragen. In en rond de haven herinneren prachtige bouwwerken zoals de forten van Sint-Elmo, Sint-Michael en Sint-Angelo aan de unieke geschiedenis van het eiland. Het vroegere Grootmeesterspaleis van de Orde wordt gebruikt als Huis van Afgevaardigden en presidentieel kantoor.

2. Sint-Jansco kathedraal

De Orde van Malta liet in 1573 in Valletta de Sint-Jansco kathedraal bouwen. Vanbuiten lijkt ze eenvoudig, vanbinnen is het een huzarenstukje van acht verschillende kapellen voor elke afdeling van de ridderorde. De Franse, Aragonese en Italiaanse afdelingen waren de belangrijkste en liggen dus het dichts bij het altaar. Het hele gebouw is vanbinnen rijkelijk versierd met barokinstallaties en op het plafond prijken fresco’s die het verhaal van Sint-Jan de Doper vertellen. De vloer bestaat uit de grafstenen van overleden ridders, waar je gewoon opwandelt. Een fresco, ‘de onthoofding van Sint Jan’, is van de befaamde Caravaggio. Het imposante werk spreidt zich over de volledige breedte van de kathedraal en toont het verhaal van Salomé en Sint-Jan de Doper.

De Maltezers zijn sterke aanhangers van de rooms-katholieke godsdienst. Zo vereren ze een heleboel heiligen en hebben ze heel veel feestdagen. Sint-Paulus is zowat de meest vereerde omdat hij volgens de legende op het eiland schipbreuk leed en op het eiland overleefde.

3. Medina

Medina situeert zich helemaal centraal op het eiland. De Ridders van de Orde maakten Medina de hoofdstad in hun tijd. Dankzij de hogere ligging keek men over het hele eiland en kon men gevaar vanop zee zien aankomen. Malta kent veel pittoreske baaien en grotten, maar door de rotsachtige kuststrook zijn er nauwelijks zandstranden. Enkele mooie stranden zijn Golden Bay, Ghajn Tuffieha Bay en Gnejna Bay. Vanuit de grotere toeristische plaatsen als Sliema en Saint-Julians vertrekken ook boten om te gaan duiken of snorkelen in een baai.

4. Gozo en Gigantiga

Je kan het tweede eiland Gozo enkel bereiken met een overzetboot. Veel Maltezers zien Gozo als een ongerepte vakantieplek, waar ze graag naartoe komen om te ontsnappen aan het volgebouwde en drukke Malta. Iedereen kent er iedereen en vertrouwt elkaar: de deuren blijven simpelweg met sleutel-op-de-deur openstaan. Hier is de tijde een klein beetje blijven stilstaan en kom je om te genieten van de rust en natuur.

Op dit eiland vind je de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld. Archeologen schatten dat de neolithische tempels van Gigantiga zouden dateren van 3500 v. C. Binnenin wijzen de offertafel en de slachtplaats erop dat er dieren werden geofferd aan de goden. Archeologen ontdekten ook een poortvorm en een soort brug, wat erop wijst dat het ook een plaats was waar men bescherming opzocht.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Rosselli in de Maltese hoofdstad Valletta behoort tot de hoog kwalitatieve collectie van AX Privilege. Het boetiekhotel met 25 kamers of suites combineert een prachtige architectuur, alle moderne comfort... en het Under Grain restaurant met Michelin ster.
..."
"

Gesitueerd in de hoofdstad Valletta op Malta bevindt zich het viersterrenhotel AX The Saint John. Droom weg in dit boetiekhotel, ondergebracht in een gerenoveerd 17e eeuws gebouw. 

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

The Palace ligt in het centrum van Sliema, één van de topbestemmingen aan de overkant van de ‘Grand Harbour’ van La Valletta.

..."