35 jaar PAN: nationale kunstbeurs in kunstzinnig Amsterdam

Van 20 tot en met 27 november zakken zo'n 125 internationale en nationale kunsthandelaars, galeriehouders en antiquairs af naar de nationale kunstbeurs PAN Amsterdam om er hun pronkstukken te tonen. Wij sommen alvast 4 highlights op die je moet gezien hebben op dé beurs voor kunst, antiek en design.

35 jaar PAN. Doe dat maal duizend en zoveel bezoekers worden er dit jaar verwacht. "Voor de verwachte 35.000 bezoekers wordt het een spektakel na de storm van afgelopen twee jaar. We tellen 15 deelnemers meer dan vorige editie en met een sublieme randprogrammering belooft het dit jaar top te worden", vertelt Mark Grol, algemeen directeur van PAN Amsterdam.

Winy Maas, mede-oprichter van architectenbureau MVRDV, ontfermde zich over het campagnebeeld van PAN Amsterdam. Hij vroeg zich af hoe onze steden eruit zouden zien mocht alles kunst zijn: van een brug, tot een gebouw, een stuk groen of een krijttekening op de grond. Zo mikt hij op een grotere waardering voor onze omgeving én op het ontstaan van discussies over inclusieve steden en democratische ruimtes.

4 highlights

1. Borzo & Mayor Gallery - Stand 36
Acht heldere, fluorescerende glazen buizen vormen een uniek kunstobject dat werd ontworpen door de Nieuw-Zeelandse kunstenaar Billy Apple. Hij werkte eerder in zijn carrière al samen met Andy Warhol en David Hockney.

2. Stone Gallery - Stand 49
Op PAN Amsterdam vind je echt alles: zo ook een 50.000 jaar oude achterpoot van een mammoet. Deze poot werd door vissers gevonden in de Noordzee en zou afstammen van een Woolly Mammoth.

3. Galerie Fontana - Stand 69
Het volgende hoogtepunt in het rijtje is het machtige beeld van het Paramount Theater in New York, vastgelegd door fotografen Yves Marchand en Romain Meffre. In 1928 diende het gebouw oorspronkelijk als bioscoop maar het gebouw kreeg nadien meerdere invullingen. Uiteindelijk werd het de thuisbasis voor het basketbalteam Brooklyn Kings. De fotografen sloegen erin het indrukwekkende contrast van de zaal vast te leggen.

4. Albricht 19e eeuw - Stand 97
Al lang voor Zoutelande een hit werd, schitterde de kust en zijn uitgestrekte duinen al lang op het schildersdoek. De Nederlandse schilder Ferdinand Hart Nibbrig ging aan de slag met olieverf en bracht de ruige natuur van Zoutelande prachtig in beeld.

Meer info

Alle informatie over PAN Amsterdam vind je hier.

 

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Ooit geslapen in een fort van meer dan 100 jaar? Dat kan in het Fort Resort Beemster, in de Nederlandse provincie Noord-Holland, vlakbij Purmerend. Het is een modern verbouwd fort met een hotel, twee restaurants en een wellnesscomplex.
..."