Xacobeo vieren op de route naar Santiago de Compostella

Jaarlijks bewandelen honderdduizenden pelgrims de routes richting Santiago de Compostella. Wanneer de stad Xacobeo viert, het heilige jaar, ligt dat aantal nog hoger. Het hele jaar lang staat de Camino bol van evenementen en activiteiten: concerten, kunsttentoonstellingen, conferenties, lezingen, films, vrijwilligerswerk en gastronomie. Men spreekt van een año Xacobeo wanneer 25 juli op een zondag valt. Dat is de heilige dag van de apostel Jakobus en ook de nationale feestdag van Galicië.

      

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

25 juli: viering van het heilige jaar

Lange tijd werd de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella als handelsroute beschouwd. Sinds de middeleeuwen is de populariteit van de route in een stroomversnelling geraakt. Dat heeft alles te maken met de dood van Sint Jakob, een van de twaalf apostelen van Jezus. Uit vele geschriften blijkt dat hij een trouwe volger was van Jezus en heel wat Bijbelse gebeurtenissen bijwoonde. Jakobus stierf als eerste van de apostelen een martelaarsdood. Zijn lichaam zou een grote reis gemaakt hebben, maar zou begraven liggen onder de kathedraal van Santiago de Compostella. De plek groeide uit tot het populairste bedevaartsoord in Europa. Zeker de pelgrimsroute richting de kathedraal van Santiago de Compostella is om deze reden erg bekend geworden.

Hoewel de verhalen van Jakobus al eeuwen oud zijn, wordt de apostel nog steeds herdacht op zondag 25 juli, de naamdag van Jakobus. Het jaar waarin 25 juli op een zondag valt, wordt een Xacobeo jaar genoemd, een heilig jaar. De Xacobeo jaren vallen om de zes jaar, om de vijf jaar, om de zes jaar en dan weer om de elf jaar. Het vorige heilige jaar vond plaats in 2010. Elf jaar later, in 2021, werd er opnieuw gevierd. Vanwege de coronapandemie heeft de Paus besloten dit heilige jaar over twee jaar te spreiden. 2022 is dus ook een Xacobeo-jaar. Het volgende heilige jaar zal in 2027 zijn, vervolgens in 2032 en dan weer in 2038 en in 2049.

Wereldwijde belangstelling

Pelgrims van over de hele wereld trekken naar Santiago de Compostella gedurende het Xacobeo jaar. Het hele jaar lang is de Puerta Santa, de heilige bronzen deur van de Kathedraal in Compostella, geopend voor alle pelgrims. Je kan er een bezoekje brengen om een snelle reiniging van je ziel te ondergaan. Heel wat pelgrims kiezen er dan ook voor om hun tocht naar Santiago de Compostella uit te stellen tot het weer een Xacobeo jaar is. Wanneer het heilige jaar voorbij is, sluit de deur weer.

Welke route je ook verkiest, overal zal je kunnen genieten van bruisende festiviteiten. Woon concerten, kunsttentoonstellingen, lezingen of films bij, doe aan vrijwilligerswerk of geniet van culinaire hoogstanden.

Reizende tentoonstelling Jacobusweg

Ter ere van het Xacobeo jaar 2021-2022 organiseert het Ministerie van Cultuur en Sport, in samenwerking met een groot aantal Spaanse gemeenschappen, een tentoonstelling die volledig gewijd is aan het verhaal van de apostel Jakobus. De tentoonstelling bestaat uit grote borden met daarop allerlei kleurrijke affiches en tekst. De tentoonstelling was oorspronkelijk te bewonderen in de Nationale Bibliotheek van Spanje in 2021, maar reist nu nog tot juli 2022 rond in verschillende Spaanse gemeenten. Je kan de tentoonstelling nog bezoeken in de steden Mérida (april), Sevilla (mei), Cuenca (juni) en Nájera (juni).

O son do Camiño

Pelgrims die houden van muziek, kunnen gedurende het heilige jaar genieten van verschillende festivals. Een van de bekendste is O son do Camiño, een muziekfestival in Santiago de Compostella dat cultuur, vrije tijd en toerisme promoot. Het festival duurt drie dagen en verwelkomt verschillende nationale en internationale topartiesten, zoals Bastille (UK), Beret (Spanje), Black Eyed Peas (USA), David Guetta (Frankrijk), Die Antwoord (Zuid-Afrika), Dimitri Vegas & Like Mike (België), Richard Ashcroft (UK), Rosalía (Spanje), Royal Republic (Zweden) en Vetusta Morla (Spanje). Het festival doet dienst als wereldwijde focus op de Camino de Santiago.

Atletiekfestival

Maar ook sportliefhebbers kunnen hun hartje ophalen gedurende het Xacobeo jaar. In A Coruña, een stad in het noordwesten van Spanje, vindt op 2 oktober de IX Maratón Atlántica Coruña42 plaats. Deelnemers aan de marathon leggen een afstand af van maar liefst 42,195 kilometer. Zowel in de race als naast de hekken is veel feestvreugde te bespeuren. Het evenement maakt deel uit van de nationale kalender van de Koninklijke Spaanse Atletiekfederatie.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de Compostella: Wil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

Santiago de Compostella

Xacobeo

Sint Jakob

Xacobeo jaar

route

bruisende festiviteiten

tentoonstelling

Mérida

Sevilla 

Cuenca 

Nájera

O son do Camiño

IX Maratón Atlántica Coruña42

Copyrights: Turespaña

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels