Wegwijzer Kalmar, vroegere vestingstad in zuidoost Zweden

Wie een citytrip in Kopenhagen doorbrengt, wie in Malmö rondrijdt, of wie door Zuid-Zweden zwerft… overal zie je wegwijzers naar het noordelijker gelegen Kalmar. De stad krijgt er bijna een mythisch imago door. De oude vestingstad aan de Oostzee was in de middeleeuwen de woonplaats van de eerste Zweedse koningen, en verdedigde toen nog de grens met Denemarken. Kalmar deed enorme inspanningen om dat verleden perfect te bewaren, en deed er nog een moderne schep bovenop. Volg de wegwijzers!

Zweden is een onderschat vakantieland: natuur, cultuur en geschiedenis wisselen elkaar vlot af. Het is er zelden druk en de bossen en zuivere lucht zijn een feest voor geest en lichaam. Een te weinig bekend gebied is de zuidoostkust. Vanuit Malmö via sympathieke strandstadjes als Ystad, Kristianstad en Karlskrona kom je aan in Kalmar. Vandaag een moderne stad, maar bij elke stap die je zet word je herinnerd aan vroegere tijden. Op je wandeltocht kom je zalige stranden, groene parken, bossen, gezellige straatjes, musea, restaurants en kunstgalerijen tegen. Een levendige stad, die je tegelijkertijd tot rust brengt.

Kalmar Castle

Dé trekpleister is het stoere kasteel, dat zijn huidige vorm in de zestiende eeuw kreeg, maar al teruggaat tot de twaalfde eeuw. De buitenkant van het kasteel is schitterend, maar vergeet zeker niet om ook naar binnen te gaan. We kuieren van kamer tot kamer en kijken onze ogen uit. Statige portretten en oude meubels nemen ons mee naar vroegere tijden en vullen de ruimtes met een renaissancesfeer. Jarenlang was dit kasteel een machtige vestiging en nog steeds is het een betekenisvol symbool van Kalmar. Het was een belangrijke plek voor internationale politiek (zoals de Unie van Kalmar) en hevige veldslagen. Door een oorlog in 1642 werd het kasteel zelfs enorm beschadigd. Gelukkig startte architect Fredrik Wilhelm Scholander in 1856 met de restauratie. De herstellingen werden door de jaren heen steeds verdergezet tot 1941, toen het kasteel opnieuw omringd werd door water. Vandaag is het gebouw in perfecte staat en een van de best bewaarde renaissancekastelen van Zweden.

De huidige stad is eigenlijk het ‘nieuwe Kalmar’, het oude Kalmar lag net naast het kasteel, al zijn veel sporen daarvan uitgewist. Dat nieuwe Kalmar heeft alles in huis voor een aangenaam verblijf, met leuke lunchplekken, tearooms en restaurants, zoals Holmgrens Konditori en Kullzénska Cafeet. Holmgrens opende de deuren in 1868, is een zeer traditionele patisserie en biedt topkwaliteit. Naar verluidt is de Zweedse kroonprinses Victoria verzot op de gebakjes van Holmgren! En Kullzénska is een geval apart: een opeenvolging van kamertjes waaruit het moeilijk kiezen is – en dat geldt ook voor de lekkere taartjes. We dineren in Postgatan, het restaurant dat de hoogste score haalde in de Witte Gids 2019 (de belangrijkste restaurantgids van Zweden). De Scandinavische keuken moet je eens geproefd hebben, en Postgatan is de ideale plek om dat te doen in een ontspannen omgeving. De chef-koks zijn gespecialiseerd in echte Zweedse lekkernijen, maar brengen die steeds op een moderne manier. De frietjes van Postgatan zijn een enorme aanrader, ook al zullen sommige Belgen dat nooit durven toegeven.

Overnachten doen we in het oude Kalmar in hotel Slottshotellet. Dit hotel staat op loopafstand van het kasteel, en is gelegen in een groene laan met veel bomen. Na een dag vol verwondering kom je in deze kalmere buurt volledig tot rust. Zweedse hotels staan bovendien bekend om hun goede kwaliteit: vanaf drie sterren mag je je aan alle nodige faciliteiten verwachten. Het charmante sterrenhotel Slottshotellet is zeker geen uitzondering op die regel. De kamers zijn door hun unieke inrichting allemaal anders gedecoreerd, vaak met beeldschoon, antiek meubilair. In bepaalde kamers heb je zelfs een open haard, zodat je 's avonds kan genieten van een knus houtvuurtje.

Zilver op zee

Er is meer dan eten en drinken. De kathedraal, de Westerpoort, oude stadsmuren, een oud washuis… Het Art Museum ligt tussen de stad en het kasteel in het park en er loopt altijd wel een leuke tentoonstelling. Je ontdekt er de ontwikkeling van kunst en design uit de 19de en 20ste eeuw tot op heden. Maar ook de buitenkant van het museum is indrukwekkend: een zwarte kubus van vier verdiepingen hoog steekt ruw af tegen de natuur en is het resultaat van een internationale wedstrijd waar wel 294 architecten aan meededen. In het Country Museum is de permanente tentoonstelling over de Kronan de grote ster. De Kronan was een 17e-eeuws oorlogsschip dat door een onhandige besturing zonk. Sinds 1980 is een deel van de inhoud van het schip al bovengehaald: kanonnen, allerhande objecten en ook: zilver. Zweden kende toen nog geen spaarbanken en zeelui, zeker officieren, hadden vaak veel geld bij zich. Het museum biedt ook verschillende rondleidingen aan.

Kalmar heeft een grote commerciële haven, waar vooral veel boten komen die ijzererts vervoeren. Opvallend is echter de plezierhaven, gelegen aan de ingang van de stad en in de buurt van toffe winkels, entertainment en interessante bezienswaardigheden. Deze haven is een van de populairste gasthavens van de Zweedse Oostkust. "Veel toeristen die de Oostkust afvaren maken hier zéker een stop, vanwege de goede organisatie en vele voorzieningen", vertelt Stefan Johnson, hoofd van toerisme in Kalmar. "Daardoor bruist de haven steeds van leven en beweging". Dankzij de georganiseerde boottochtjes van de toeristische dienst, kan je dit ook zelf ervaren. Vaar dus lekker mee en profiteer van de zuivere, Zweedse zeelucht. Wie toch liever aan land blijft, kan genieten van het prachtige uitzicht, met de vele buitenlandse boten die langzaam langsvaren aan de horizon.

We blijven in de buurt van de haven, waar nog niet zo lang geleden een nieuwe universiteit is gebouwd. Dat heeft gezorgd voor een levendige plek vol studenten en mooie, moderne gebouwen. Het lijkt een beetje alsof je in het Leuven van Zweden bent beland.

Glasblazen

Op een verblijf op Kalmar is een bezoek aan ‘Glasriket’ een mooi vervolg. Glasriket, of het Rijk van het Glas, is een streek met kleine ambachtelijke (Transjö,…) en wereldbekende glasblazerijen (Orrefors, Kosta Boda,…). Je kunt er ateliers bezoeken en demonstraties bijwonen. In het dorpje Kosta draait alles om Kosta Boda: een atelier, een museum, een outletcenter… En wie ’s avonds niet genoeg heeft van dat glasblazen, kan in Kosta een Hyttsill ervaren: een traditioneel (en dus eenvoudig) diner vergezeld van een glasblaasdemonstratie, muziek op oude instrumenten en ander entertainment.

Meer info kan je vinden op

Kalmar

Glasriket

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels