8 tips aan de Zuid-Zweedse kust

Reizen door het Zuid-Zweedse Skåne, is de Scandinavische natuur op haar puurst. Met Denemarken op een steenworp afstand zou je door de lange zandstranden, pittoreske havendorpjes, uitgestrekte bossen, steencirkels en prachtkastelen even vergeten waar je bent. Droom even weg met deze top 8.

1. Smygehuk en Spettkakor

Oostelijk van de ferryhaven Trelleborg ligt Smygehuk, het meest zuidelijkste punt van Zweden. We staan hier niet alleen, maar kunnen in het haventje genieten van verse gerookte vis, een kleine hap en een tas koffie.

De kustlijn van Skåne brengt ons langs prachtige stranddorpen als Abbekås en het schattige kerkje van Skivarp. Een bord langs de weg met in het groot Spettkakor op, doet ons even omrijden langs Olanders. Spettkakor zijn simpelweg typische gebakjes uit Skåne. In Olanders komen we terecht bij een hoevewinkel, waar ze nog eigenhandig gebakken worden. Het omaatje geeft ons een korte rondleiding doorheen de bakkerij. De deeg wordt laagje per laagje in de oven gebakken wel 7-8 uur lang om uiteindelijk een heerlijk nevenproduct van meringue en boudoirkoeken te bekomen.

2. Ystad

Een van die Zweedse crimireeksen zetten het oud havenstadje Ystad op de wereldkaart. Schrijver Henning Mankell pende Ystad neer als thuisstad van zijn detective Kurt Wallander. Wallander werd meermaals verfilmd tot succesvolle televisiereeksen: een Zweedse met Rold Lassgård en later Krister Henrikson. De BBC maakte haar eigen versie met Kenneth Branagh.

In de stad kan je de wandeling ‘In the Footsteps of Wallander’ volgen langs 48 locaties die in de boeken of tv-reeksen aan bod komen. Bovendien een leuke manier om Ystad te ontdekken. Je stopt aan: de woning van Wallander in Mariangatan, zijn stamcafé Fridolfs en vaste restaurant in het Hotell Continental, de Stotorgetkerk, het 13e-eeuws klooster en de prachtige stranden waar Wallander wandelt. Zelfs niet-fans van Wallander zullen begrijpen waarom Ystad zo veel aantrek heeft. Enkele hoogtepunten zijn het franciscanenklooster, de charmante Mariakerk en de omliggende arbeidershuisjes.

3. Ales Stenar

Zweden heeft ook een Stonehenge: Ales Stenar genaamd. De bezoekers komen hiernaartoe om deze bijzondere plaats te bezichtigen, hoogtepunt is vanzelfsprekend de midzomernacht. 59 stenen vormen de figuur van een schip van ongeveer 67 meter lang en 19 meter breed. Archeologen konden al vaststellen dat het uit 600 n. Chr. stamt, maar naar de exacte functie is het raden. De een zegt een begraafplaats, de ander een offerplaats. Sommige stenen kunnen natuurlijk al veel eerder op die plaats gelegen hebben, vermoedelijk de prehistorie. Je kan de site bereiken vanuit het dorpje Kåseberga na een korte wandeling. Uitkijkend over de Oostzee laat dit stenen schip een bijzondere indruk na.

4. Kasteel Glimmingehus

Skåne heeft heel wat overheersers gekend en telt dus een pak kastelen en burchten. Het Glimmingehus is één van die 200 bolwerken in het landschap. De Denen kleedden in de 17e-eeuw het Glimmingehus volledig in en verstevigden het 16e-eeuws kasteel om de lokale bevolking te beschermen én een dominerende kracht uit te stralen. De Deense edelman Jens Holgersen Ulfstand mocht er als eerste zijn intrek nemen en bouwde het kasteel uit tot een imposant slot.

5. Kasteel Marsvinholm

Kasteel nummer twee is Marsvinholm nabij Ystad. Dit 17e-eeuws renaissancekasteel is in handen van een Zweedse koffieproducent. Aangezien hij er woont, kan je het enkel van buitenaf bezichtigen, maar de tuinen alleen al zijn een korte wandeling waard. In 2007 liet de eigenaar een beeldenpark plaatsen. Elk jaar wordt in de zomer afwisselend theatervoorstellingen gegeven en het jaar erop mogen kunstenaars hun creativiteit laten stromen. Het theatergezelschap baat bovendien in het kasteelpark een gezellig caféetje uit.

6. Svaneholms Slott

Schrijfster Selma Lagerlöf introduceerde in 1906 een speels kinderboek om Zweden voor te stellen. Haar hoofdpersonage Nils Holgersson groeide uit tot een geliefd romanfiguur en staat zelfs zittend op een gans afgebeeld op het bankbiljet van 20 Zweedse kronen. Nabij Skurup vind je Svaneholms Slott, waar Nils op avontuur door Zweden vertrok. Het vroegere fort en later kasteel huist een café, heemkundig museum, ingerichte 17e-eeuwse kamers en enkele tijdelijke expo’s. Langs de lokale autoweg begroet een beeld van Nils en zijn gans de voorbijgangers.

7. Malmö

Internationale bedrijven vestigen zich maar al te graag in havenstad Malmö. Hier kan je de Turning Torso van de hand van de architect Santiagio Calatrava niet voorbijgaan. De Spanjaard - die ook het station van Luik en de Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia ontwierp - ontwierp een draaiende 45 meter hoge wolkenkrabber in het stadsgedeelte Västrahammen. Een deel van Västrahammen werd heringericht als een woon-, winkel- en uitgaansgebied. De stad wil naar de toekomst toe de vernieuwde havenbuurt en het oude stadsdeel met elkaar verbinden. Hier ligt ook Malmö Plage, een strandbestemming middenin de stad.

Vroege vogels kunnen met Rundan Sightseeing Malmö vanop het water ontdekken. De boot vaart een deel de haven in, gaat via het woongedeelte van de oude haven tot aan het middeleeuwse Malmöhus en het stadskanaal, en dan terug naar het beginpunt van de excursie. Een aansluitende stadswandeling brengt je langs Lilla Torg, de Stortorget met het Rådhuset, het Kocksa Huset en het Residenshuset.

Rond het middeleeuwse Malmöhus liggen de meeste musea. Vroeger was het Malmöhus een stadscitadel, erna een Deense koninklijk paleis, muntfabriek en een gevangenis. Vandaag vind je er het grootste museum van Zuid-Zweden vol kunst, archeologie en geschiedenis. In enkele ruimtes vang je een blik op van hoe het kasteel was ingekleed in de 16e en 17e-eeuw.

8. Lund

Twintig kilometer noordwaarts van Malmö ligt de kleine versie van de havenstad, Lund. Deze kleine provinciestad telt meer dan 50.000 studenten omdat hier sinds 1666 een van Zwedens meest prestigieuze universiteiten ligt. In de zomer is het er gelukkig wat rustiger en kan je het openluchtmuseum Kulturen, de Kunsthal en de kathedraal uit 1145 bezoeken. Net zoals in het logo van de universiteit zijn de twee torens hét teken van de stad.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels