6 tips in Stockholm

In totaal telt Stockholm maar liefst 30.000 eilanden, maar tussen al die zeeklippen en rotsen drijft een dynamische stad waar toeristen een heel bord opties krijgen voorgeschoteld. Om jullie wegwijs te maken door dat overaanbod aan bezienswaardigheden, musea en cultuurhistorie geven we je een overzicht voor de centrale eilanden.

1. Norrmalm en Östermalm

Norrmalm en Östermalm vormen het commerciële, maar ook het toeristisch centrum van de stad. Deze wijken bestaan uit grotendeels hotels en moderne winkels. In Drottninggatan of winkelcentra als Gallerian vind je de grote warenhuizen als Åhléns, PUB of NK. Naast het Concertgebouw ligt het pleintje Hötorget, waar je op zondag kan kuieren tussen een brocantemarkt.

Je kan in deze buurt ook gezellig iets gaan drinken, bijvoorbeeld bij het mooie art-nouveau theater. Het Dramatenrestaurang Frippe was geen onbekend terrein voor grootmeesters als Greta Garbo en Ingmar Bergman. Een straatje verderop vind je een van Stockholms oudste koffiehuizen, Sturekatten, waar je net als alle Zweden kan genieten van je dagelijkse fika of koffiepauze.

2. Djurgården

Het hele eilandje Djurgården was vroeger privé jachtgebied van de Zweedse koningen, totdat hier in de 18de eeuw een recreatiepark en het eerste openluchtmuseum ter wereld opengingen. De populariteit steeg onder de inwoners van Stockholm en ze brachten er graag hun zondag door, wat vandaag nog steeds het geval is.

Je zou dit eiland tegenwoordig ook wel het ‘museumeiland bij uitstek’ kunnen noemen. De westkant wordt compleet ingepalmd door musea. Eerst is er het Nordiska Museet, dat toont hoe het dagelijkse leven van de Zweden er sinds de 16de eeuw uitziet. Daar naast is Junibacken, waar kinderen elkaar ontmoeten en kunnen bijleren over schrijfster Astrid Lindgren – de bezielster van o.a. Pippi Langkous. Een minitrein brengt bezoekers langs de Lindgrens personages tot bij Villa Kakelbont.

Het Vasamuseet vertelt het uitzonderlijk verhaal van een schip dat in 1628 door constructiefouten is gezonken. Maar liefst 64 kanonnen, 20 beelden van Romeinse keizers en een indrukwekkende schipconstructie gingen de dieperik in. Een rijkversierd oorlogsschip dat te zwaar beladen was en bij haar eerste uitvaart kapseisde. In 1956 werd het teruggevonden, gerestaureerd en tentoongesteld. Het museum trekt dankzij het unieke schip en allerlei objecten aan boord heel wat bezoekers aan.

Skansen is ’s werelds eerste openluchtmuseum dat in de 18de eeuw op het eiland opende. Skansen telt 150 huizen, boerderijen en winkels. Je leert er het oude boerenleven kennen, acteurs en suppoosten die je meenemen naar het verleden met rijke verhalen. Je kan er artisanale producten eten en kopen én er is ook een kinderboerderij en een klein pretpark.

3. Stadsholmen en Helgeandholmen

De oude stad van Stockholm, de Gamla Stan, verdeelt zich over drie eilanden: Stadsholmen, Helgeandholmen en Riddarholmen. Helgeandholmen is het kleinste eiland en heeft maar één gebouw: het Zweedse parlement.

Stadsholmen daarentegen is het grootste en herbergt het 18de eeuwse Koninklijk Paleis. Vroeger stond hier het slot Tre Kronor, maar dat brandde af in 1697. Dit stadspaleis is niet langer de officiële residentie van de koninklijke familie, maar doet enkel nog dienst als werkpaleis voor ontvangsten etc. Binnenin kan je de gastenkamers bezoeken, waar de hoogwaardige buitenlandse gasten verblijven. Oud-koning Gustav III bleek een fervent verzamelaar te zijn op zijn reizen: in 1794 begon hij een antiquiteitenmuseum waar je nu nog kunt doorlopen. Stadsholmen ademt een zekere middeleeuwse sfeer: veel oude herenhuizen, mooie steegjes, trappen en pleinen overlappen elkaar. Het is hier gezellig door de straten dwalen.

4. Riddarholmen

Derde stop op Gamla Stan is Riddarholmen, je geraakt er enkel met één brug vanuit Stadsholmen. Voor sommigen al wat ver, maar het uitzicht over de Riddarfjärden en het rode stadhuis op de achtergrond doen je al eens halthouden bij het terras. Hier zie je veel historische gebouwen, maar jammer genoeg hebben die vandaag vooral een administratieve invulling gekregen. Vele zeventiende-eeuwse Zweden kenden hun laatste rustplaats in de Riddarholmskyrkan op het eiland.

5. Skeppsholmen en Kastellholmen

Skeppsholmen en Kastellholmen waren niet altijd toegankelijk in het verleden, deze eilanden waren namelijk lange tijd een marinebasis. De vele militaire gebouwen, laadkranen en kanonnen laten dat verleden blijken. Hier ligt het Moderna Museet, het museum voor moderne kunst en architectuur. Wat verder ligt ook het Östasiatiska Museet, die een prachtige collectie opgegraven kunst en archeologie uit het Verre Oosten tentoonstelt.

6. Södermalm

Op Södermalm aan de zuidrand van het stadscentrum kom je het best van al in aanraking met het gewone leven van de inwoners van Stockholm. Wonen, werken, winkelen, eten en drinken in gezellige cafés en restaurants, theaters en bars; alles is hier aanwezig. Moderne architectuur vult de straten in het centrale deel van Södermalm: de Söder Torn van Henning Larsen en flats van Ricardo Bofill. Aan de randen wandel je door authentieke wijken zoals in Mariaberget waar de kronkelende, heuvelachtige straten je de goedbewaarde herenhuizen, antiekwinkels en kunstgalerijen tonen. De hoofdstraat is hier Göttgatan, daar voorbij liggen de Mosebacke, de Katarina Kyrka en Fjällgatan, een straat met 300 jaar oude huizen én waar je een mooi uitzicht over Gamla Stan hebt.

Tijdens de negentiende eeuw vulde industrie het hele eiland: in 1833 zag zijdeweverij Almgrens hier het daglicht. Waar vroeger in de hallen werd gesponnen, vertelt Almgrens Sidenväveri Museum de achtergrond van de weverij. De vele fabrieken en ateliers op Södermalm zorgden ervoor dat bescheiden arbeidershuizen al snel de straten opvulden. In van die eenvoudige arbeidersgezinnen werd Greta Gustafsson geboren, de latere filmdiva Greta Garbo.

Fans van de Milleniumtrilogie kunnen in Södermalm een tour rond Lisbeth Salander en Stieg Larsson volgen. Stockholm zou Stockholm niet zijn zonder ABBA, daarom is er ook over hen een heuse stadswandeling uitgestippeld, een halte stopt bij Café Rival dat in handen is van Benny Andersson – ja die ene B in ABBA. Södermalm was voor veel schrijvers en kunstenaars een buurt waar ze zich dankzij het industriële verleden creatief konden uitleven. De buurt kreeg heel wat artistieke impulsen en groeide uit tot een hip fenomeen, waar je op elke straathoek vintagewinkelje, alternatieve cafés en artisanale shops ziet.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels