Wandel in de voetsporen van Vincent Van Gogh

'Hey, gek schildermenneke!', riepen de Nuenense straatjongeren in 1883 naar Vincent Van Gogh. De liefde tussen Van Gogh en Brabant was niet altijd wederzijds. Pas na zijn dood werd Van Gogh geadoreerd om zijn lumineuze penseelstreken. Ook Brabant omarmde haar aan Frankrijk verloren zoon. Ach, hoe zijn leven in Frankrijk eindigde is al vaak genoeg besproken. Reis daarom mee naar hoe het leven van een van de grootste kunstenaars begon. Op naar het prachtige Noord-Brabant in Nederland! Met een zonnebloemlezing van de belangrijkste plekken uit het leven van Van Gogh.

Daar bij die molen 

Na omzwervingen in Parijs en Londen komt Van Gogh in Nuenen, niet ver van Eindhoven, terug thuis. Geen Seine of Theems, maar de reflectie van de Kleine Dommel zal op de schilderijen van Van Gogh pronken. De beken vormen de kloppende aders van de Brabantse samenleving. Van Gogh opende zielsgraag zijn houten klapstoel bij de Brabantse beken en hun watermolens. Vincent hield van de tinten en de reflectie van de stromingen. 

In 1885 schilderde Van Gogh de Opwettense Watermolen, waar je vandaag de dag heerlijk kan tafelen. We genoten van een verrukkelijke pomodorisoep en briochesandwiches met gerookte kip, brie of zalm. Tijdens de lunch droom je weg van het schilderachtige landschap met de reflectie van een stralende zon en een wit gebloemde perenboom in het water. Zelden bracht iets je dichter bij Van Gogh dan tafelen in zijn schilderij. 

Allemaal aardappeleters

Kuier langs de onaangeroerde pastorie van Nuenen waar Van Gogh op dertigjarige leeftijd terug onderdak vond bij zijn ouders. Mocht je vandaag de dag de deur van zijn ouderlijke woonst achter je dichtslaan, dan loop je recht op het fonkelnieuwe bezoekerscentrum van het Van Gogh Village Museum. Een modern stukje architectuur met een ouderwetse toets, gebaseerd op de Nuenense akkerbouw. Van Gogh had een voorliefde voor de boerenstiel. Hij schilderde boeren, ambachtslieden, landschappen en gereedschap. Van Gogh schilderde Nuenen. 

Vijfhonderd van zijn tweeduizend schilderijen vinden hun oorsprong in Nuenen. In het Van Gogh Village Museum leer je alles over zijn geschiedenis. Op een interactieve manier ontdek je het belang van zijn Brabantse periode voor zijn oeuvre. Kijk door Vincents authentieke perspectiefraam: een houten frame met ijzerdraad om het juiste standpunt te bepalen. Praat met portretten van de familie Van Gogh die tot leven worden gewekt. Of neem plaats rond de tafel van ‘De aardappeleters’ en wordt zelf een personage in het bekendste schilderij dat Van Gogh in Nuenen schilderde. 

We nemen onze tijd bij de laatste stop in het Van Gogh Village Museum: het fonkelnieuwe Lichtlab. Jarenlang zocht Van Gogh naar de connectie tussen licht en kleur. Aan de hand van experimenten leer je de impact van licht en kleur in de schilderijen van Van Gogh. Op een interactieve manier leer je kijken met je hersenen. Het vernieuwde museum is al vanaf 20 april geopend. Op 16 mei opent Hare Majesteit Koningin Máxima het Van Gogh Village Museum officieel.

Spek voor je bek

Na het museum trekken we doorheen de straten van Nuenen. We wandelen in Vincents voetsporen en bezoeken de locaties die hij schilderde, zoals de kerk waar zijn vader predikte. Honderd meter van de pastorie vind je het authentieke postkantoor. Een cruciale plek waar Vincent honderden schilderijen en duizenden brieven naar zijn broer Theo in Parijs verstuurde. 

Het bekendste werk dat Vincent schilderde en verstuurde richting Parijs is ‘De aardappeleters’. Het was de meesterproef die van Van Gogh een échte schilder zou maken. Het stilleven van een boerenleven aan tafel, rook nog naar aardappelen en spek toen Vincent het naar het postkantoor bracht. Aan elke straatsteen of rieten dak van Nuenen hangt een meeslepend verhaal of opwindende anekdote van de twee jaar die Van Gogh er spendeerde.

Brabants streekproduct

We houden halt in het pittoreske ’s-Hertogenbosch bij het Noord-Brabantsmuseum voor een blik op twaalf Brabantse meesterwerken, waaronder een van de vele watermolens, geschilderd door Van Gogh.

In een van de 18de-eeuwse paleiszalen worden we door kersvers directeur Jacqueline Grandjean uitgenodigd voor een koninklijk diner. Als voorgerecht krijgen we asperges, een vers Brabants streekproduct, voorgeschoteld. We genieten van de heerlijke zilte smaak, die wordt versterkt door zeekraal en gebalanceerd door een crème van champignons. Het hoofdgerecht is een gegrilde kabeljauw met een kruidige vadouvansaus en venkel. Het dessert is even verfrissend in smaak als in uitvoering. Ons sorbetijs met vers fruit wordt gepresenteerd op een bordje met een zoete pasta, aangebracht in de beeltenis van Vincent Van Gogh. Het heerlijke driegangenmenu wordt geserveerd met een fruitige witte wijn. We proeven zachte toetsen van appel en perzik.

Terwijl we ons afvragen hoeveel een verzekering moet kosten om tussen de schilderijen te dineren, wandelen we langs een perfecte uitwijkmogelijkheid voor een heerlijk avondmaal in ’s-Hertogenbosch: de Korte Putstraat. In een pittoreske smalle straat - vlak om de hoek van het Noord-Brabantsmuseum - institueert zich dé horecastraat van Brabant. De Korte Putstraat is met haar negentien unieke horecagelegenheden de lekkerste straat van de stad. 

Wanneer de zon en ons diner gelijktijdig beginnen te zakken, marcheren we richting ons hotel. We slapen in Hotel Central, gelegen op het middeleeuwse Burgemeester Loeffplein van ’s-Hertogenbosch. Na een heerlijke nacht begeven we ons naar de 14de-eeuwse gewelfde kelder voor een uitgebreid ontbijtbuffet. We vertrekken vroeg naar onze volgende stop in Zundert. Dankzij het bliksembezoek aan ’s-Hertogenbosch hadden we niet eens tijd om van een Bossche Bol te snoepen. Daarvoor zullen we later nog eens terugkeren naar ’s-Hertogenbosch.

Geboren naast zijn graf

We moeten slechts een uur reizen naar de geboorteplaats van Vincent Van Gogh, Zundert, niet ver van de Belgische grens. Op 30 maart 1853 werd de kleine Vincent Van Gogh geboren. Hoewel hij pas in 1890 zou sterven, stond er al tijdens zijn geboorte een grafsteen met Vincent Van Gogh, 30 maart, op het Zundertse kerkhof. Exact een jaar voor de geboorte van een van de grootste kunstenaars ter wereld, stierf Vincents oudere broer – ook Vincent Van Gogh – tijdens zijn geboorte. We bezoeken de voorgevel van het ouderlijke huis van de familie van Gogh. Het gebouw ernaast doet vandaag de dag dienst als het Vincent Van Gogh Huis. Tijdens ons bezoek worden we terug in de tijd gekatapulteerd bij het zien van een replica van de leefruimte. Herbeleef Vincents jeugd in Zundert in het zorgvuldig gearchiveerde en interactieve Vincent Van Gogh Huis. 

Naast het ouderlijke huis staat de sobere onaangeroerde Nederlands Hervormde Kerk waar Vincents vader, Theodorus, predikte. Na onze lunch wacht in Etten-Leur de derde en laatste kerk uit ons bezoek. Die huist kleurrijke exposities en raampartijen ter ere van hun grootste kunstenaar. Maar terug naar Zundert! Want naast hun kerk valt ons oog op de voormalige kosterwoning. Onze nieuwsgierige blik door de ramen toont ons een lading aan hedendaagse kunst. Elke maand nodigt Zundert een kunstenaar uit die zich laat inspireren door Van Gogh en bijgevolg zijn of haar werk mag exposeren in het Vincent Van Gogh Huis. Zundert zorgt voor een ideale combinatie van religie en kunst. 

En dat proeven we tijdens onze lunch bij De Nonnen als we van onze Zundertse trappist nippen. Een heerlijke zachte afdronk van het Zundertse streekproduct. De donkere kleur van de trappist zou zo in een van de schilderijen van Van Gogh over het Brabantse boerenbestaan passen. Bij De Nonnen eten we nog een heerlijk mals stukje parelhaas met friet. Verfijnde boerenkost, dat had Vincent ongetwijfeld gesmaakt.    

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Brabant

de Opwettense Watermolen

Van Gogh Village Museum

Lichtlab

De aardappeleters

het Noord-Brabantsmuseum

de Korte Putstraat

Hotel Central

het Vincent Van Gogh Huis

Etten-Leur

De Nonnen

Copyright foto's: Van Gogh Brabant, Tycho Pollmann
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur.

..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."
"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

Het iconische Hilton Amsterdam, doordrenkt van geschiedenis en raffinement, ligt in het chique residentiele Amsterdam-Zuid.

..."
"

Hilton Rotterdam ligt in het hartje van de stad; een plek vol cafés, restaurants, shops en musea.

..."
"

Het DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen ligt in de bossen. Je voelt je als een koning in de luxe kamers met balkons die uitzicht bieden op de bossen en de golfbaan met 9 holes.

..."
"

Hilton Amsterdam Airport Schiphol biedt het perfect begin van de vakantie.

..."