Vroeger & vandaag: Sevilla, zonnig en zondig: drie dagen door de hoofdstad van Andalusië

‘Flarden van flamenco uit een stemmig verlichte bodega, een spontaan feestje op Plaza San Salvador… Sevilla lijkt pas ’s avonds uit zijn siësta te ontwaken. Maar ook overdag heeft de Andalusische hoofdstad heel wat te bieden: de rust van het Parque de María Luisa of de overweldigende pracht van de kathedraal bijvoorbeeld. En er is altijd tijd voor… tapas.'

Zo begint het artikel van reporter Koen Sonck in het GRANDE magazine van februari 2003. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag uitziet in de bruisende hoofdstad van Andalusië.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2003

De reporter maakt kennis met de tapascultuur in Sevilla: ‘We onderdrukken de impuls om meteen de hele menukaart van Las Teresas te bestellen en houden het bij een – overigens uitstekend – bordje calamares. Eén tapa per bar die je bezoekt, zo wil de aloude Spaanse traditie het. Zo verbrand je meteen het surplus aan calorieën dat je net hebt opgeslagen. Na nog een pan de la casa in La Bodega (Calle Alfalfa) en tortillitas de bacalao (omelet met kabeljauw) in Bodega Santa Cruz (Calle Rodrigo Caro) zijn we klaar voor Real Alcázar.’

Vandaag in 2022

Wie een goede tapasbeleving wil hebben, is in Sevilla nog steeds op de juiste plaats: het aantal restaurantjes en bodegas waar je de authentieke Spaanse tapas kunt nuttigen, is de afgelopen jaren zeker niet afgenomen. Het principe van ‘één tapa per bar’ is nog altijd geldig in Sevilla. De laatste jaren worden ook zogenaamde ‘tapastours’ georganiseerd. Hierbij kom je onder leiding van een gids langs de beste tapasrestauranten die Sevilla te bieden heeft. Deze vinden bijvoorbeeld plaats in het stadscentrum en de wijk Triana.

Terug naar 2003

De reporter brengt een bezoek aan het eiland Isla de la Cartuja in de rivier Guadalquivir, waar na de expo van 1992 flink wat vernielingen zijn aangericht: ‘Sevilla heeft zijn lesje in 1929 niet geleerd, want in 1992 wed er weer een expo georganiseerd, dit keer op en rond het Isla de la Cartuja in de Guadalquivir-rivier die Sevilla van noord naar zuid doorkruist. Het avant-gardistische expodorp mocht gezien worden, maar opnieuw werd te weinig nagedacht over het lot van de infrastructuur na de tentoonstelling. De gevolgen zijn bekend: verkrotting, gevolgd door vandalisme. Enkele jaren geleden moest het stadsbestuur zelfs het hele dorp afgrendelen omdat er om de haverklap brand gesticht werd.’

Tegenwoordig in 2022

De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe anders Isla de la Cartuja er vandaag de dag uitziet. Er is anno 2022 zeker geen sprake meer van een vervallen dorp. Het afgelopen decennium is Isla de la Cartuja flink onder handen genomen en wordt het nu gekenmerkt door zijn moderne uitstraling, groene parken en de aanwezigheid van veel winkelcomplexen. Het trekt vooral de aandacht van young professionals en universiteitsstudenten. De plannen om het eilandje te moderniseren stoppen hier niet. In 2025 moet het volledig duurzaam en autovrij zijn.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels