Vroeger & vandaag: Het oude land en de zee: onderweg in oostelijk Canada: Nova Scotia

"De inwoners van Nova Scotia zijn onlosmakelijk verbonden met de zee en met het verleden. Ook in deze nieuwe eeuw heerst in 'Nieuw Schotland' nog een sterk gevoel van maritieme trots en traditie. En vreemd genoeg – maar zeer toepasselijk – lijken de contouren van deze Canadese provincie op de vorm van een kreeft.'

Zo begint het artikel van reporter Gerrit Op de Beeck in het GRANDE magazine van oktober 2001. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag uitziet in de Canadese provincie.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2001

De reporter maakt kennis met de wijncultuur in Oost-Canada, die nog in de kinderschoenen stond: "Maar vooraleer we ons te goed doen aan de lokale specialiteiten, zakken we af naar de Domaine ‘De Grand Pré’, het landgoed van een eigenzinnige Zwitser die de bankwereld in Zürich voorgoed de rug toegekeerd heeft. Nu runt hij een wijngaard inclusief restaurant en shop in deze uithoek van Canada. Hans-Peter Stutz heet de man en vertelt éénieder die het wil horen het verhaal van de onmogelijke opdracht: wijn verbouwen in een streek waar het de helft van de tijd koud en guur is. Na zeven jaar bloed, zweet en tranen heeft hij zijn eerste oogst onder de kurk. We proeven een dieprode Maréchal Foch, een verrassende witte Seyval Blanc en een unieke ijswijn."

Vandaag in 2021

Hoe het vandaag de dag gaat met de wijngaard van Hans-Peter Stutz, zocht de redactie van GRANDE.be voor je uit. Anno 2021 geldt Grand Pré als de belangrijkste wijnverbouwer van Nova Scotia. Zoon Jürg Stutz is inmiddels gepromoveerd tot wijnmaker van het familiebedrijf. De wijn die wordt geproduceerd bij Grand Pré geniet tegenwoordig ook internationaal succes en wordt onder andere naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels