Kovacs Balint

Veszprém en Bakony-Balaton in Hongarije uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa 2023

In 2023 wordt Veszprém, een van de oudste steden van Hongarije, samen met de regio Bakony-Balaton de Europese Hoofdstad voor Cultuur. Tijdens het openingsweekend op 21 en 22 januari wordt het startschot gegeven van een veelbelovend jaar met tal van culturele programma's rond muziek, theater, kunst, dans, wijn, gastronomie en nog veel meer. 

Het uitreiken van de titel 'Culturele Hoofdstad van Europa 2023' is het belangrijkste programmaonderdeel van het cultuurbeleid van de Europese Unie. Zo willen ze de inwoners van de EU dichter bij elkaar brengen aan de hand van cultuur. In het jaar 2023 pronkt de regio Bakony-Balaton met hoofdstad Veszprém dus als creatief en cultureel centrum.

'Shine Veszprém' - 21 januari

Het openingsevenement vormt het kroonjuweel van het culturele jaar. De aftrap wordt gegeven op het artistieke openingsfeest 'Shine Veszprém': een show van opeenvolgende muzikale optredens, dansproducties, een lichtshow en op het einde een heus straatbal dat tot in de late uurtjes zal duren. De voorstelling vertelt het verleden en het heden van Veszprém. Naar verwachting zal de show tienduizenden bezoekers trekken. Verder zullen op 21 januari alle culturele instellingen van Veszprém het hele weekend hun deuren openen. Je beleeft er tal van tentoonstellingen met speciale rondleidingen. Als kers op de taart voorzien ook gastronomische instellingen smakelijke programma's.

Dag van de Hongaarse Cultuur - 22 januari

De programma's lopen parallel met de 200e verjaardag van de 'Hymne' van Ferenc Kölcsey - het gedicht dat de basis vormt voor de tekst van het Hongaarse volkslied. Daarom biedt Veszprém ook een breed scala aan programma's aan op 22 januari, de Dag van de Hongaarse Cultuur. De festiviteiten omvatten theaterpremières en jeugdvoorstellingen zoals de de première van het Hongaarse volksverhaal 'The Stone Fallen Out of the Sky' en 'Het feest van Adam en Eva' door het Petöfl Theater. 

Meer info

Het volledige programma is te vinden op https://veszprembalaton2023.hu/en

Foto: © Kovacs Balint
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Mahl Kornél
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Kempinski Hotel Corvinus biedt een geweldige ervaring in het centrum van de stad, door de combinatie van Europees luxe verblijf met Hongaarse cultuur en stijl.

..."