UNESCO erkent Deense ringforten uit de Vikingtijd als Werelderfgoed

Vijf historische Deense ringforten uit de Vikingtijd zijn sinds september 2023 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Deze monumentale ringvormige forten werden onder het bewind van de Deense Vikingkoning Harald Blauwtand tussen 958 en 987 gebouwd en zijn één van de meest prominente, archeologische overblijfselen uit de Vikingtijd in Denemarken.

De ringforten worden vooral gekenmerkt door hun symmetrie en strategische ligging. Ze lagen steeds in de buurt van belangrijke routes over land en zee en ze maakten gebruik van de natuurlijke topografies van het omliggende landschap voor defensieve doeleinden. Hiermee laten ze de ambitie ten tijde van de bouw zien: het Deense Koninkrijk verenigen én tegelijkertijd beschermen tegen externe vijanden.

"De Vikingtijd heeft een unieke plaats in de wereldgeschiedenis, en de ringforten zijn een fysieke manifestatie uit de tijd dat Denemarken als één koninkrijk verenigd was en Scandinavië deel uitmaakte van de christelijke beweging in Europa. Daarom is het geweldig dat de Deense ringforten nu door UNESCO worden erkend als Werelderfgoed; op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Piramiden en de Grote Muur van China. Deze toekenning zal toekomstig onderzoek en communicatie over de ringforten ondersteunen - en hopelijk ook bijdragen aan het aantrekken van meer bezoekers", aldus Rane Willerslev, museumdirecteur van het Nationaal Museum van Denemarken.

De vijf ringforten liggen verspreid over Denemarken:

1. Aggersborg

Aggersborg, gelegen nabij Logstor in Noord-Jutland, is het grootste ringfort en werd gebouwd rond het jaar 980. De interne diameter bedraagt 240 meter en was destijds omgeven door een 9 meter brede en ongeveer 4 meter hoge cirkelvormige wal. Het fort heeft vier poortopeningen, elk op één windrichting gericht. In het midden stond een toren die door 48 woningen omring werd.

2. Fyrkat

Het ringfort Fyrkat nabij Hobro in Noord-Jutland werd gebouwd rond het jaar 980. Vanaf de wal is er een indrukwekkend uitzicht. De mogelijkheid bestaat dat dit fort gebouwd werd als verdegingswerk om de koninklijke macht te behouden. Buiten het fort is er een reconstructie van één van de grootste vikinghuizen gebouwd: opgetrokken uit eikenhout en 28,5 meter lang. 

3. Nonnebakken 

Nonnebakken ligt vandaag de dag verborgen onder de moderne stad Odense op Funen. Vanwege zijn geschiedenis en aanzienlijke omvang is het één van de grootste en belangrijkste oude monumenten in het gebied. Nonnebakken is vernoemd naar een klooster dat zich in de 12e eeuw op de heuvel bevond.

4. Borgring

Het ringfort Borgring was strategisch gelegen voor de baai bij Koge, in Seeland. Vanaf hier kon al het verkeer in en rond het gebied van Oost-Seeland worden gecontroleerd en gemonitord. Borgring is slechts gedeeltelijk opgegraven en blijft een archeologisch mysterie; elk jaar bezoeken archeologen het gebied om de geheimen van het fort te onderzoeken.

5. Trelleborg

Het ringfort van Trelleborg is gelegen bij Slagelse in West-Seeland in het prachtige landschap Tude Adal. De restanten van het grote fort zijn nog steeds duidelijk te zien en bezoekers kunnen het Vikingleven hier ontdekken door een bezoek te brengen aan het gereconstrueerde dorp Slaglose.

Foto: Daniel Villadsen
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels