Toerisme Tips: Duurzaam op stap in Ierland

Groen, groener groenst. Groen is een van de nationale kleuren van Ierland maar ook van duurzaamheid en ecologie. Het land zet in 2023 ook maximaal in op duurzaamheid. Activiteiten, citytrippen en accomodaties: alles moet de stempel ecologie krijgen. 

 Dit artikel is een reportage met inspirerende reisinformatie over duurzaam reizen

De korte keten in culinaire activiteiten

Besteed je tijd nuttig in Ierland door je in te schrijven voor kookdemonstraties, picknicks en workshops. Die worden georganiseerd door The Sea Gardener en gaan over het groene goud uit de zee: zeewier. Een rondleiding bij Wicklow Way Wines is ook een optie. Want de wijn wordt hier gemaakt van gefoerageerd fruit van erkende fruittelers waarbij de restpulp wordt hergebruikt als compost. Andere adresjes die de moeite waard zijn: DK Connemara Oysters voor heerlijke verse oesters in Galway, lekkere ijsjes van Linnalla Irish Ice Cream en de gerookte lekkernijen van Burren Smokehouse. 

Ontdek Dublin en Belfast

Wil je op een milieuvriendelijk manier de Ierse hoofdstad verkennen? Neem dan een deelfiets van Dublinbikes en ontdek zo de leukste plekken in de stad. Rijd langs het Grand Canal of doorkruis het Phoenix Park met 14 kilometer aan fietspaden. Je kan ook via de Royal Canal Greenway al trappend de stad en groene omgeving omarmen. Voor de wandelaars is Belfast een baken om heerlijk al stappend de frisse Ierse lucht in te ademen en tot rust te komen. Zo kun je de Cave Hill beklimmen. Doe de 7.2 kilometer lange wandeling over heidevelden en weilanden om van de beste uitzichten van de stad te genieten. Blijf je graag met beide voeten op de grond dan kan je je begeven naar de oevers van de rivier de Lagan. Dat is een jaagpad van bijna 18 kilometer dwars door het groene hart van de stad.  

Duurzaam overnachten

Voor unieke accomodaties, waarbij de focus ligt op een ultieme slaapbeleving en een lagere CO2 uitstoot, is er steeds een groeiend aanbod. In Limepark, County Antrim, kun je overnachten in een historische boerderij waar schapen en shetlandpony's de natuurlijke begrazers zijn. Gasten kunnen er ook siroop leren maken van rozenblaadjes. Een alternatief is het Salthouse Eco Hotel waar je comfortabel en duurzaam verblijft: de stroom wordt opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Ze gebruiken enkel energiezuinige ledlampen en er is een verbod op wegwerpplastic. 

Duurzame links:

Ierland en duurzaamheid

Duurzaam toerisme

Copyrights foto's: visit Ireland, Arthur Ward, Chris Hill, Celtic Routes, Westmeath County Council, 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek