Toerisme Tips Dominicaanse Republiek: Merengue dansen, honkballen, ziplinen of een boottocht maken

GRANDE.be sprak met Samanda Fersobe, Directeur van de Toeristische dienst van de Dominicaanse Republiek voor de Benelux. Ze geeft ons vijf tips om een bezoek aan de Dominicaanse Republiek nóg magischer te maken. “Nergens op de wereld vind je zo veel palmbomen en kokosnoten als op het schiereiland Samaná.”

Boottocht naar Cayo Arena

Aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek vind je één van de populairste vakantiebestemmingen: Puerto Plata. “Wat ik iedereen kan aanraden, is een boottocht naar Cayo Arena”, vertelt Samanda. Cayo Arena is een koraaleilandje voor de kust van Puerto Plata. “Je vaart over helder blauw water en langs witte stranden. Onderweg maak je een tussenstop en kan je al snorkelend de koraalriffen bewonderen.” 

Schiereiland Samaná

Een prachtig stukje natuur vind je op het schiereiland Samaná, dat zeker qua eetgewoonten erg verschilt van de rest van de Dominicaanse Republiek. Op Samaná wordt in bijna iedere maaltijd een ingrediënt verwerkt waar het eiland bol van staat: kokosnoten. “Nergens op de hele wereld vind je zo veel palmbomen en kokosnoten als in Samaná”, vertelt Samanda. 

Je kan op het eiland een bezoek brengen aan het Los Haitises National Park. Je vaart met een speedboot richting de mangroves tussen de bossen en ook het bezichtigen van de vele grotten in het park, is de moeite waard. “Samaná is voor mij het paradijs”, laat Samanda weten. 

Ziplining

“Heel populair in de Dominicaanse Republiek is het ziplinen”, vertelt Samanda. “Overal in het land vind je kabelbanen die je door het Dominicaanse woud leiden.” In Punta Cana bijvoorbeeld kan je op zipline avontuur gaan tussen de aapjes. Het is een volledige dagexcursie waarbij je met een zipline door de bossen trekt. Onderweg ontmoet je aapjes, die je ook mag voederen. “Een fantastische manier om de Dominicaanse Republiek te ontdekken!”

Merengue festival

Ieder jaar in Santo Domingo en Puerto Plata viert de Dominicaanse bevolking het Merengue festival. Merengue is de dans- en muziekstijl die typisch is voor de Dominicaanse cultuur. “Op verschillende plaatsen – de bekendste is El Malecón in Santo Domingo - wordt muziek gespeeld door Merenguebands en danst de bevolking in traditionele kledij. Er zijn dansers in kleurrijke kostuums, er wordt chimichurrus gemaakt, een broodje met varkensvlees, en traditionele rum gedronken.” Het festival begint gewoonlijk in de laatste week van juli en duurt twee weken. 

Honkbalwedstrijd

Honkbal is de bekendste sport in de Dominicaanse Republiek. “Als je fan bent van honkbal, moet je zeker eens een wedstrijd bijwonen in de Dominicaanse Republiek”, vertelt Samanda trots. Het honkbalseizoen in de Dominicaanse Republiek begint in oktober. Er zijn zes teams in het land, die elk 50 wedstrijden spelen tussen oktober en december. Het winnende team vertegenwoordigt vervolgens de Dominicaanse Republiek op het Caribische internationale toernooi. 

Vaccinatie- en mondmaskerplicht blijven uit

De grenzen van de Dominicaanse Republiek zijn weer open sinds juli 2020. Sinds afgelopen jaar vinden weer meer toeristen hun weg naar het Caraïbische vakantieland, merkt Samanda. “Het was niet makkelijk om toeristen aan te trekken gedurende de pandemie. We hebben vooral ingezet op campagnes rond veiligheid en we hebben op die manier geprobeerd om toeristen ervan te verzekeren dat ze op een veilige manier op vakantie kunnen komen. Eindelijk zijn de vluchten naar de Dominicaanse Republiek weer zo goed als volgeboekt.”

Er zijn geen beperkingen meer in het land. Vaccinaties of PCR-testen zijn niet meer verplicht en ook de mondmaskerplicht is al een paar maanden opgeheven. Het aantal besmettingen is nog steeds onder controle, laat Samanda weten. “Inwoners van de Dominicaanse Republiek zijn altijd gelukkig, maar nu ze hun normale leven weer terug hebben, is de vreugde nog veel groter.” 

Copyrights: Go Dominican Republic
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels