Toerisme Tips 2023 Duurzaamheid en historische tradities op Griekse wijze en in Thessaloniki

Griekenland zet in op duurzaamheid. In 2023 komen er nauwe samenwerkingen met plaatselijke uitbaters in de toerisme sector. Zo wordt hun slogan waarheid: groen, nog meer groen, het meest groen. Een voorbeeld is de regio van Thessaloniki, die pronkt met haar culturele activiteiten en gastronomische hoogstandjes.

Van energie transformaties in Tilos tot plasticvrij ondernemen in Paros. Om maar niet te zwijgen over de slimme hotelkamers. Griekenland streeft naar meer groen en pakt uit met allerhande initiatieven om het vasteland en alle eilanden te inspireren en te mobiliseren. 

Natuurlijke energiebronnen

Het eiland Tilos heeft een ware energie transformatie ondergaan. Het is de eerste eiland in de Middellandse Zee dat volledig zelfvoorzienend is op het vlak van energie. Ze gebruiken enkel zelfopgewekte zonne -en windenergie. Ook rijden er voornamelijk elektrische voertuigen rond en nemen ze maatregelen om afval te recycleren. Het eiland dat bekend staat om zijn rijkdom aan planten, bloemen, kruiden en zeldzame vogels, heeft zich ontpopt tot een ecologisch park. 

Slimme hotelkamers tot je dienst

Met dit initiatief wordt de toerisme sector gemotiveerd om in te zetten op ecologische alternatieven. Zo ook hotels bijvoorbeeld. Die worden aangemaand om energiezuinig te functioneren en electriciteit te besparen. Bijvoorbeeld de 'smart key' waarbij hotelkamers automatisch verwarming, airconditioning en alle andere elektrische apparaten uitzetten wanneer een hotelgast zijn kamer verlaat. 

Plasticvrij en kraantjes water

Paros staat wereldwijd bekend om zijn witte huisjes met blauwe daken. Het eiland is bijna volledig plastic-en afvalvrij dankzij het initiatief van Clean Blue Paros in samenwerking met Common Seas. Zij moedigen de bevolking aan om kraantjeswater te drinken, herbruikbare producten te gebruiken en afval te sorteren. De lokale handelaren hanteren afvalvrije alternatieven om ook een bijdrage te leveren. Ook kunnen inwoners een deel van de kust adopteren zodat ze die afvalvrij kunnen houden. 

Bestemming Thessaloniki

De stad Thessaloniki is een open museum door zijn rijke geschiedenis en een eigenaardse culturele mix van traditioneel en hedendaagse invloeden. Dankzij haar 15 UNESCO-monumenten, allemaal op loopafstand, kan je uren door haar straten struinen. Zo zijn er ook excursies te organiseren naar de berg Olympus, Meteora of de Vergina. Hierna kan je terecht in de bekendste straten en pleinen zoals de Tsmiski Street, Aristotelous Square, Kapani Markt en Aghia Sofia om er maar enkele te noemen.

Daguitstap naar het verleden

Archeologisch, historisch en natuurlijk ligt Thessaloniki op een zeer gunstige plek. Hierdoor biedt de stad een oneindige hoeveelheid aan activiteiten om je zowel binnen als buiten te vermaken en te ontspannen. Zo kan je langs prachtige gebouwen en opgravingen lopen zoals het huis van Dionsys of het huis van de ontvoering van Helen. Maar ook de Agora of de vele tempels zijn zeker de moeite waard om de rijke Griekse geschiedenis te ontdekken.  

Culinaire tradities

Zijn multiculturele karakter toont Thessaloniki ook door zijn veelzijdige keuken. Invloeden van Bijzantijnen, het Christendom, het Ottomaanse Rijk en zelfs Azië zijn er te vinden. De meest bekende lekkerijen zijn Gyro, Souvlaki en Patsa. Wil je het noodzakelijke linken aan het vermakelijke? Boek dan een uitstap waarbij je zowel naar een historische als archaeologische site gaat maar ook naar een wijngaard. Zo verruim je je geest met de plaatselijke verhalen en proef je van uitstekende wijn. Denk maar aan Chardonnay, Merlot, Syrah, Grenache Rouge en Cabernet Sauvignon. 

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Griekenland

Copyright foto's: visit greece
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek