Special Tunesië: 12 'must do's'!

Met 300 dagen zon per jaar en de prachtige kustlijn is Tunesië zeker de uitgelezen strandvakantiebestemming. Maar er is meer. Tunesië is ook de ruwe, lege, weidse schoonheid van de woestijn, die prachtig afgewisseld wordt met groene oasepareltjes. Als Rome’s oude graanschuur toont Tunesië je de achtergelaten Romeinse culturele rijkdommen. Maar ook de Arabische Imperiums hebben prachtige islamitische architectuur geschonken die je in alle steden en dorpen kan bewonderen. Sportief achter de golfbal aan, natuurwandelingen in de nationale parken of medina shoppen in een van de steden, de keuze is ruim... Daarom helpen wij je met deze ‘12 things to do’ in Tunesië:

El Djem Ampfitheater

Klim naar de topzitplaatsen in deze bijzonder goedbewaarde arena en beeld je de gevechten in van de gladiatoren ten tijde van de Romeinen. Weet dat je niet alleen zou geweest zijn want dit amfitheater gaf plaats aan 35.000 bezoekers. Dit monument uit de 3de eeuw illustreert met veel grandeur de invloed van het Romeinse rijk.

Grand Erg Oriental

De uitgestrekte Sahara beslaat het Zuiden van Tunesië met de mooie duinen die een prachtig landschap vormen te midden van de steeds veranderende woestijnzandheuvels. Bezoek deze pracht van de natuur op de rug van een kameel en neem de tijd om op de top van de gigantische zandheuvels te kijken naar de zonsondergang. Toeren met jeep of squad kan ook, maar sportievelingen kiezen voor de mountainbike om rond te dolen in de prachtige zandvlakte. 

Bulla Regia

Deze Romeinse ruïne in de buurt van Tabarka is enorm goed bewaard gebleven. De Romeinse bewoners bouwden hun villa’s ondergronds om zich te beschermen tegen de hitte van de zomer. Daardoor zijn de muren van verschillende huizen nog intact. Wil je een goede indruk krijgen van het residentiële leven in de oude wereld, dan is Bulla Regia zeker een aanrader.

Kairouan

De vierde belangrijkste stad van het islamitische geloof. Bezoek er de grote moskee maar ga ook zeker binnen in de medina van de stad. Dankzij de doolhof-achtige maar schone straatjes en steegjes met muren en deuren in pasteltinten geschilderd, ervaar je de betoverende ‘duizend-en-een-nacht’ sfeer.

Hammamet

Zeg je Hammamet, dan zeg je strand. Het is één van de Tunesische topplaatsen met witte gebouwen, witte zandstranden naast een helder azuurblauwe zee. Vanuit Hammamet kan je uitstappen plannen naar bijvoorbeeld Carthago en Nabeul, een jeeptocht naar Berberdorpen of een rondrit op het schiereiland Cap Bon. Eens terug van je dagtrip, verwelkomt het mooie strand je zeker opnieuw.

Ribat van Monastir

Deze ribat is een van de meest fotogenieke gebouwen. Het fort is in uitstekende staat bewaard gebleven en gooit een parmantige blik op de haven. De volumineuze muren en toren lijken nog steeds de verdediging van de stad heel plichtbewust te willen opnemen.

Chott el Djerid

Dat onze planeet in staat is om vreemde en adembenemende landschappen tevoorschijn te toveren, merk je tijdens de uitstap naar dit zoutmeer in de buurt van Tozeur. Het aanzicht van een glinsterend lichtspel met zinderende hete lucht en luchtspiegelingen aan de horizon op een witte, gebarsten bodem verbijstert je onder een staalblauwe hemel.

Djerba

Laat alles achter en ga naar het eiland Djerba. Je komt herboren terug uit deze paradijselijk omgeving waar (water)sport en ontspanning centraal staan. Winter en zomer ‘the place to be’ om te genieten van zon, zee, strand en palmbomen. Maar Djerba heeft een ook een gezellige winkelstad Houmt Souk. Je kan het eiland met de fiets rondrijden. 

Tunis

Tunis kent drie belangrijke wijken: de Arabische Medina, de Franse wijk (‘la ville nouvelle’) en de moderne buitenwijken. Daarom zegt men wel eens dat Tunis een smeltkroes is van zowel Arabische en als Europese elementen. De stad brengt heel wat werelden samen. De medina is de oude binnenstad, goed voor talloze winkeltjes die ambachtelijke koopwaren aanbieden. Dit authentieke stadsgedeelte werd door Unesco opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Bardo museum in Tunis

Geniet van verzamelingen beelden en Romeinse mozaïeken uit heel Tunesië. Per afdeling bestudeer je een periode uit de rijke geschiedenis.

Chak Wak Park in Tozeur

Het park onthult je de geschiedenis en evolutie van de mens en de religies in 3D. Hoogtepunten zijn de levensgrote dinossaurus replica’s en de galerie van iconen uit de grote religies. Het is een informatieve ontmoetingsplaats waar je een overzicht krijgt van alle facetten van onze wereldgeschiedenis in beeld. Ideaal voor een leerrijke trip als je onderweg bent met je kinderen.   

Matmata

Matmata moet je om meerdere redenen bezoeken: de grotwoningen van de Berbers zijn architecturale wonderen die soms wel tot tien meter diep gegraven zijn. Dit ter bescherming tegen zomerse hitte en winterse koude. Star Wars fans kunnen in deze streek hun hart ophalen door een bezoek te brengen aan de vele plaatsen waar scènes uit de film en serie werden opgenomen.

Levendige souks, levendige economie

De ambachten van Tunesië zijn in werkelijkheid kunstvormen. Tapijten, aardewerk, houtbewerken, keramiek, potterie en decoratieve gebruiksvoorwerpen, vlechtwerk, juwelen, luxe toiletartikelen zoals spiegels en poederdoosjes zijn de voornaamste handwerken die je in de souks kan bewonderen.

De souks zijn een bloeiend economisch model. De ambachten worden beschermd en gestimuleerd door het nationaal bureau voor oude ambachten. Dat is belangrijk want ze stellen ongeveer 350.000 Tunesiërs te werk.

Als je doorheen een souk loopt en je de kleurrijke producten naast elkaar ziet uitgestald, winkeltje per winkeltje, dan kan je niet anders dan je aangetrokken voelen om te kijken en eventueel te kopen. Want is een souk niet veel charmanter dan een modern warenhuis overvol met machinaal gemaakt producten?

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels