3 tips in Tunesië

3 tips in Tunesië: van variërende landschappen naar een ritje op een dromedaris.

1. Voor natuurliefhebbers:

“Het landschap van Tunesië is heel gevarieerd: van groene bossen tot dorre woestijn. De variatie van de landschappen aanschouwen, is voor elke natuurliefhebber sowieso al een geschenk. Als je je wil verdiepen in de fauna en flora van het land, bezoek je best één van de acht natuurparken. Het bekendste is het Ischkeul National Park. Dat ligt in het noorden van Tunesië, nabij de kust van de Middellandse Zee. Het park bestaat grotendeels uit drasland en vormt de thuis voor meer dan honderd vogelrassen. Het is één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor watervogels.”

“Naast de acht natuurparken kent Tunesië diverse zoutmeren. Chott el Djerid is het grootste, belangrijkste en bekendste zoutmeer. De oppervlakte bedraagt 5000 vierkante kilometer en ligt 10 tot 25 meter onder het zeeniveau. Het is een glinsterend lichtspel met zinderende hete lucht en luchtspiegelingen aan de horizon op een witte gebarsten bodem.”

2. Voor cultuurliefhebbers:

“Tunesië staat bekend om zijn Romeinse geschiedenis en kent hierbij drie hoogtepunten. Het eerste is het amfitheater van El Djem, ook bekend als het Colosseum van Thysdrus. Het is het derde grootste Romeins amfitheater ter wereld: er konden maar liefst 3500 toeschouwers plaatsnemen. Het staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.”

“De tweede plaats waar de Romeinen hun sporen hebben nagelaten is de havenstad Carthago. In de 9e eeuw v.C. groeide de stad uit tot een belangrijk handels-en machtsimperium met uitgebreide netwerken in het Middellandse Zeegebied en in Afrika. Het rijke en machtige Carthago werd een geduchte tegenstander van het opkomende Rome tot dat de Romeinen de stad na drie felle oorlogen met de grond gelijk maakten. Honderd jaar later werd de stad opnieuw opgebouwd bovenop de de oude ruïnes. Deze ruïnes staan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.”

“Een derde plaats waar de Romeinse geschiedenis bewaard wordt, is het Bardo museum. Het is een archeologisch museum in Le Bardo, een voorstad van Tunis, waar je de collectie van Romeinse mozaïeken kan bezichtigen. Ze zijn afkomstig uit verschillende Tunesische plaatsen zoals Carthago, El Djem en Sousse. De verzameling Romeinse mozaïeken behoort tot de belangrijkste in de wereld.”

“Naast de Romeinse geschiedenis, heeft Tunesië ook nog twee andere cultuurhistorische troeven: Matmata en Kairouan. Matmata is gelegen aan de rand van de Sahara en de omgeving lijkt sterk op een maanlandschap met kraters en karakteristieke heuvels. Daarnaast zijn de grotwoningen in Matmata architecturale wonderen. Deze zijn soms wel tot tien meter diep gegraven ter bescherming tegen de zomerse hitte en de winterse koude. Stars Wars fans kunnen hier hun hart ophalen door een bezoek te brengen aan de plaatsen waar scènes uit de films en serie werden opgenomen.”

“Kairouan ligt ongeveer 160 km ten zuiden van de hoofdstad Tunis en was lange tijd zelf de hoofdstad van Tunesië. Na Mekka, Medina en Jeruzalem is het de vierde heiligste stad van de islam vanwege zijn rijkheid aan moskeeën. De bekendste is de ‘Grote moskee van Kairouan’.”

3. Voor sportliefhebbers:

“Door het warme klimaat in Tunesië zijn watersportactiviteiten zoals surfen, waterskiën, duiken en parasailen ideaal. Voor wie eens iets anders wil proberen, is zandsurfen een aanrader! Bind je plank onder en laat de wind je over het zand voeren. Als je het liever iets rustiger houdt, kan je paardrijden op het strand of een ritje op een dromedaris maken.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels