Sneeuw en zon dichtbij in Damüls

De skimascotte ‘Bunny’ groet de kleintjes terwijl we richting de skipistes gaan. Damüls is de ideale plaats om te leren skiën. Het is een grappig beeld: kinderen die hun eerste bochten oefenen met de hulp van een 1.85 meter groot konijn. Hier in Damüls zijn er 109 km pistes, dat maakt het tot één van de grootste skigebieden in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Het dorp ligt op amper 758 km van België, net voorbij de Duits-Oostenrijkse grens bij Bregenz.

Meest sneeuwrijke dorp ter wereld

Sinds 2010 is Damüls samengevoegd met het nabijgelegen dorp Mellau. Hierdoor is één van de grootste skigebieden in Vorarlberg ontstaan. In 2006 kreeg Damüls zelfs de eretitel ‘het meest sneeuwrijke dorp ter wereld.’ Gedurende vijf jaar werd de gemiddelde sneeuwhoogte per winterseizoen onderzocht en die bedroeg maar liefst 9.3 meter.

Naast de sneewzekere winterpret, heeft Damüls ook geen tekort aan zon. Het skigebied is de zonnigste regio in Oostenrijk. Ook staat het gebied gekend voor skivakanties met het hele gezin. Dankzij de kindvriendelijke skischolen voor kinderen vanaf 3 jaar is Damüls een prima leerschool. De allerkleinsten leven zich uit op een aparte oefenpiste terwijl de groteren al op de ‘echte’ pistes kunnen. Het gebied telt overwegend rode en blauwe pistes. Voor de gevorderden zijn er ook enkele zwarte pistes. Daar hebben de afdalingen een speels karakter want achter elke sneeuwbult schuilt wel iets verrassends. In totaal omvat het skigebied 26 liften, poedersneeuwhellingen, langlaufdorpjes, een rodelbaan en 15.5 km aan winterwandelpaden.

Gezellige omliggende bergdorpen

De winterwandelpaden brengen je ondermeer naar Mellau. Net als vele andere Oostenrijkse dorpen is Mellau rondom de kerk gebouwd. Het dorp laat zich het best omschrijven als knus en gezellig en er heerst een typisch Oostenrijkse sfeer. Het landschap, de gebouwen en huizen laten je de Bregenzerwälder architectuurstijl door de eeuwen heen ervaren. Dankzij de grote hoeveelheid sneeuw die er valt, ligt Mellau een groot deel van de winter onder een prachtig wit deken.

Op een kleine afstand van Damüls kom je in het bergdorp Fontanella-Faschina. Dat dorpje bevindt zich op 1485 m hoogte en biedt uitzicht op het Lechquellenbergmassief met de zogeheten ‘Rote Wand’ – werkelijk een uitzicht dat je omver blaast. Dankzij zijn gunstige zonnige ligging, wordt het dorp ook wel het zonbalkon van Vorarlberg genoemd.

Over de heuvel van Portlahorn

De comfortabele zes-persoons stoeltjeslift met stoelvervarming brengt ons bovenop de 2010 m hoge berg ‘Portlahorn’. Deze Sunegg-Bahn biedt een prachtig uitzicht over het sneeuwrijke skigebied. We glijden op onze skilatten richting de heuvelrug om af te dalen naar Mellau. Voor de oversteek naar Mellau moeten we doorheen een skitunnel – skiën met het einde van de tunnel in zicht. Af en toe kunnen we al flarden van Mellau zien. Het straalt met zijn deken van sneeuw.  

Van boerendorp naar skiparadijs

De ontwikkeling van Damüls is in grote mate te danken aan Herr Madlener. Hij was een tiental jaar burgemeester en vormde het boerendorpje om tot een hedendaags skiparadijs. De naam Madlener is één van de meest voorkomende namen in de streek. Zo is er het berghotel Madlener en Sport Madlener, alle twee in het centrum van Damüls.

Sinds de samenvoeging van de twee skigebieden Damüls en Mellau moderniseerde de regio sterk. Zo ondergingen vooral de skiliften talrijke metamorfoses. Er werden ook continu skiliften gebouwd en vernieuwd, ondermeer met stoelverwarming.

Naar beneden rodelen

Tijdens een wintersportvakantie gaat het natuurlijk vooral om het skiën, maar rodelen kan ook heel leuk zijn. Een rodelrit van de 2.5 km lange rodelbaan in Damüls is een echte aanrader voor jong en oud, groot en klein. Met een vier-persoonsstoeltjeslift ga je helemaal naar de top om uiteindelijk met de slede te eindigen beneden in het dal. We zien elkaar beneden!

 

Copyright foto's: Miranda Muller,  Damüls-Faschina Tourismus

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."