Lamatrekking in Bartholomäberg, Vorarlberg

Montafon in Vorarlberg op een onvergetelijke manier verkennen, dat doe je op een lamatrekking met “Llamero” Horst. Een uitstap door de mijngeschiedenis van de vallei maakt je avontuur compleet.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Montafon Tourismus. Meer info vind je hier: Lamatrekking

Lama’s, warme fruitpunch en sneeuw

Wanneer de lamahouder, Horst Kuster, over zijn lama’s spreekt, is hij niet meer te stoppen. De passie voor zijn viervoetige vrienden uit de Zuid-Amerikaanse Andes is bijna twintig jaar geleden ontstaan. Na het zien van een documentaire op televisie over een lamatrekking in Zuid-Amerika was Horst wild van enthousiasme. "Dat is wat we hier nodig hebben", was zijn eerste gedachte.

Slechts een jaar na de aankoop van de dieren, besloot Horst een lamatrekking aan te bieden in Montafon in Vorarlberg. De wandeling op zich, die je het hele jaar door kan doen, is al heel speciaal. Maar in de winter voegt het besneeuwde landschap er nog een extra wow-factor aan toe. "We beginnen altijd rond 15 uur", vertelt hij. De wandelaars warmen zich op met een fruitpunch uit de vuurschaal bij Imelda Dönz, een ervaren gids die bij iedere lamatrekking aanwezig is. Ondertussen stelt de lamaleider, ook wel "Llamero" genoemd, de gasten zijn harige vrienden Pedro, Amadeus, Shorty, Wilson en Sandro voor. De gasten zijn meteen in de ban van de lama’s maar vooral de oogjes van de kinderen beginnen te fonkelen. "De trekking is perfect voor families met kinderen", benadrukt Horst. "De dieren zijn zeer gevoelig, rustig en - je kan het nauwelijks geloven –mijn lama´s spugen al 17 jaar niet meer!"

Vergane glorie van de mijnbouw

Na de kennismaking met de lama´s kan de winterwandeling door Montafon in Vorarlberg naar de Kristberg beginnen. Afhankelijk van hoeveel deelnemers er zijn, krijgen de wandelaars een leiband, waarmee ze de lama’s door de glinsterende sneeuw leiden. De dieren van de Andes slenteren ontspannen door het wilde, romantische landschap en pauzeren regelmatig. Zo verliezen de wandelaars de tijd uit het oog en kunnen ze van het moment genieten. "Pauzes, die we in het dagelijkse leven vaak tekortkomen", weet Horst uit eigen ervaring. Het duurt anderhalf uur om bij het Panoramagasthof Kristberg te komen. Eenmaal aangekomen, worden de lama’s in de openlucht vastgemaakt en kunnen de wandelaars zich in de herberg aansterken. Aansluitend wacht er de avonturiers nog een ander hoogtepunt. Gids Adolf Zudrell vertelt over de geschiedenis van de mijnbouw in Montafon in Vorarlberg als onderdeel van een tour van de St. Agatha-Bergknappenkapelle, de oudste kerk van Montafon. Bij velen is het immers onbekend dat eeuwenlang in de regio grondstoffen gedolven werden, zoals ijzer, koper of zilver. Mijngangen, werktuigen en geschreven documenten brengen het verleden en daarmee het leven en het werk van de mijnwerkers tot leven. Dat geldt ook voor de gotische kapel van St. Agatha op de Kristberg. De geschiedenis van de kerk is sterk verweven met de ooit bloeiende mijnbouw. 

Na de excursie zet de avonturengroep weer koers in de richting van de Innerberg. "Het liefst bij de schemering van prachtig maanlicht", voegt de lamahouder eraan toe. Een lange, intense winterdag loopt ten einde maar de unieke herinneringen blijven voor altijd.

Meer info

 

Copyright foto's Montafon Tourismus GmbH, Schruns - Andreas Haller

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."