Reportagetip: Naar de vierlandenregio: Liechtenstein, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland

In de regio van Vorarlberg, het Bodenmeer, de streek Allgäu en Liechtenstein komen de grenzen van vier landen samen. Het vierlandenpunt bestaat uit Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. Wij nemen je mee naar de mooiste plekjes van deze vierlandenregio.

Verweven cultuur en natuur in Liechtenstein

Het vorstendom Liechtenstein ligt op de rechteroever van de Rijn in Centraal-Europa. De dwergstaat staat bekend om zijn hoge bergen, mild klimaat en hoge levenskwaliteit. Zijn cultuur is overal voelbaar en tijdens festivals en feesten komen de dorpen en steden in deze staat volledig tot leven. Met zijn wondermooie natuur is Liechtenstein een echt wandelparadijs. De 400 km lange wandelpanden nemen je mee doorheen de vele valleien, idyllische landschappen, romantische bossen en gevarieerde natuurgebieden. Daarnaast zijn er ook bergroutes en bergpaden die je hoog in de Alpen brengen.

Via één van de wandelroutes kan je de ‘Stüba waterval’ bezoeken. De 70 m hoge waterval ligt op de grens van Oostenrijk en Liechtenstein. Om bij de waterval te raken, moet je de rivier Meng volgen tot je aan het einde van de vallei komt. De impressionante waterval kan je al van ver zien.

Sprookjesachtige kastelen in het Duitse Allgäu                    

Wie in de Zuid-Duitse streek Allgäu rondloopt, kan onmogelijk naast de immense kastelen kijken. Buiten zijn rijkheid aan kastelen, staat de streek ook bekend om zijn vele heuvels, bossen, weilanden, meren en romantische dorpen. Deze dorpen reiken vaak terug tot de middeleeuwen met hun spitse kerktorens en huizen waarvan de gevels met hout zijn bekleed. Dankzij deze idyllische kenmerken is Allgäu een bekend fotomotief voor ansichtkaarten.

Allgäu was ook een toonbeeld voor Walt Disney. De bouw van het ‘Walt Disney Cinderella-kasteel’ werd geïnspireerd op het sprookjesachtige kasteel ‘Neuschwanstein’. Dat kasteel troont hoog boven het Pöllatravijn uit en is één van de bekendste toeristische attracties in Duitsland. Toen in 1823 de burcht in verval raakte, liet kroonprins Maximilliaan van Beieren het in neogotische stijl herbouwen en blies daarmee een sprookjesachtige sfeer in het kasteel. Aan de voet van het kasteel is er het idyllische meertje Alpsee en het Schwanseepark dat deel uitmaakt van een beschermd natuurgebied.

UNESCO-werelderfgoed aan de Zwitserse Bodensee

Gelegen op het grensvlak tussen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, presenteert het Bodenmeer zich op een prachtige locatie. De Bodensee of het ‘Meer van Konstanz’ wordt grotendeels gevoed door de Rijn en spreidt zich noordelijk uit op Zwitsers grondgebied. Hoewel het geheel onder één noemer geplaatst wordt, bestaat het uit twee meren: de ‘Obersee’ en de ‘Untersee’.

In het gedeelte van de ‘Obersee’ liggen 10 eilanden waarvan Reichenau het grootste is. Op dat eiland bevindt zich het voormalige klooster ‘Reichenau’ dat sinds 2000 UNESCO-werelderfgoed is. In 724 werd het klooster gesticht door de Franken. Het werd één van de beroemdste kloosters in West-Europa. De wandschilderingen maken duidelijk dat Reichenau in de 10e en 11e eeuw ook een belangrijk kunstcentrum is geweest. Het klooster zelf is in 1803 opgeheven en het gebouw wordt nu gebruikt als gemeentehuis. Met de unieke feesten en processies op het eiland wordt de kloostertraditie tot op heden in ere gehouden.

5500 km aan wandelpaden in het Oostenrijkse Vorarlberg

Vorarlberg is de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk. Het ligt aan de oever van de Rijn en de Bodensee. Het heeft een prachtig landschap met grillige bergen, kleine dorpen, groene weilanden en prachtige valleien. In de zomer is het gebied vooral populair onder wandelliefhebbers. Het telt maar liefst 5500 km aan wandelpaden.

Een geliefde bestemming voor geoefende bergwandelaars is de berg ‘Zimba'. De berg ligt in het Rätikongebergte en is de populairste berg omdat hij goed te beklimmen is en enigszins lijkt op de Zwitserse Matterhorn. Met zijn 2645 meter stijgt hij hoog boven het Oostenrijkse landschap uit. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."