Reportagetip: Wervelend Tel Aviv

Israëls tweede stad Tel Aviv ligt vlak aan de Middellandse Zee en kent hete zomers, milde tussenseizoenen en koele, regenachtige winters. De lange brede stranden worden afgewisseld met oude stadsdelen, moderne winkelcentra, prima restaurants en hippe uitgaansgelegenheden.  

In Israël komen drie continenten samen Europa, Azië en Afrika komen hier samen en dat merk je in alles. Een gevarieerd landschap wordt afgewisseld met Bijbelse plaatsen en eigentijdse, mondaine steden. Het bruisende Tel Aviv met z'n Middellandse Zeeklimaat is hier geen uitzondering op en doet als citytripbestemming niet onder voor Barcelona of Parijs.

Culinaire smeltkroes

Tel Aviv is een smeltkroes van culturen: naast de overwegend joods-Israëlische bevolking leven er ook veel Noord- en Midden-Afrikanen, Aziaten en Arabieren. Deze mengelmoes van culturen maakt dat je in Tel Aviv culinair alle kanten op kunt. Op elke straathoek kun je shaslicks, falafels en shawarma –bij ons beter bekend als shoarma– bestellen. Voor het betere keukenwerk heb je in en om de jachthaven van Tel Aviv de luxerestaurants en talloze visrestaurants. Hier zijn ook de grote hotels gevestigd, zoals Sheraton, Hilton en Crowne Plaza, wat kwaliteit garandeert. In de vele winkelstraatjes kun je verder je hart ophalen bij de Thai, de Chinees, de Somaliër en –hoe kan het anders- de McDonald’s, maar verder nog zoveel meer.

Shoppen en sightseeing

Shoppen is een niet te missen onderdeel van een geslaagde citytrip. Tel Aviv leent zich ook daar uitstekend voor. Goed voorbereid met stadskaart, flesje water en portemonnee op zak, trekken we de straat op. Vanaf de jachthaven gaat het in zuidelijke richting naar het vijfduizend jaar oude Bijbelse Jaffa. Een wandeling van ongeveer drie kwartier die je over de mooie boulevard voert, langs de vroege vogels die aan het surfen zijn, de vissers en de fitte joggers. 

In Jaffa kijk je de ogen uit bij het grote oude fort, de oude haven, de klokkentoren en de St.-Peterskerk. Van daar ga je vervolgens Allenby Road op en de rest van de dag ben je OK: het shoppen kan beginnen! De Allenby is een enorm lange winkelstraat met honderden winkeltjes. Het is een drukte van belang en je komt ogen en oren tekort om alles om je heen op te slaan. Onderweg passeer je het Bijbelmuseum, iets verderop zie je de Grote Synagoge en aan je linkerkant tref je de Shuk Ha’Carmel, de bekendste markt van Tel Aviv. Op de Carmelmarkt staan tientallen kraampjes met kleurrijke kruiden, groenten, fruit en noten.

Verder op de Allenby vind je het moderne winkelcentrum Ben Yehuda. Iets noordelijker kun je in het winkelcentrum Dizengof je hart ophalen bij de luxe(kleding)winkels, of je kunt er naar de film en je honger stillen aan de talrijke eettentjes. Typische Midden-Oostenwinkeltjes worden in Tel Aviv afgewisseld met westerse luxewinkels: een uniek en mooi contrast. En aan het einde van een vermoeide ‘shopdag’ is er niets lekkerders dan in de late namiddag heerlijk te gaan afkoelen in de zee…

Uitgaan & cultuur

Voor wie ’s avonds de benen nog even wil losgooien op de dansvloer, is er in Tel Aviv vanalles te beleven. Het nachtleven van de stad staat bekend om de lange en mooie feesten. Wereldsterren als David Guetta draaien hier hun plaatjes, maar ook de betere karaokezangers kunnen hun lol op in de vele bars.

Een ander groot voordeel van Tel Aviv is de centrale ligging. Je kunt vanuit Tel Aviv alle kanten op tegen een geringe prijs en een even geringe reistijd. Jeruzalem bijvoorbeeld ligt op nog geen 70 kilometer. Voor ongeveer 4 euro ben je met de bus in een uurtje in de ‘eeuwige stad’. Bezoek hier zeker de Olijfberg, de oude markten, de Klaagmuur en de rotskoepel. Meer naar het noorden kun je de Golanhoogte bezoeken, het oude Galilea waar het Bijbelse meer ligt. In het zuiden heb je de Negevwoestijn met haar prachtige oases, verfrissende watervallen en imposante rotspartijen, en in het uiterste zuiden ligt de Rode Zee.

Wie denkt dat een leuke citytrip enkel naar Barcelona of Parijs voert, zit mis. Voor hetzelfde geld zit je in vier uur in Israël en kun je het veelzijdige Tel Aviv ontdekken! Al is het maar om te kunnen genieten van die magnifieke zonsondergang!

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels