Reportagetip: Welkom in het wandelwalhalla van het Groothertogdom Luxemburg

Stilte en rust in een gevarieerd landschap binnen een uitgebreid netwerk van wandelpaden, dat vind je in het Groothertogdom Luxemburg. Een wandeling langs een ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’ verrast je met z’n fenomenale natuur en schitterende vergezichten. Het Groothertogdom Luxemburg heeft zoveel troeven op zo’n klein oppervlakte. Dat op slechts twee uur rijden van Brussel! Een vakantie dichtbij huis: actief, ontspannen en charmant.

Het Groothertogdom Luxemburg is een van de kleinste landen binnen de Europese Unie. Toch behoren drie wandelwegen tot de ‘Leading Quality Trail - Best of Europe’, die de beste wandelroutes in Europa oplijsten. Elke route staat bekend om zijn prachtige natuur, goede bewegwijzering, speciaal uitgegeven wandelkaarten, handige toegang en zorgeloos transport van je bagage.

Woeste hoogten, dichte bossen in het Mullerthal

Eén van de trails loopt door één van de meest geliefde wandelregio’s in Luxemburg: het Mullerthal. Luxemburgs Klein Zwitserland is een prachtig vallei gelegen in het zuidoosten naast Echternach. De regio wordt gekenmerkt door een woest landschap vol rotsformaties. Die uitgesneden zijn door de eeuwenlange aanwezigheid van verschillende rivieren, meren en schilderachtige beken maar ook door dichte bemoste bossen en open weilanden.
 
De Mullerthal Trail telt in totaal 112 kilometer, opgesplitst in verschillende routes. Er bestaan drie grote lussen van zes etappes, elk met een eigen karakter en persoonlijke flair. Route 1 betovert je met een landschap van rotsen, bossen en weiden, terwijl Route 2 je langs spectaculaire rotsformaties en steile kloven leidt. Route 3 neemt je mee naar prachtige beekdalen, romantische burchten en feeërieke wouden die uitmonden op idyllische oevers. Je beslist zelf wat haalbaar is, waardoor zowel de sportieve wandelaar als gezinnen met kinderen hun gading vinden.

4 keer Mullerthal Trail

We wandelen 4 keer in een gedeelte van de Mullerthal Trail, telkens een halve dag van 5 tot 15 kilometer. Neem je tijd om van de route te genieten: een gemiddelde wandelaar haalt amper een snelheid van 2 tot 3 kilometer per uur door de bossen.

Echternach – Berdorf: 6 km

De eerste etappe is een gedeelte van route 2: Echternach- Berdorf. De 6 km lange tocht start aan het station in Echternach. Na een korte klim bereiken we het uitkijkpunt Troosknäppchen waar we een magnifiek uitzicht hebben op de stad Echternach. Het pad loopt verder door het bos tot aan Wolves Canyon. Een steile kloof waarvan de mare gaat dat er vroeger wolven schuilden. Langs de Eschbach wandelen we verder tot de grote rotsen van Perekop. Via houten loopbruggen komen we vervolgens in het romantische Eschbachtal waar de grot Hohllay ligt. Vroeger werden hier regionale molenstenen gebroken. In deze grot in het midden van het woud werd een amfitheater gebouwd, regelmatig organiseert men er opvoeringen. Van daaruit is Berdorf in zicht.

Berdorf – Mullerthal: 6,4 km

Bij het uitbreken van de eerste zonnestralen starten we de volgende dag de tweede etappe van route 2, die 6,4 km bedraagt. We vertrekken in het centrum van Berdorf. Langs de romantische Roitzbach ontdekken we het massieve plateau van Roitzbachschlüff, Binzeltschlüff en Werschrummschlüff. Tijdens de tweede helft neemt de route ons mee door het wilde en mooie bosgebied Schnellert. De finish is in het dorp Mullerthal waar de molen Heringer Millen het eindpunt is.

Natuur met cultuur in Heringer Millen

Heringer Millen is een gerestaureerde molen uit de 17de eeuw die nu dienst doet als toeristisch centrum. Hier combineert men natuur met cultuur. De molen is toegankelijk voor bezoekers die wandelkleding willen lenen, informatie over de streek zoeken of een topografische kaart willen kopen. Daarnaast kan je ook het molenmuseum bezoeken, waar men nog steeds traditioneel molenbrood bakt. Dit brood kan je, net zoals andere regionale producten, in de shop kopen. Aansterken doen we in de moderne brasserie met een lekkere maaltijd op basis van dagverse producten. Tijd voor verse forel!

Mullerthal - Beaufort: 7,8 km

Onze derde etappe van de Mullerthal Trail bedraagt 7,8 km. Deze route start bij de Heringer Millen en loopt verder via de prachtige open vallei van de Zwarte Ernz. Daarna wandelen we in het bos met een mos bedekt rotsachtig landschap. Dat uiteindelijk uitmondt aan de oevers van het romantische Haupeschbaach.

Kasteelvrouw met verrekijker

Deze tour eindigt naast de vijver tegenover de imposante kasteelruïne van Beaufort, die uit de 12de eeuw dateert. Vlak achter de ruïnes ligt het renaissance kasteel van Beaufort uit de 17de eeuw. De beroemde Cassero, een zwarte bessenlikeur, wordt hier geproduceerd. Onze gids Alain haalt enthousiast herinneringen op aan de vroegere kasteelvrouw Mevrouw Linckels. Hij ging er regelmatig op bezoek, of is het audiëntie, in haar studeervertrek voor een glaasje en een koekje. Mevrouw Linckels hield vanuit haar kamer met een verrekijker de omgeving scherp in het oog. Als hij langs het kasteel kwam en niet bij haar binnenging, kreeg Alain het de volgende keer steevast te horen.

Rosport – Mompach: 14,2 km

De laatste etappe van onze tour is ook de langste. Deze route bedraagt 14,2 km en start bij de kerk in Rosport. Langs idyllische bossen, prachtige panoramische uitzichten en bemoste rotsformaties komen we aan in de vallei van de Girsterbach.
Krijg je maar niet genoeg van de Mullerthal routes? Dan kan je je wandeltocht nog uitbreiden met vier ExtraTouren aansluitend op de Mullerthal Trail. In welke wandelrichting je ook loopt, de steeds veranderende Luxemburgse natuur krijg je steeds cadeau!

Vergeet tijd en ruimte op de Escapardenne Trail

In het noorden van het Groothertogdom Luxemburg loopt een tweede beroemde wandelroute: de Escapardenne Trail. Deze wandelroute zigzagt 158 kilometer dwars door de Eisleck, de Luxemburgse Ardennen én de Belgische Ardennen. Ook deze routes behoren tot de ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’.

De wandelroute is opgesplitst in twee delen. De Lee Trail omvat 52 kilometer en brengt je in drie wandelroutes van het pittoreske Ettelbrück tot aan het rustige noordelijker gelegen Kautenbach via brede boswegen, graspaden en veldwegen. De Eisleck Trail sluit perfect aan op de Lee Trail en telt zelfs 106 kilometer. In vijf etappes wordt je tot aan het Belgische La Roche-en-Ardenne in de vallei van de Ourthe geloodst.

Dankzij de spectaculaire hoogvlakten, steile hellingen en kronkelende valleien ontsnap je in geen tijd aan de dagelijkse sleur. Je wordt getrakteerd op een prachtig natuurlijk schouwspel: van wilde Ardennen landschappen en spectaculaire panorama's tot stille natuurgebieden. Je moet er wel iets voor over hebben: zelfs voor een geoefende stapper is de route best pittig door de hoogteverschillen. Grensoverschrijdend in alle mogelijke opzichten! Neem dus zeker af en toe een rustpauze door bijvoorbeeld op ontdekkingstocht te gaan in Bourscheid, Munshausen of Clervaux.

Van camping tot glamping

Wie stevig wandelt, heeft een goede nachtrust nodig! Gelukkig is alles mogelijk in het Groothertogdom Luxemburg: hotels, B&Bs en een grote verscheidenheid aan campings. Je krijgt een warm onthaal in zowel traditionele als iets luxueuzere campings zoals ‘pods’ en safaritenten op schitterende locaties. Ontwaken doe je in het dal, aan de oevers van de meren, vlakbij rivieren of aan de rand van het bos. Ze liggen steeds vlakbij één van de populaire wandelroutes en zijn dus volledig afgestemd op de noden van elke wandelaar.

Wandelen in de steeds variërende Luxemburgse natuur, met prima wandelroutes, een uitstekende gastronomie en kwaliteitsvolle accommodaties: meer heb je niet nodig om te ontspannen en te genieten!

Meer info vind je via deze links:

Mullerthal Trail

Escapardenne Trail

Heringer Millen

Campings in Groothertogdom Luxemburg

 

Duurzame links:

OECD-Luxemburg

Sustainable Luxemburg

Copyrights foto's: Luxembourg for Tourism - Alfonso Salgueiro - Véronique Kolber - ORT Eislek - Dan Castiglia - Pulsa Pictures
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels